Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Visual Basic w Corelu

gogman - 3 Listopad 2011, 22:44
Temat postu: Visual Basic w Corelu
Witam forumowiczów.
Posiadam ploter i żeby wykorzystać jego walory w łatwiejszej obsłudze potrzebuję Corela, który właśnie posiada Visual Basic. Mam w planie zakupić oryginalny program do pracy bo jak na razie używam pirata - a to ma krótkie nogi.
Pytanie moje brzmi - Jakiego Corela kupić ? Myślałem o X3, chociaż nie wiem czy to trafna decyzja... no i jak sprawdzić przy zakupie czy posiada on Visul Basic. Oczytałem się na necie że sprzedawcy też nie za bardzo wiedzą o co chodzi z tym VB. Czy wie ktoś z forumowiczów jak to sprawdzić, nie chciałbym wydać pieniędzy bezmyślnie.

Visual Basic można sprawdzić klikając na: Narzędzia -> Visual Basic -> Otwórz.
Mając tą opcję można ustawić na ploterze potrzebne opcje do pełnej pracy na maszynie.

Pozdrawiam

Roberto - 3 Listopad 2011, 23:16

Można zapytać jaki to ploter? Czy chodzi o wycinanie folii, frezowanie czy druk? Nie określiłeś jakie prace bedziesz wykonywać - jeżeli ploter tnący to mogę coś doradzić.
gogman - 3 Listopad 2011, 23:23

Ploter tnący Summa d60R
Cysorz - 4 Listopad 2011, 00:33

Kup najtańszą wersję Corea - może to być nawet 3.0 a potem upgrade do wyższej wersji. Jeżeli nie potrzebujesz Corela do bardziej zaawansowanych zastosowań, to uprgrade do X3 będzie wystarczające aż nadto.
Mimo wszystko radziłbym zakup dedykowanego oprogramowania do plotera - czasami dzieją się różne dziwne rzeczy przy bezpośredniej komunikacji...

gogman - 4 Listopad 2011, 08:10

Dziękuję z góry za pomoc.
Co do upgrade to bardzo dobry pomysł tylko kwestia czy na 100 % będzie ten Visual Basic for Applications dla pakietu Corel a jest mi on właśnie potrzebny do tego żeby nie pracować bezpośrednio - Corel/ploter (bo nawet tak nie idzie) tylko wykorzystać plugin o nazwie Win Plot, który aplikuję do Corela dzięki Visual Basic. Bez VB nie mogę także wykonać cięcia po obrysie itp. jednym słowem nie mogę wykorzystać maszyny do maximum.
Ps. Czekam jeszcze z niecierpliwością na odzew Roberto,

Pozdrawiam

rafakow - 4 Listopad 2011, 08:27

I właśnie z tym Upgradem można się naciąć. Kupiłem upgrade X4 i okazało się że brak w nim Visual Basic. Co prawda da się to obejść poprzez instalację pełnej wersji X5 Trial i skopiowanie odpowiednich plików do katalogu z X4. Nie wiem tylko czy nie jest to naruszenie licencji.
Ciężko też znaleźć informacje czy konkretna wersja Corela posiada w sobie VB.

chezare - 4 Listopad 2011, 08:53

A do czego potrzebny jest Corel żeby ciąć po obrysie? Do wstawienia znaczników cięcia.
Cięcie spod Corela jest mocno niewygodne. Rozwiązaniem jest jakiś prosty program wyspecjalizowany do tej roboty. Mało tego, żeby to działało to oprogramowanie, które te znaczniki w Corelu wstawia i później potrafi z nich skorzystać musi być też dedykowane do konkretnej maszyny, a tutaj co ploter to inaczej.
Możesz iść drogą, którą sugerują koledzy ale prędzej czy później i tak będziesz chciał sięgnąć po narzędzia, które to robią znacznie lepiej. Z reguły sprzedawcy ploterów dostarczają oprogramowanie, które potrafi wykorzystać możliwości maszyny, a ustawień szukaj w sterownikach plotera, który jest obsługiwany tak jak drukarka.

kula69 - 4 Listopad 2011, 13:26

wincut + program Summa Cutter Control ze stronki http://www.polkos.com.pl/...nt/view/65/107/
gogman - 4 Listopad 2011, 21:11

Chodzi o to że jakbym posiadał w corelu Visual Basic to mógłbym zainstalować Winplot Plugin, który odpowiedzialny jest do stawiania markerów oraz była by możliwość exportowania projektu z corela do winplota, a z winplota wycinam projekt na ploterze. (czyli w samym corelu dochodzą mi dwie ikonki funkcyjne, jedna do stawiania markerów druga do exportu projektu)
Teraz jak nie mam tego Visual Basic to robię projekt w corelu zapisuję go w AI gdzie następnie odpalam plik AI w winplocie (program, który obsługuje ploter). Troszkę mnie to drażni z braku płynności pracy i braku możliwości stawiania markerów, bo markerów nie postawie w samym winplocie.

boro - 8 Listopad 2011, 22:40

Mam Corela X3, dokładnie wersję CorelDRAW Graphics Suite X3 Special Edition PL - i ma ona VisualBasic. Ale na jednym z komputerów VB zainstalował się automatycznie przy standardowej instalacji, a z tej samej płyty na dwóch innych się nie zainstalował, tak jakby go nie było. Trzeba było ręcznie instalować, bo wszystkie potrzebne pliki są na płycie, tylko instalator nie wiadomo z jakich powodów nie zawsze je widzi.
Tekst licencji zawiera info, że VB jest częścią pakietu.