| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Jak przekształcić linię przerywaną w krzywe
adoru - 9 Listopad 2011, 14:49 Temat postu: Jak przekształcić linię przerywaną w krzywe Dokladnie chodzi mi o to jak rozbic linie przerywana zeby zamiast jednej krzywej ze stylem lini przerywanej uzyskac grupę pojedynczych krzywych (odcinkow tworzacych linie przerywana)
gonia - 9 Listopad 2011, 15:02
Musisz zamienić kontur na krzywą i ją rozdzielić
pozdrawiam
Cysorz - 9 Listopad 2011, 15:14
Możesz też użyć do tego metamorfozy - narysować dwa końcowe odcinki, dopasować do ścieżki, ustawić ilość kroków, ustawić obracanie obiektów i już.
Dużo więcej z tym zabawy, ale też tak można, jeżeli chciałoby się zachować właściwości linii ;)
adoru - 9 Listopad 2011, 22:39
| gonia napisał/a: | Musisz zamienić kontur na krzywą i ją rozdzielić
pozdrawiam |
Tez na to wpadłem ale nie o to dokladnie mi chodzi.
Po przekształceniu konturu w obiekt otrzymuje nie odcinki proste ale obrysy tych odcinkow w kształcie prostokatow, mniej lub bardziej powyginannych w zaleznosci od tego jaki kształt ma krzywa wyjsciowa.
zalezy mi na odcinkach prostych.
| Cytat: |
Możesz też użyć do tego metamorfozy - narysować dwa końcowe odcinki, dopasować do ścieżki, ustawić ilość kroków, ustawić obracanie obiektów i już.
Dużo więcej z tym zabawy, ale też tak można, jeżeli chciałoby się zachować właściwości linii ;) |
zgadza sie ale przy wiekszej liczbie krzywych i roznych długosciach - syzyfowa robota zeby zachowac jeden styl lini
potrzebuje jakiejs funkcji ktora zalatwialaby to automatycznie.
Dzieki za podpowiedzi ale to jeszcze nie to :)
Roberto - 9 Listopad 2011, 22:56
A może narzedziem dopasowania tekstu do ścieżki? Wstukaj pare minusów i zobacz jak wyglądają po dopasowaniu. Nie wiem jakie zastosowanie ma mieć taka linia. Kiedyś robiłem sobie specjalny font zawierający różne kształty, które potem dopasowywałem do ścieżek.
chezare - 10 Listopad 2011, 00:03
Tego się nie da zrobić bo linia przerywana to zwykła linia tylko w szczególny sposób wyświetlana. Podobnie jest z grubością linii. Ta sama linia o różnych grubościach jest opisana dokładnie tym samym wzorem.
adoru - 11 Listopad 2011, 15:05
| Roberto napisał/a: | | A może narzedziem dopasowania tekstu do ścieżki? Wstukaj pare minusów i zobacz jak wyglądają po dopasowaniu. Nie wiem jakie zastosowanie ma mieć taka linia. Kiedyś robiłem sobie specjalny font zawierający różne kształty, które potem dopasowywałem do ścieżek. |
sproboje pokombinowac chociaz nie wiem czy da sie stworzyc font w ktorym bedzie tylko krotka krzywa.
Co do zastosowania to przygotowuje projekty do plotera tnącego /laserowego/ ktory nie rozpoznaje lini przerywanych z corela tylko cale krzywe.
Moze ma ktos jeszcze jakis pomysł jak to osiagnac, moze jakis inny program?
| chezare napisał/a: | | Tego się nie da zrobić bo linia przerywana to zwykła linia tylko w szczególny sposób wyświetlana. Podobnie jest z grubością linii. Ta sama linia o różnych grubościach jest opisana dokładnie tym samym wzorem. |
Niestety tego sie obawiałem:/
A czy jest jakas funkcja, ktora pozwalałaby automatycznie łączyc ze soba węzły krzywych znajdujacych sie w zadanej odległosci od siebie?
Mogłoby to rozwiazac sprawe przy przekształceniu konturu w obiekt
Pozdrawiam
Cysorz - 11 Listopad 2011, 15:24
| adoru napisał/a: | Co do zastosowania to przygotowuje projekty do plotera tnącego /laserowego/ ktory nie rozpoznaje lini przerywanych z corela tylko cale krzywe.
Moze ma ktos jeszcze jakis pomysł jak to osiagnac, moze jakis inny program? |
No więc zostaje tylko sposób podane przeze mnie trochę wyżej - bo tylko on zachowuje wektorową, pojedynczą krzywą...
chezare - 11 Listopad 2011, 16:31
O ile dalej się będę trzymał tego co wcześniej napisałem, to wydaje mi się jednak, że da się to zrobić. Jak?
Narysować linię i nadać jej atrybut przerywanej. Zamienić na obiekt i przyciąć.
Cysorz - 11 Listopad 2011, 18:30
No nie wiem - ja rozumiem, że laser takiego plotera musi "iść" po pojedynczej krzywej Beziera, nie po wieloboku...
chezare - 11 Listopad 2011, 19:12
Ja też dokładnie nie wiem o co chodzi koledze, ale jak przytniesz czworokątami zwykłą linię to się zrobi przerywana
tadekk - 11 Listopad 2011, 22:50 Temat postu: Re: Jaz przekształcić linię przerywaną w krzywe Zmień na bitmapę i zstrasuj (trace) używając opcję "linia środkowa"
adoru - 11 Listopad 2011, 23:09
| Cytat: | | No więc zostaje tylko sposób podane przeze mnie trochę wyżej - bo tylko on zachowuje wektorową, pojedynczą krzywą... |
jest to rozwiazanie ale bardzo pracochłonne przy wiekszych projektacj i dlatego odpada :/
chezare, super
nie jest to full automat ale daje rade:)
przetestowalem na kilku rysunkach i sprawdza sie calkiem niezle
tylko mankamentem jest ze w krzywych zamknietych trzeba rozłączyc chociaz jeden wezeł zeby dało sie ja przyciac.
poza tym przy wiekszych zawiłosciach wyskakuja jakies krzaki i trzeba korygowac recznie
niemniej najlepsza metoda z dotychczasowych, dzieki.
| Cytat: | | Zmień na bitmapę i zstrasuj (trace) używając opcję "linia środkowa" |
tez dobra metoda chociaz tez wymaga troche poprawek, dzieki tadekk
|
|