| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Export do PDF - color
Tomy M. - 31 Październik 2011, 23:59 Temat postu: Export do PDF - color Witam. 99% osób na tym forum używa Corel Draw + export do PDF do projektów służących do wydruku w drukarni. Wiem jak się to robi i pytanie tego nie dotyczy.
Należę do grupy 1% która produkuje również PDF do otwierania na ekranie komputera, instrukcje, manuale, foldery reklamowe itp.
Zakładając że cały projekt jest w przestrzeni RGB nie ma problemu z exportem do PDF/CMYK ... zakładam że prawidłowo wszystko ustawiam, nadlewki, używam profilu max 300% CMYK itd. Jednak ten sam projekt chciałbym użyć do wygenerowania PDF'a w przestrzeni barwnej RGB (aby kolory były żywe po otworzeniu na ekranie LCD/CRT/DLP) ... i tutaj mam ZONK! Kombinowałem dzisiaj kilka godzin bo rękę bym sobie dal uciąć że gdy przy ustawieniach PDF jest zaznaczone RGB (zakładka ZAAWANSOWANE) to wynikowy PDF musi być w przestrzeni RGB (czyli bez żadnej konwersji gdy projekt w CDR jest RGB) ... otóż TAK NIE JEST! Nie wiedzieć czemu gdy ustawię ZGODNOŚĆ Acrobat 5.0 lub Acrobat 6.0 (mniejsze wynikowe pliki i problemy z przejściami tonalnymi) to Corel X3 i tak zamienia RGB na CMYK i ponownie na RGB. Przy czym np. wyłącznie zarządzania kolorem nic nie daje. Nie znalazłem sposobu aby zmusić go do NIE RUSZANIA PRZESTRZENI BARWNEJ. Ciągle robi RGB->CMYK->RGB i wynikowy PDF - RGB wygląda żałośnie.
Problemu nie ma gdy użyje ZGODNOŚĆ Acrobat 4.0 ... ale pliki są dwa razy większe co przy przesyłaniu ich lub osadzaniu na www jest niewygodne.
Jest na forum wspaniały temat jak ustawić Menagera Kolorów do pracy przy projektach drukowanych, może ktoś popełniłby mały przewodnik jak przygotować ustawenia do pracy w czystej przestrzeni RGB łącznie z ustawieniami generowania PDF'a wersji Acrobat 5.0/6.0 w RGB?
kula69 - 1 Listopad 2011, 14:14
Tomy M., a której wersje CD używasz?
chezare - 1 Listopad 2011, 14:35
Kula, obudź się, kolega używa X3
Przeprowadziłem eksperyment w X3.
Narysowałem w DRAW dwa czerwone prostokąty.
Jeden wypełniony RGB-255/0/0, drugi w CMYK-0/100/100/0.
Wyeksportowałem do pdfa (do rozpowszechniania), wersja Acrobat 6.0, docelowa reprezentacja kolorów RGB.
Po zaimportowaniu tak wygenerowanego pdfa do CD X3, oba prostokąty są w RGB-100/0/0.
W pdfie też mają ten sam kolor.
Zarządzanie kolorami mam włączone dla offsetu ale myślę, że to nie ma żadnego znaczenia, bo przy eksporcie do pdfa w rgb profile nie mają znaczenia.
Tomy M. - 1 Listopad 2011, 15:11
Problem pojawia się gdy chcę użyć wersji Acrobat 5.0 lu 6.0 i projekt zawiera przeźroczystości. Podaję linki do takiego prymitywnego plakatu sylwestrowego
projekt zawiera przezroczystości i nie spłaszczone bitmapy RGB jednak myślę że to nie ma znaczenia bo w trybie zgodności Acrobat 4.0 kolory są intensywne i takie jak mają być.
W większości zastosowań tego typu preferuję tworzenie dokumentów RGB, nawet gdy mają być drukowane, polegam wtedy na profilu maszyny drukującej (cyfrowego lasera itp.)
Proszę nie zwracać uwagi na błędy które są w tym plakacie (warstwy bitmap, ustawienia krzywych itp. ja doskonale sobie zdaję z nich sprawę, to robocza wersja, sprawa dotyczy tylko kolorów) Przypominam że obydwa pliki są publikowane jako RGB!!!
Ustawienia standardowe: PDF "do publikowania w Internecie" w programie CD X3
ustawienia ZGODNOŚĆ: Acrobat 4.0 (RGB)
ustawienia ZGODNOŚĆ: Acrobat 6.0 (RGB)
W obydwu powyższych exportach do PDF wyłączone: ZASTOSUJ PROFIL ICC
kula69 - 1 Listopad 2011, 16:37
Chezare, faktycznie zgapiłem
Tomy M. - 1 Listopad 2011, 17:36
Tak jak napisałem, doskonale wiem jak tworzyć PDF'y zarówno do drukarni jak i ekranowe. Zauważyłem że faktycznie drukarki biurowe o wiele lepiej (ładniej) drukują z RGB. Oczywiście taki druk nie odpowiada w 100% zamierzeniom, zazwyczaj przesycają kolory i kontrast, ale zwyczajnej biurwie takie wydruki się podobają i przecież o to tylko chodzi
Doskonale znam opcje przygotowywania PDF spod Corela, wiem jak ustawić rozdzielczość, pakowanie do JPG, fonty na krzywe lub załączyć czcionki itp.
Z tego co widać po prostu Acrobat 5 i 6 kaszani przejścia tonalne, jakoś niepoprawnie miksuje tło z przezroczystymi powierzchniami. Tak jak przypuszczałem nie ma jakiegoś magicznego buttona do tego ... więc należy generować w trybie zgodności z Acrobat 4.0 Boję się tylko czy np. w nowszych wersjach Corela nie zrezygnują z tego trybu zgodności... Na razie korzystam z pakietu X3 i nie planuję zakupu nowszego bo ten mi wystarcza. Ciekawe tylko czy Corel wie o tym ewidentnym bugu w ich sofcie.
chezare - 1 Listopad 2011, 22:50
Nie wątpię, że wiesz co robisz ale z pierwszego postu wcale to nie wynika.
Skoro robisz projekt do druku w RGB, nie mając pojęcia jak choćby w przybliżeniu będą wyglądały kolory po wydrukowaniu (nie mam na myśli drukarki na biurku pani Krysi) zdając się wyłącznie na to co zrobi moduł generowania pdfa Corela i zostawiając bałagan w projekcie, który w Corelu musi zakończyć się nieszczęściem, to mogłem mieć wątpliwości
Tomy M. - 1 Listopad 2011, 23:57
Plik który wystawiłem to totalne shit, to taki koncept na którym robiłem test tego exportu do Acrobata, dlatego go wystawiłem bo na nim jest to mocno widoczne, na innych pracach tego typu nie jest to tak widoczne. Być może chodzi o zakres przestrzeni barwnych ... ale ogólnie NIE MAM POJĘCIA dlaczego czasami jest praktycznie OK, a innym razem shit.
Na wstępie zaznaczyłem że wiem co robię i rozumiem co robię. Byłem pewien że ktoś zaraz zacznie mi opowiadać o rozdzielczościach, łączeniu bitmap, pilnowaniu odpowiedniej kolejności warstw, odpowiednim ustawieniu zmiany skomplikowanych efektów na bitmapy itd. Ale ja to wszystko wiem, nie wiem jednego: CO ROBI COREL przy zmianie wyjściowego formatu na ACROBAT 5.0 / 6.0 ? Bo z pewnością robi coś innego niż 4.0 Różnice są tak duże że wygląda to jak BŁĄD PROGRAMU.
chezare - 2 Listopad 2011, 01:22
W helpie Corela jest napisane, że te ustawienia dotyczą różnych wersji przeglądarek pdf (czytaj Acrobata).
To że w różnych wersjach pdf wygląda różnie ani trochę mnie nie dziwi, to logiczne. Pytanie tylko czy wygląda tak jak wyglądać powinien?
wawel - 2 Listopad 2011, 08:29
| Tomy M. napisał/a: | | CO ROBI COREL przy zmianie wyjściowego formatu na ACROBAT 5.0 / 6.0 |
Primo zmien przegladarke dla pdf na inna niz Adobe to roznice powinny zniknac w wyswietlaniu kolorow.
2. Kolory w pliku pdf maja te same wartosci proc. - poza malymi wyjatkami o czym za chwile.
3. Format pdf zgodny z Acrobat 4 splaszcza obraz (sumuje wiec kolory tla z tymi ktore sa powyzej w przypadku pobiektow ktore mialy zadana polprzezroczystosc), a ten tez jest inaczej wyswietlany w A. Reader. niz taki ktory zachowuje przezroczystosci i polprzezroczystosci.
4. W pliku zgodnym z wersja 4 czyli pdf 1.3 wszystkie obiekty maja kolory zdefiniowane jako rgb, w pliku zgodnym z wyzszymi wersjami pojawiaja sie jeszcze przestrzenie DeviceGrey - byc moze sa to maski, cienie.
5. W obu plikach jest tez osadzony profil kolorow - Internal RGB KODAK sRGB
pozdr.
|
|