Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Sortowanie obiektów

HPS - 26 Listopad 2011, 21:29
Temat postu: Sortowanie obiektów
Witajcie,

Bardzo często podczas pracy spotykam się z plikami klientów które mam wydrukować. Podczas przygotowania pod maszynę, muszę zamieniać kolory na Pantony. Jeśli w projekcie jest kilka obiektów, nie sprawia to większej trudności, gorzej jednak jeśli obiektów jest kilkadziesiąt/kilkaset. W takich przypadkach często korzystam z opcji "find and replace". Lubię mieć zawsze otwartą z prawej strony listę warstw i obiektów. Czy jest jakaś możliwość /makro addon, które pozwoli mi sortować tam obiekty po np kolorach ? często najwydajniejszą formą zaznaczania jest klikanie myszą na dany obiekt o podanych parametrach koloru i przy kombinacji z ctrl lub shiftem robienie rozbudowanych zaznaczeń. Czasem przez nieuwagę można stracić zaznaczenie na kilku obiektach i chcieć się zabić.... Korzystam z wersji x3

Chodzi mi o kolumnę z sortowaniem, np najpierw wszystkie outline'y 0.5mm, później większe. Najpierw obiekty czerwone, później niebieskie, albo chociaż posortowane wg tego samego koloru (często klient przysyla projekt w ktorym jest mieszanka roznych epesów, cdrów, bitmap itd, i kolory są z różnych przestrzeni i rgb i cmyk i pantony jakieś tam cvc-u itd. Muszę mieć wszystko w Pantone coated, bo do takich kolorów dążymy (takie profile na maszynie).

Klikałbym sobie kolumnę color, corel sortowałby obiekty po kolorze, albo alfabetycznie wg pantonów. Wtedy używałbym tylko kombinacji z shiftem. A może macie jakieś szybsze sposoby?

EDIT: chyba mam :D trzeba było poświęcić parę godzinek na poszukiwanie - Jeff's Select Same 2

tadekk - 28 Listopad 2011, 16:21

Oj to było by bez sensu. One są poukładane wg. kolejności w jakiej leżą na warstwie. Gdyby je posortować inaczej, mogły by wtedy poukrywać się jakieś elementy.
Ale pewnie lista obiektów osobna z możliwościami sortowania, była by użyteczna.

chezare - 29 Listopad 2011, 23:48

Myślę, że przy pomocy makra da się zrobić tak żeby w menedżerze obiektów obiekty były posortowane według ustalonych założeń. Tyle tylko że nie da się tego zrobić bezpośrednio z listą obiektów a przesuwając je na odpowiedni poziom w dokumencie. Jeśli obiekty mają jakieś elementy, które leżą jeden nad drugim to tak jak napisał kolega, zrujnuje to wygląd dokumentu.
Zaciekawiło mnie to, że drukujecie zupełnie inne kolory niż przysyła klient?