Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Corel PHOTO-PAINT - Pytanie

theBest Perfect - 2 Listopad 2011, 16:49
Temat postu: Pytanie
Witam.
Jestem jeszcze młody i dopiero zaczynam przygodę z programem Corel Photo-Paint. Mam do was pytanie. Gram na internecie w grę przeglądarkową i czy w tym programie mógłbym sobie zrobić opis profilu mojego gracz?
Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam

P.S. Mam do tego: Corel R.A.V.E 2.0, CorelDRAW 11, Corel Capture 11 i CorelTRACE 11. DO czego służą te dwa ostatnie? Wiem, że to nie jest pytanie na temat, ale nie mogłem znaleźć odpowiedzi w internecie więc przy okazji pisania tematu postanowiłem zadać to pytanie.

kula69 - 3 Listopad 2011, 18:33

Corel Capture 11 - służy do "fotografowania" ekrany ma spore możliwości
CorelTRACE 11 - służy do zamiany bitmapy w wektor
Nie wiem co to jest "opis profilu mojego gracz"

theBest Perfect - 3 Listopad 2011, 19:17

Jak wchodzę na jakiegoś gracza to tam są jego statystyki itp., a niżej jest jego profil. Mi właśnie chodzi o to czy można w programie Corel Photo-Paint zrobić opis tego profilu.
Teraz już rozumiesz?

W załączniku dam Ci przykład tego profilu.

Screenshot jest zły, bo go zrobiłem na netbooku. Jest to część profilu mojego kolegi. Na dole widać część jego opisu i mi chodzi o to czy w tym programie mógłbym zrobić coś podobnego lub lepszego?

Cysorz - 3 Listopad 2011, 19:20

Bez problemu - może to być PhotoPaint, może być CorelDraw. Jednak podstawy obsługi musisz poznać...
theBest Perfect - 3 Listopad 2011, 19:26

A czy ten opis, który zrobię będzie ładny, bardzo ładny czy taki sobie?
Co do CorelDRAW to uczę się z samouczka, a do Photo-Painta ściągnąłem instrukcje grubo ponad 300 stron i mi się nie za bardzo chce ją czytać, ale jak to pomoże to ją przeczytam.

restauro - 3 Listopad 2011, 19:40

Teoretycznie wykorzystując Corela ograniczeniem jest tylko własna inwencja
Podstawy CorelDraw znajdziesz
http://corel.wodip.opole.pl/

theBest Perfect - 3 Listopad 2011, 19:42

Wielkie dzięki.
Za niedługo wezmę się do pracy. Zobaczymy wyniki za 2-3 tygodnie może wcześniej ;)

Cysorz - 3 Listopad 2011, 21:20

No i podoba mi się takie podejście a nie jak w sporej części wiadomości od nowych userów: "zróbcie to za mnie"!
theBest Perfect - na pewno możesz liczyć tutaj na pomoc - i nie wstydź się pytać, bo poznawanie programu wcale nie zajmuje dni, ale nawet lata całe...

kula69 - 4 Listopad 2011, 00:38

theBest Perfect, z takim podejściem już mi się podobasz jak będziesz miał kłopoty lub pomysł a nie bardzo będziesz wiedział jak to zrobić to wal jak w dym widzę że na innych też zrobiłeś wrażenie
chezare - 4 Listopad 2011, 09:00

Ludzie, przecież to jest theBest Perfect :-)
Najważniejsze żeby nie zaczął wykrywać kolejnych błędów w Corelu :-)

kula69 - 4 Listopad 2011, 10:09

Chezare, nooo... tak 1 F wystarczy
theBest Perfect - 4 Listopad 2011, 18:08

Jak już będą pierwsze wyniki mojej pracy to wam je na pewno pokażę i dam pod ocenę ;) A teraz biorę się za samouczek od restauro.
kula69 - 4 Listopad 2011, 23:32

theBest Perfect, korzystaj często z pomocy CD jest dość dobra
theBest Perfect - 6 Listopad 2011, 14:59

Tzn?
kula69 - 6 Listopad 2011, 17:01

??
theBest Perfect - 6 Listopad 2011, 18:35

Co to jest to "CD"? Chodzi Ci o CorelDRAW?
kula69 - 6 Listopad 2011, 18:50

:) tak - przepraszam używam tu tego skrótu nałogowo i czasami zapominam że ktoś może nie wiedzieć sorki
Struna - 6 Listopad 2011, 21:31

Jak sam napisał 'młody' i dopiero początkujący, ale mam wrażenie, że za chwilę nas czymś zaskoczy :)

Powodzenia!

cyklop - 7 Listopad 2011, 15:32

Zanim jednak wszystkich zaskoczysz - naucz się i zapamiętaj, aby swój problem opisać skrótowo w temacie, a nie pisać "pytanie". Tutaj sa tylko pytania...
theBest Perfect - 7 Listopad 2011, 17:12

cyklop No wiem o tym, ale chciałem jak najszybciej napisać ten temat i to była pierwsza myśl jaka mi się nasunęła do głowy. Ale dzięki za radę ;) na pewno zapamiętam. Chociaż nie wiem czy będę zakładam jeszcze jakiś temat, bo pytania mogę przecież tutaj zadawać.
roland - 7 Listopad 2011, 20:28

theBest Perfect napisał/a:
Chociaż nie wiem czy będę zakładam jeszcze jakiś temat, bo pytania mogę przecież tutaj zadawać.

Tutaj nie zakłada się prywatnych wątków :lol:
Jak masz konkretne pytanie, to najpierw przeszukaj forum, internet, pomoc do Corela, pomyśl, a jak nic nie pomoże to wtedy zadaj pytanie w nowym wątku.
No i jak już napisał cyklop, nadawaj nazwy tematom.
A w wolnej chwili przeczytaj:
http://corel.wodip.opole....c.php?p=688#688

theBest Perfect - 8 Listopad 2011, 17:41

Na pewno to zapamiętam. Regulamin przeczytałem. Na następny raz poszukam w google i tutaj na forum, a jakbym nie znalazł to założę nowy temat (oczywiście najpierw napiszę swój problem skrótowo w temacie) lub spytam się w tym temacie. Teraz biorę się za opanowanie Corela ;)
theBest Perfect - 14 Listopad 2011, 20:11

Jest już pierwsza praca, którą zrobiłem w Corel Photo-Paint. Proszę o oceny. Jest to opis mojego gracza w grze. Jak by coś było źle albo jeżeli jest to słabe to piszcie ;)
Co do koloru czcionki to wiem, że nie pasuje na to tło, ale nie wiedziałem jaką mam dać.

Cysorz - 14 Listopad 2011, 21:02

Nie jest źle, ale dobrze też nie do końca ;)
Generalnie - zwracaj większą uwagę na czytelność przekazu niż na "efekciarstwo". Oglądnij swoją pracę z punktu widzenia "klienta" czy też kogoś zainteresowanego tą właśnie pracą. Zrób sobie przerwę i za kilka dni przypatrz się własnemu projektowi jeszcze raz - prawdopodobnie trochę zmieni Ci się koncepcja - ale to jest normalne ;).
Przeglądaj net w poszukiwaniu podobnych prac i porównaj jeżeli możesz swoje koncepcje do prac znanych projektantów - zastanów się co je różni, dlaczego mogą być inne oraz co zrobić, żeby były "oryginalne" i przyciągające uwagę. Dodatkowo - im wcześniej sobie uświadomisz, że ważniejszy jest pozytywny odbiór przez klienta/odbiorcę niż Twój subiektywny, tym lepiej...

Światełko w tunelu w każdym razie widzę :D.

chezare - 18 Listopad 2011, 19:25

Masz dobry wzrok Malutki :) Najważniejsze, że jeszcze żadnego błędu w programie kolega nie wykrył. Na razie dopiero poznaje program to go bawią te wszystkie efekty, później może się uspokoi w każdym razie Chorwacja raczej nie będzie zadowolona.
theBest Perfect - 23 Listopad 2011, 15:29

Próbowałem coś robić w Corel Photo-Paint no i jednak stwierdziłem, że tworzenie grafiki nie za bardzo do mnie przemawia. Nie cieszy mnie to :-( . Zobaczymy za jakiś czas może wrócę do tego, ale jak na razie to nie. Teraz mam zamiar wykorzystać program, który ściągnąłem ok. pół roku temu i go nie wykorzystywałem zbyt często. Spróbuję z nim.