Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Edytowanie w kadrowaniu

F-Głowy - 19 Październik 2011, 11:35
Temat postu: Edytowanie w kadrowaniu
Zastanawiam się co daje opcja EDYTUJ ZAWARTOŚĆ w Kadrze.
Wchodzimy w EFEKTY -> SZYBKIE KADROWANIE mając zaznaczone zgrupowane elementy jakie chcemy w czymś umieścić, potem wskazujemy obiekt w jakim je chcemy zamieścić i nam równo obcina z brzegów. Można potem w menedżerze obiektów kliknąć PPM na kadr i wybrać EDYTUJ. Jednakże ta opcja nic nie powoduje, bo nie mogę nic zmienić, przesunąć, usunąć. To co to niby za wielka edycja?

Czego dotyczy to polecenie i co można w elementach dodanych do kadru niby edytować?

LogoPedant - 19 Październik 2011, 11:54

W dowolny sposób możesz edytować element, który umieściłeś w kadrze. ;-)
Nie wiem, dlaczego nie możesz wykonać żadnej funkcji... Corel znów Cię oszukuje? :-P ;-)

joannaw.79 - 19 Październik 2011, 15:30

No właśnie to polecenie powoduje, że można przesunąć, usunąć, obrócić elementy w kadrze, po wcześniejszym rozgrupowaniu ich.
F-Głowy - 19 Październik 2011, 16:27

No, chyba że "po wcześniejszym rozgrupowaniu ich"
joannaw.79 - 19 Październik 2011, 22:01

Jaki kłopot, nie rozumiem szukasz problemów tam, gdzie ich nie ma. Grupujesz sobie obiekty, dajesz "szybkie kadrowanie", nie podoba się, no to właśnie edycja kadrowania i wtedy rozgrupowujesz obiekty i sobie układasz. Szarą obwódką masz zaznaczony obszar kadrowania na którym pracujesz.
F-Głowy - 22 Październik 2011, 14:42

Kłopot jest taki, że to głupota aby nie można było wtedy nawet przesuwać elementów nad/pod inny obiekt, chwytając je w menedżerze obiektów.

Po wykadrowani tym sposobem, nie możemy nic zmienić w wykadrowanych obiektach, nawet ich zwyczajnie zaznaczyć się nie da.
Włączając opcję EDYCJI - możemy te obiekty już zaznaczyć, ale układać dół/góra możemy tylko skrótami klawiszowymi - nie inaczej. Inaczej się nie da.

I nie szukam problemów tam gdzie ich nie ma, tylko jako jeden z nielicznych, nie akceptuję udziwnień, wymysłów, nieintuicyjności programów.

kula69 - 22 Październik 2011, 16:51

A nie zablokowałeś ich wcześniej w kadrze?
joannaw.79 - 23 Październik 2011, 22:03

Wszystko można przynajmniej u mnie w corel 9 i corel X5
aksa - 24 Październik 2011, 14:12

o ile dobrze pamiętam w 10 faktycznie było to możliwe, ale już np. w X3 owszem nie można uchwycić obiektu i przesunąć go wyżej lub niżej, ale można tę operację wykonać klikając na obiekcie prawym przyciskiem myszy i wybierając opcję przesuń w dół/górę.
F-Głowy - 24 Październik 2011, 23:38

aksa napisał/a:
w 10 faktycznie było to możliwe, ale już np. w X3 owszem nie można uchwycić obiektu i przesunąć go wyżej lub niżej, ale można tę operację wykonać klikając na obiekcie prawym przyciskiem myszy i wybierając opcję przesuń w dół/górę.

No właśnie - GŁUPOTA.

joannaw.79 - 26 Październik 2011, 15:45

Nie bardzo chyba rozumiem o czym mówicie, aż zgłupiałam sprawdziłam dla pewności u siebie w pracy i wszystko działa jak należy. Corel X4 edytuje w kadrze, można przesuwać, usuwać, obracać.