Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Fala regularna

MR240760 - 2 Listopad 2011, 13:52
Temat postu: Fala regularna
Jak stworzyć falę regularną jak w załączniku. Jak zrobić napis na fali to wiem
Roberto - 2 Listopad 2011, 14:48

Jeżeli fale maja wyglądać podobnie (jak w załączonym pliku), to wystarczy narysować a następnie powielić w poziomie jedną falkę.
MR240760 - 2 Listopad 2011, 16:15

Tylko nie umiem narysować takiej regularnej fali. Jakim narzędziem to zrobić
aksa - 2 Listopad 2011, 16:28

poczytaj o krzywych Baziera
http://corel.wodip.opole.pl/ksztalt/ksztalt.htm

joannaw.79 - 4 Listopad 2011, 23:06

Pewnie robię to nieprofesjonalnie i zaraz posypią się gromy ale ja radzę sobie narysowaniem banera narzędziem kształty podstawowe -> kształty transparentów i tam wybieram ten falisty baner. Po wpasowaniu tekstów w pożądany kształt ścieżki (czasem jest to kilka tych kształtów powielonych i zespawanych ze sobą w zależności ile falek mi potrzeba) kształt usuwam, lub robię niewidoczny jeśli wiem że będą poprawki.

Wiem że na okrętkę i pewnie jest na to prostszy sposób, ale nigdy nie mam czasu na przetestowanie tutoriali jeśli coś już mi działa.

restauro - 5 Listopad 2011, 10:43

Każdy sposób który pozwala uzyskać pożądany efekt jest dobry ,także ten. (tym bardziej że robię często w ten sam sposób)
roland - 5 Listopad 2011, 11:28

W załączniku masz przykład.
roland - 5 Listopad 2011, 11:46

Aha, jeszcze w temacie regularnej fali. Sposobów jest kilkadziesiąt, ale taki jeden dosyć prosty w wykonaniu masz w załączniku.
chezare - 5 Listopad 2011, 17:46

Do tego co napisał Roland dodam tylko, że żeby kształt fali był idealny, to na czas wyginania krzywej przy użyciu pionowego odcinka dobrze jest włączyć przyciąganie do obiektów. Przyciąganie do obiektów będzie również pomocne przy tworzeniu kolejnych elementów fali, trzeba ją przeciągać za początek jeśli kolejne elementy mają być z prawej strony pierwszego lub za koniec jeśli wolimy tworzyć falę w lewą stronę :-)
Po zakończeniu rysowania fali przyciąganie należy wyłączyć, żeby nie przeszkadzało.

Roberto - 5 Listopad 2011, 21:11

Ale po co? Nie wystarczy postawić dwóch punktów i edytować krzywą?
chezare - 5 Listopad 2011, 21:14

Nie zdziwiłbym się gdyby koledze chodziło nie o jedną tylko całą serię fal?

ipinko - 5 Listopad 2011, 22:13

bardzo cenne uwagi, plus to co napisał restauro w następnym wątku
przyda się, dzięki wszystkim ;-)