Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Publikowanie do PDF - kompletnie biały PDF - brak pomysłów

quile - 30 Listopad 2011, 21:42
Temat postu: Publikowanie do PDF - kompletnie biały PDF - brak pomysłów
Witam,

mam duży problem z przygotowywanym bannerem. Niestety ni jak nie mogę go zapisać do PDF'a ( oczywiście korzystam z Publikuj do PDF ) Probowałem już chyba wszystkiego, zwiedziłem wszystkie fora itd i nie potrafię sobie pomóc. Ciągle wychodzi biały PDF.

Dodam, że sam banner jest dość duży bo ma mieć 27 metrów długości, jednak nie to raczej stanowi problem.

Zamieszczam plik - może ktoś będzie w stanie mi pomóc

granland.pl/banner2_27metrow.cdr - plik jest zapisany do wersji 11

Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Mi po prostu skończyły się już pomysły i ręce opadły, dlatego zwracam się do was o pomoc.

Cysorz - 30 Listopad 2011, 22:08

Corel tak, ale *.pdf nie potrafi "obsłużyć" takiego formatu. Przeskaluj pracę do skali 1:10 i tak zapisz a firmie wykonującej baner zaznacz to koniecznie w zamówieniu!
Przy okazji - czasami efekty (natywne cienie, soczewki, przeźroczystości itp.) mogą źle wyjść w druku, jeżeli są położone NAD obiektami wektorowymi - a tak właśnie jest w Twoim projekcie. Nie muszą, ale mogą.
Przy tej wielkości banera 72 dpi w zupełności wystarczy - zaryzykowałbym nawet, że 45 dpi. Dlatego jeżeli skasujesz efekty i sprowadzisz je do bitmap to pamiętaj o ich późniejszym skalowaniu (czyli 720 dpi przy konwertowaniu a nie 72).

quile - 30 Listopad 2011, 22:26

Skalowanie nic nie dało, pdf nadal wychodzi biały. Najdziwniejesze jest to, że PDF wychodzi zupełnie innych rozmiarów niż plik cdr. Kiedy robię to w X4 wychodzi mniej więcej kwadrat, a kiedy robię to w X5 wychodzi wysoki, bardzo wysoki prostokąt o proporcjach boków około 1:100

Jeżeli jesteś zainteresowany pomocą proszę o kontakt na zawleka@gmail.com - oczywiście zapłacę za pomoc. Tych bannerów jest więcej, ze wszystkimi dzieje się to samo. Siedzę nad tym już drugi dzień i tak jak pisałem wyżej brakuje mi już pomysłów.

chezare - 1 Grudzień 2011, 00:32

To znaczy, że ta grafika ciągle przekracza możliwości pdfa. Istnieje jeszcze jedna możliwość, że Corel ma za mało przestrzeni życiowej. Nie wiem jak w takim przypadku rozwiązać ten problem, ja najzwyczajniej zamykam Corela i po otwarciu robię pdfa. W 99 na 100 przypadkach pomaga, choć jak ma się otwartych kilka dokumentów to jest wkurzające. Inną przypadłością Corela, tym razem dwunastego z którą się parę razy zetknąłem jest komunikat o tym, że nie ma miejsca na dysku, choć to oczywista bzdura. Dzieje się tak przy zapisywaniu dokumentu i towarzyszy temu najczęściej niemożność utworzenia nowego dokumentu. Nie pomaga zmiana rozmiaru pamięci przydzielonej programowi itp. W takim przypadku ratuję się robiąc właśnie pdfa.
wawel - 1 Grudzień 2011, 08:43

Problemem sa programy do wyswietlania pdf-a, nie wszystkie sa w stanie pokazac taka duza grafike, ale np. importujac taki plik do Corela lub innego programu np inkscape powinienes zobaczyc swoj baner.
Rada jest taka zrob projekt w skali 1 do 10 i zmien przegladarke dla pdf-ow. Na taka ktora potrafi pokazac wiekszy plik. Wiec Adobe Reader odpada, jesli nie robisz w skali. Bo jesli zrobisz 1 do 10 to 2,7 metra dlugosci miesci sie w mozliwosciach programu.

Alternatywnie zamiast sie meczyc z plikiem pdf mozesz zrobic tifa, jpg 1 do 10 w rozdzielczosci 720, lub nawet mniejszej 450. Drukarnie wielkoformatowe tez chetnie przyjnuja takie pliki, a sa takie ktore nie chca plikow pdf w przypadku wielkiego formatu.
pozdr.
ps
tak swoja droga problem o ktorym napisales byl juz na tym forum kiedys opisywany.

Smiglowiec - 8 Grudzień 2011, 11:18

Ja mam podobnie, przy banerze 630cm;/ ale składał się z 3 prostokątów i go podzieliłem, znacie sposób żeby w ploterze przestawić z pdf na inny format? i jaki polecacie?
F-Głowy - 9 Grudzień 2011, 18:20

O! Ale ciekawy temat się mi trafił, bo niedawno miałem też z tym problem. Co za zrządzenie losu.
Wg mnie jest to wina KOMPUTERA lub PROGRAMU.
Ale nie programu do odtwarzania PDFów bynajmniej.
Na jednym kompie robiłem takie duże projekty i nie miałem żadnych problemów z zapisem. Przyszło mi to samo zrobić na innym komputerze (nie był jakoś znacznie gorszy, a co ciekawe miał nowszego Corela nawet) i bum! Nie da się. Wychodził nieotwieralny PDF o wadze 18 kilobajtów. Więc musiałem do TIFów zapisywać.