| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - SYmbole
F-Głowy - 8 Listopad 2011, 07:00 Temat postu: SYmbole Co to są te SYMBOLE?
Można je stwarzać z obiektów klikając na obiekt PPM - Nowy -> Utwórz symbol.
W pomocy o nim piszą tak:
| Cytat: | Symbole można edytować; wszelkie wprowadzane zmiany wpływają na wszystkie wystąpienia na rysunku.
|
Co jest nieprawdą. Zrobiłem sobie symbol z jakiejś bitmapy, stały się symbolami; potem ją powieliłem. Tę bitmapę zacząłem modyfikować, rozciągać. I jakoś nie zauważyłem by jej pochodne symbole się jakoś zmodyfikowały. Więc co piszą jakieś nieprawny?
O co chodzi wiecie może?
roland - 8 Listopad 2011, 08:53
Oj F-Głowy, gdybyś dokładniej przeczytał pomoc, to byś się dowiedział. Utworzenie symbolu powoduje "zapamiętanie" go w dokumencie. Stwórz symbol z obiektu wektorowego. Zostanie on umieszczony w oknie Menedżera symboli (Okno > Okna dokowane > Menedżer symboli).
Aby zmienić wygląd wszystkich wystąpień symboli w dokumencie, kliknij na jednym z nich PPM i wybierz Edytuj symbol. Dokonaj zmian, kliknij PPM i wybierz Zakończ edycję symbolu.
I jeszcze raz przeczytaj Pomoc, ale dokładnie.
F-Głowy - 8 Listopad 2011, 10:08
O cześć, Roland.
Dzięki za radę.
Stwierdzam więc, że te symbole to świetna sprawa.
Bo np. jak mamy 200 stronicową gazetkę, gdzie mamy graficzne sekcja na wielu stronach, to możemy zrobić symbole. Potem zmieniamy jeden symbol i on zmienia się także i na wszystkich stronach, więc edytujemy raz jeden znak i nie musimy wszystkich.
Szkoda że takich rzeczy nie ma jeżeli chodzi o wysokość, położenie obiektów w projekcie. Że np. ustawiamy sobie 15 znaczków w naszych stronach w prawym rogu, a potem wszystkie te znaczki chcemy odsunąc od tego rogu o jakąś wartość. Szkoda, że nie ma w tym zagadnieniu (rozmieszczenia) takiej automatyki.
Dodam jeszcze, że sama nazwa symbolu jest dziwna. Nigdy bym nie wpadł, że ta SIEĆ zależności zostanie nazwana... SYMBOLEM.
roland - 8 Listopad 2011, 12:19
Eee tam, nazwa symbol jeszcze pasuje, ale największy ubaw po pach to nazwy wypełnień teksturą
tadekk - 11 Listopad 2011, 23:04
| F-Głowy napisał/a: | Że np. ustawiamy sobie 15 znaczków w naszych stronach w prawym rogu, a potem wszystkie te znaczki chcemy odsunąc od tego rogu o jakąś wartość. Szkoda, że nie ma w tym zagadnieniu (rozmieszczenia) takiej automatyki.
|
Tak trochę można to obejść robiąc sobie warstwę "master" Wtedy zmieniając na niej obiekt, zmienia się na innych stronach dokumentu.
|
|