Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem z corel draw x5

poligraf23 - 8 Grudzień 2011, 20:43
Temat postu: Problem z corel draw x5
Witam właśnie przeszłem rozmowe kwalifikacyjna na grafika w pewnej firmie i zatrzymałem się na pewnym zadaniu otórz dostali taki dziwny obiekt, którego nie dało się zespawać bo jakies błędy wychodziły i pani która mnie sprawdzała podpowiedziała mi że trzeba zrobić odwrócenie węzłów? co to jest za funkcja? a drugie pytanie to fakt że nigdy przedtem nie robiłem niczego na corelu x5 a ta firma wymaga najnowszą wersję.Więc potrzebuję podszkolenia tylko nie wiem skąd się uczyć o corelu x5? poprzednio miałem wersje 12:D
chezare - 8 Grudzień 2011, 20:58

Jak pracowałeś w 12 to i w X5 sobie dasz radę bo Corel co by o nim nie mówić jest konserwatywny i nie wywala w każdej nowej wersji wszystkiego do góry kopytami.
Jeśli chodzi o odwrócenie węzłów, a raczej chyba chodzi o kierunek krzywej, to wystarczy kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać odpowiednie polecenie. W 12 też to jest.
Corel udostępnia trial X5, ściągnij i trenuj.

restauro - 8 Grudzień 2011, 20:59

Pobierz wersje próbną przetestuj i przejrzyj dokumentacje w PDF
W zasadzie większość funkcji jest ta sama , jeśli znasz 12 to szybko opanujesz nowe funkcje CorelDraw X5
http://www.corel.com/core...pid=prod3670089

Martin Nez - 8 Grudzień 2011, 21:02

chezare: zastanawiałem się właśnie nad tym kierunkiem krzywej, ale jaki to może mieć związek ze spawaniem?

MN

chezare - 8 Grudzień 2011, 21:15

Martin, nie mam pojęcia? Tak tylko kombinuję. Wiem że można obracać węzły ale o odwracaniu pierwsze słyszę.
Wiele razy spotkałem się z podobnymi przypadkami ale nie przywiązywałem do tego wagi i niestety niewiele mogę powiedzieć dlaczego pewne proste figury tak się zachowywały.
Wiele razy miałem też problemy z wycinaniem na ploterze prostej grafiki, którą ktoś przysłał.
Wycinało się do pewnego momentu i stop. Najczęściej okazywało się, że się pokrywały węzły.