Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Informacja o obiekcie

F-Głowy - 8 Listopad 2011, 07:03
Temat postu: Informacja o obiekcie
Jak w temacie.
Gdzie mogę przeczytać jaką nazwę (np. ulotkatyl2x4.jpg) ma plik jaki posiadam w projekcie? Wszędzie tylko informacja o wymiarach albo trybie kolorów. A gdzie NAZWA?

Sound - 8 Listopad 2011, 10:15

używam x5. Tam nazwa pliku wyświetla się po zaznaczeniu użytego pliku w projekcie na dolnym szarym pasku.
F-Głowy - 8 Listopad 2011, 10:18

Pokaż mi to na screenie, Sound.
Ja tez używam X5 i powiem - nic podobnego.

Sound - 8 Listopad 2011, 10:27

Proszę bardzo. Dodatkowo wyświetliłem zaznaczone opcje na pasku dla porównania z Twoimi.
F-Głowy - 8 Listopad 2011, 10:32

Dzięki za grafikę.
To czemu mi wyświetla tam tylko "Mapa bitowa" lub "obiekt numer"?
Opcje mam takie same zaznaczone jak mi pokazałeś.

Widzisz co u mnie jest? Dlatego prosiłem o screena. Z niedowierzania.

Sound - 8 Listopad 2011, 11:02

hmm, jeśli to Ci pomoże to na drzewku z wartwami "menadżer obiektów" również mam nazwę własną pliku, np kwadrat.jpg. Sprawdź u siebie
F-Głowy - 8 Listopad 2011, 11:32

No to ja tam na pewno nie mam. Właśnie sprawdziłem każdy zakamarek interfejsu i mi po prostu nie wyświetla żadnych nazw. Tylko ogólne jak "obiekt" albo "bitmapa".
kula69 - 8 Listopad 2011, 11:54

F-Głowy, musiałeś przetworzyć (nie przeskalować) obiekt i dlatego nie ma swojej nazwy
F-Głowy - 8 Listopad 2011, 11:56

kula69 napisał/a:
F-Głowy, musiałeś przetworzyć (nie przeskalować) obiekt i dlatego nie ma swojej nazwy

Nie, bo nawet jak przeciągnę do projektu jakąś grafikę z dysku, to od razu w programie mam napisane: "Mapa bitowa RGB" i nic więcej.

roland - 8 Listopad 2011, 13:22

F-Głowy, najprawdopodobniej kopiujesz i wklejasz zdjęcie ze strony WWW. Jeżeli jednak wybierzesz Plik > Importuj, to nazwa zaimportowanego zdjęcia pojawi się w dolnej części okna programu.
F-Głowy - 8 Listopad 2011, 13:44

No racja. Ale gdy przeciągam z folderu do programu to wtedy też nie pokazuje. A powinno. To dziwne.
kula69 - 8 Listopad 2011, 14:08

F-Głowy, bo to nie import tylko wklejenie (poprzez schowek)
F-Głowy - 8 Listopad 2011, 14:12

A takie coś może mieć wpływ i na inne rzeczy?
kula69 - 8 Listopad 2011, 15:03

No tak - importujesz plik a wklejasz obiekt