Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - problem z eps-em

drozd - 18 Listopad 2011, 09:41
Temat postu: problem z eps-em
Witam! Nie mogę zaciągnąć pliku .eps do X3. Czy ktoś może spróbować (może w niższej wersji Corela pójdzie?) i zapisać mi to to w corelu??? Proszę o info z adresem e-mail, na który prześlę nieszczęsnego eps-a (waży troszkę ponad 6 mega i nie wsadzę go na Forum).
wawel - 18 Listopad 2011, 09:55

Mozesz wrzucic np na sendspace.pl do 400MB itp. a tu wrzucic link.

drozd napisał/a:
Czy ktoś może spróbować (może w niższej wersji Corela pójdzie?) i zapisać mi to to w corelu???

Jesli plik nie jest uszkodzony to napewno mozna sie do niego dostac.
pozdr.

drozd - 18 Listopad 2011, 11:23

http://www.sendspace.pl/f...5b063719f0b2e62
wawel - 18 Listopad 2011, 11:52

w zal. cdr 12
Luzik - 18 Listopad 2011, 12:28
Temat postu: X3
http://www.sendspace.pl/f...a4ef4651d70bc73
drozd - 18 Listopad 2011, 13:19

Wawel i Luzik - wielkie dzięki! Czy możecie powiedzieć, na czym polegał myk, że nie mogłem zaimportować tego eps-a do X3, albo co zrobić, żeby na przyszłość go zaciągnąć bez problemów i zawracania Wam głowy....
restauro - 18 Listopad 2011, 13:52

W X 4 nie było z nim żadnego problemu Spróbuj F 8 i włącz Corela (chyba że masz jakieś ustawienia indywidualne i nie chcesz ich stracić )
wawel - 18 Listopad 2011, 14:23

drozd napisał/a:
Czy możecie powiedzieć, na czym polegał myk, że nie mogłem zaimportować tego eps-a do X3, albo co zrobić, żeby na przyszłość go zaciągnąć bez problemów i zawracania Wam głowy....

Jest kilka trikow, problemem jednak jest to ze te pliki sa generowane z roznych programow ten np. Creator: Adobe Illustrator(R) 15.0, wiec starsze Corele moga miec problem, i nie zawsze ten sam trik zadziala.

Do 12-stki tez nie wchodzi przez otworz, ale juz np. przez import jako plik nieinterpretowany tak, a z tego pliku mozna zrobic druk na jakas drukarke postscriptowa tworzac plik ps, prn a to juz do Corela wchodzi.
Pozdr.

ps. na tym moim pliku zniknely overprinty na tych czarnych tekstach po lewej warto moze je przywrocic.

Luzik - 19 Listopad 2011, 12:05

X5

ctrl N
ctrl I
wybór pomiędzy
tekst
krzywe
ps interpretowany
wybieram krzywe
gotowe
:)

drozd - 20 Listopad 2011, 21:21

to X3 jest pod tym względem trochę z tyłu, bo tym sposobem co podał Luzik nie zaciąga tego es-a (taki sam problem jest czasem z niektórymi pdf-ami). Swoją drogą dziwne, że jak przy zaciąganiu wybiera się zamiast tekstu - krzywe, to Corel i tak woła o zamianie czcionek, a potem jest d... blada, bo nie zaciągnie pliku, ale w tekście wyjdą jakieś krzaczory....
wawel - 21 Listopad 2011, 11:43

drozd napisał/a:
Swoją drogą dziwne, że jak przy zaciąganiu wybiera się zamiast tekstu - krzywe, to Corel i tak woła o zamianie czcionek, a potem jest d... blada, bo nie zaciągnie pliku, ale w tekście wyjdą jakieś krzaczory....

Masz zainstalowane wszystkie laty? Do X3 byly bodaj 3 pakiety poprawek. Cos ta Twoja wersja zachowuje sie bardzo nieprzewidywalnie. Bo to ze Corel ma problemy z pdefami i plikami eps to ogolnie wiadomo, ale krzywic fonty jednak powinien.

pozdr.

drozd - 22 Listopad 2011, 04:19

jeśli chodzi o poprawki, to mam wszystkie (zgodnie z numerem seryjnym i zapewnieniem obsługi technicznej Corela). No właśnie, jakby krzywił byłoby ok.
qm0szka - 28 Listopad 2012, 21:46
Temat postu: import .eps do CD12
Również ja borykam się z problemem importu .eps-ów do CorelDraw12 (Win 7, 64 bit).
Z tego co doczytałam, to X5 nie ma już z tym problemu. Proszę zatem o Waszą F1.

Z góry dzięki.

gonia - 29 Listopad 2012, 08:23

zapisałam do CDR9
pozdrawiam :-)

qm0szka - 29 Listopad 2012, 10:04

gonia, muchas gracias :-D
fosterix - 29 Listopad 2012, 15:13

ja też z takim problemem. Ten EPS nawet w X5 nie chce mi się otworzyć :(
Proszę o pomoc przy przerobieniu!!!

Cysorz - 29 Listopad 2012, 17:03

Plik jest uszkodzony.
Sprawdzony w Corelu, InDesignie, Illustratorze i Photoshopie.

joannaw.79 - 4 Grudzień 2012, 00:05

fosterix napisał/a:
ja też z takim problemem. Ten EPS nawet w X5 nie chce mi się otworzyć :(
Proszę o pomoc przy przerobieniu!!!

Ewidentnie uszkodzony, RIP go nie mieli, Preps też wyrzuca, coś jest nie tak, chyba że po prostu źle spakowany. Prześlij oryginał na mojego maila.

fosterix - 4 Grudzień 2012, 21:17

Dziękuję za zainteresowanie ale już sobie poradziłem. Po prostu dostałem plik uszkodzony tak jak słusznie zauważyliście.