Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - Mapa - proszę o pomoc :(

tttusiaa - 28 Listopad 2011, 21:12
Temat postu: Mapa - proszę o pomoc :(
Witam wszystkich baaaardzo serdecznie.
Pierwszy raz korzystam z forum, znaczy sama piszę wątek, ale w końcu nadszedł ten czas. :)
Mam zadanie do wykonania i nie potrafię tego zrobić. Jeśli ktoś miałby chwilę czasu i ochotę się pobawić to byłabym dośmiertnie wdzięczna :)
Temat pracy:
na formacie A0 przygotować wektorową wersję mapy geograficznej dowolnego obszaru z zaznaczeniem istotnych z punktu widzenia zarządzenia kryzysowego elementów infrastruktury.
Czyli mają być pozaznaczane takię instytucje typu szkoły, przedszkola, policja, szpitale i takie inne. No i legenda, skala do tego.
teren obiektu ma być prawdziwy, np. miasto Opole, a te wszystkie elementy infrastruktury nie muszą odwzorowywać się jak w rzeczywistości, ważne tylko żeby zawrzec każdy element.

Bardzo proszę o pomoc :(

Cysorz - 28 Listopad 2011, 23:21

Dwa lata temu zrobiłem mapę administracyjną jednej z dzielnic Krakowa (1 dzielnicy, nie całego miasta!) - taką A-1, czyli połowę z Twojej. Skasowałem za to tylko niecałe 20.000 złotych, bo mapa była drukowana jedynie w 150 egzemplarzach.
A można zapytać jaki Ty masz na to budżet?

Piszę o tym nie dlatego, żeby Cię "spuścić po brzytwie", ale żebyś się zorientowała w skali tego o co prosisz...

chezare - 29 Listopad 2011, 06:47

Malutki, format nie ma tu żadnego znaczenia. Istotna jest skala tej mapy czyli jaki obszar ma się na niej znaleźć, wiadomo czym większy tym więcej roboty. Ty robiłeś to dla chleba a koleżanka chyba do szkoły? Napisała, że ma to być mapa dowolnego obszaru, czyli mogę sobie wyobrazić np., że chodzi o obszar ograniczony kilkoma ulicami. W takim przypadku da się to zrobić nie będąc kartografem, nie dysponując specjalistycznym sprzętem do pomiarów i samolotem ani satelitą żeby zrobić zdjęcia :)
Z czystej ciekawości zapytam się jaka była technologia powstawania tej Twojej mapy, bo 20 tys. zł to trochę mały budżet na wykonanie takiego zadania? :)
Dobrze, że weekend niedaleko :)
Tusia, jak określasz ten dośmiertny przedział czasu bo nie wiem czy warto narażać się koledze, który tu niechybnie się pojawi i wyzwie nas wszystkich od złodziei i łobuzów i będzie miał sporo racji :)
To nie jest żart, żeby to wykonać trzeba się posłużyć istniejącymi mapami, a to jest na bakier z przyzwoitością, a o prawie to nawet boję się wspominać. Do Opola mam daleko i jakoś nie widzę siebie latającego po mieście z metrówką i kompasem :)
Co ja mówię, przecież jest GPS :)

PS
Nie znam się na konstruowaniu map ale już na pierwszy rzut oka wygląda mi to na zadanie mocno skomplikowane. Nie w tym przypadku, tu chyba nie chodzi o jakąś super dokładność?
Od miesięcy przyglądam się, bo muszę, powstawaniu wielopoziomowego skrzyżowania przy wjeździe do Warszawy od zachodu. Na początku parę ekip jednocześnie w różnych miejscach robiło jakieś pomiary, równali teren, a czasami kopali dziury. Te kilka ekip przez parę miesięcy wylewało beton, stawiało kolumny i kopało tunele. Na oko wyglądało to na totalny chaos, który do niczego nie prowadzi. Teraz kiedy roboty zbliżają się do końca o dziwo te wszystkie drobne elementy układanki idealnie zaczynają pasować jedna do drugiej i to nie w płaskiej przestrzeni mapy a w 3D :) Mało tego, ani przez chwilę nie został zatrzymany ruch w tym miejscu. Dzięki zmianom położenia fragmentów istniejących ulic można było cały czas przez ten plac budowy jeździć i obserwować postęp prac i to z różnych miejsc :) Zresztą naokoło jest jeden wielki plac budowy, autostrada, obwodnice i wszystko budowane jednocześnie w dziesiątkach miejsc, które na końcu są ze sobą łączone i wszystko jakoś trafia jedno w drugie. To chyba nie kartografia ale jakaś geodezja czy cuś :) ale wrażenie robi to niesamowite. Jak dokładne mogą być takie pomiary, które wydaje się nie mają do niczego odniesienia? Chyba, że do gwiazd :)

Pozdrawiam

takietam - 29 Listopad 2011, 09:38

chezare, Takie mapy , jaką ma zrobić koleżanka, robi się na podstawie map zasadniczych (geodezyjnych) lub map topograficznych w większej skali. Nikt, robiąc plan miasta, nie będzie biegać z teodolitem po mieście, tylko idzie się do wojewódzkiego ośrodka geod. i kart. i wykupuje odpowiednie mapy ( to wykupowanie map też jest nieco dwuznaczne, bo robiły to służby państwowe- czyli opłacane z naszych pieniędzy, ale już mniejsza o to). Potem na tej podstawie, na podstawie innych źródeł oraz terenowych prac aktualizacyjnych kreśli się mapy tematyczne.
Tak czy inaczej, skala zadania jest ogromna,ja osobiście wziąłbym za to cenę mniej więcej taką, jaką podał Malutki. Na Formacie A0, podejrzewam, że zmieściłby się plan całego Opola w skali 1:10 tys. czyli pracy z samym kreśleniem podkładu (zabudowa, wody, ulice, parki itd.) jest na kilkanaście tygodni.
Może koleżanka źle zrozumiała polecenie? Może wystarczy np. treść tematyczną zrobić wektorowo, a podkład wystarczy zeskanować? Albo zrobić wektorowo bardzo zgeneralizowany podkład, a skupić się na treści? Albo wystarczy fragment miasta?

roland - 29 Listopad 2011, 11:18

Proszę, takietam, chezare i Malutki, nie "zjedzcie" mnie za to, ale mam nadzieję, że to co zrobiłem przynajmniej zobrazuje naszej koleżance o co prosi, albo na co się porywa, jeżeli chciałaby samodzielnie przygotować taką mapę. Moim zamiarem nie jest jednak zniechęcenie, ale pokazanie ogromu pracy i pokazanie jak zabrać się za przygotowanie prostej mapki. W każdym bądź razie, jeżeli to nie ma być profesjonalna mapa, a jedynie mapka typu "jak do nas dojechać", to jest to do wykonania, ale jest to bardzo, bardzo żmudna i czasochłonna praca.
Tutaj masz tutorial:
http://corel.wodip.opole....p?p=29228#29228

chezare - 29 Listopad 2011, 14:29

Roland z mojej strony nic Ci nie grozi :) Po pierwsze nie wiem czy jesteś smaczny, a po drugie nie jestem samobójcą :)
Takietam, dzięki za informację, teraz wiem jak się do czegoś takiego zabierać gdyby nie daj Boże takie nieszczęście mi się trafiło :)
Co do tematu, to przypuszczam, że chodzi o prostą mapę, którą koleżanka musi zrobić do szkoły a nie dla wywiadu irańskiego żeby wiedział w co celować :)
Jak koleżanka nie wyjaśni, to się nie dowiemy. W każdym razie jest o co walczyć. Ja się nie wyrywam bo już stary jestem i "dośmiertną" wdzięcznością raczej długo bym się nie nacieszył :) ale Wy próbujcie, może nawet któryś od szczęśliwej dziewczyny dostanie całusa? :)

Pozdrawiam
Czarek

tttusiaa - 2 Grudzień 2011, 19:09

piszecie o trochę skomplikowanych rzeczach, że nie rozumiem :P

ale dziękuje za zaangażowanie:)
wystarczy narysować taką mapkę w corelu jak w linku np.
http://m20.targeo.pl//i/c...sci~4422575.png
i obojętnie gdzie na niej pozaznaczać wszystkie te ważne punkty wraz z legendą.

a tak szczerze mówiąc to zadanie na zeszły wtorek miałam i już zdążyłam dostać nowe:(

mógłby ktoś mi to jakoś narysować w grafice wektorowej?? format A0

Cysorz - 2 Grudzień 2011, 20:00

To zły kierunek odrabiać za kogoś lekcje ;)
Spróbuj zacząć sama - my na pewno pomożemy jeżeli w którymś miejscu się "zaklinujesz". Ten Twój przykład to nawet dla początkującego usera nie jest jakąś przeszkodą nie do przeskoczenia.

Ale pokaż, że też coś robisz, że chcesz się nauczyć a nie tylko "odróbcie to za mnie"...

DzumA - 78 - 2 Grudzień 2011, 21:29

malutki przecież to
POKOLENIE Ctrl-C / Ctrl+V
nie nauczysz ;-)

Każde pokolenie ma własny czas
Każde pokolenie chce zmienić świat
Każde pokolenie odejdzie w cień
A nasze - nie
:mrgreen:

tttusiaa - 2 Grudzień 2011, 21:37

pierwsze zadanie czyli narysować herby - zrobiłam sama
ta mapa mnie przeraża :(
a teraz jestem na etapie zadnia trzeciego - zrobić ulotkę i coś tam tworze...
a ze wszystkim do poniedziałku się nie wyrobie.....

Sponsi - 2 Grudzień 2011, 21:56

To jest praca domowa przy staraniu o pracę?
tttusiaa - 2 Grudzień 2011, 22:06

zwykła praca domowa, ale czy czasem trudno zrozumieć że niektórzy mają także inne obowiązki na głowie? Szkola, dom, dziecko, praca. Czasem trudno się z tym wszystkim robić, ale okrutny czasem bywa los... Rodzice bardzo mi potrafią pomóc, ale akurat na corelu się nie znają....
wybacz

kula69 - 4 Grudzień 2011, 14:14

tttusiaa, jeśli używasz x5 to masz szablony dokumentów : NOWY DOKUMENT-> UTWÓRZ Z SZABLONU może ułatwić Ci prace
tttusiaa - 4 Grudzień 2011, 14:48

mam x3
ale dziekuje za podpowiedź ;-)

kula69 - 4 Grudzień 2011, 17:00

ściągnij trial ze stronki Corel :-)
tttusiaa - 4 Grudzień 2011, 21:45

ale tej mapy i tak nie narysuje sama :(
kula69 - 5 Grudzień 2011, 15:21

tttusiaa, napisy i legendę zrobisz sama bo... muszę wyjść, a nie wiem czy znów mnie nie zostawią na obserwacje (miałem mały wypadek i leżę z połamanymi żebrami :lol: )
kula69 - 5 Grudzień 2011, 15:22

tttusiaa, włączaj i wyłączaj w miarę potrzeby widoczność i blokadę warstw
chezare - 5 Grudzień 2011, 23:32

Tttusiaa, zrób jakiś zrzut z ekranu tego kawałka mapy, który potrzebujesz. Narysuję Ci i wytłumaczę jak to zrobiłem żeby mnie koledzy nie zbili. Kula już jest połamany :)
Kula, fala Cię przygniotła?
To pomarańczowe to jest Yellow River? :)

kula69 - 5 Grudzień 2011, 23:48

chezare, droga chyba krajowa :lol: jak wyłączysz widoczność warstw to będziesz miał mapkę (warstwa podkład) - 1 ręką trudno się pracuje :lol:
Przygniótł mnie mercedes dostawczy i połamał lewą stronę klatki piersiowej całe szczęśćcie że jestem duuuuużżźy bardzo to nie zabił hihi