Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - projektowanie kalendarzyka listkowego - początki

wampir_wawelski - 12 Grudzień 2011, 09:24
Temat postu: projektowanie kalendarzyka listkowego - początki
Witam wszystkich,

mam od rana banalny kłopot. Chciałem przygotować prosty projekt kalendarzyka listkowego do drukarni, ale nie radzę sobie z samym początkiem. Jak wykonać takie odbicie lustrzane drugiej strony kalendarzyka? Bo zakładam, ze wymiar 85 x 55 mm jest standardem, ale jak odbić to aby w takich charakterystyczny sposób było do góry nogami? :mrgreen:

Z góry dziękuję
Pozdrawiam

gonia - 12 Grudzień 2011, 10:48

witaj wampir,
a dlaczego chcesz to w odbiciu lustrzanym, do drukarni dajesz projekt w pdf. Zakładam, że pierwsza strona kalendarzyka to jakaś wizytówka, to do tej strony dodajesz drugą o identycznych wymiarach i na niej ustawiasz kalendarium dopasowując wymiary, ponieważ niedawno robiłam taki kalendarzyk, to dołączam wzór, może akurat Ci się przyda, oczywiście kolory sobie dopasujesz
pozdrawiam :-D

wampir_wawelski - 12 Grudzień 2011, 11:11

Tak dziękuję, wzorzec mi się przyda.
Pytam, bo mam projekt z drukarni, który kiedyś opracowywała inna osoba dla firmy. Tam właśnie było coś takiego, że były dwie strony rozdzielone przerywaną linią, były one identyczne. Myślę, że tak też się da, myślałem że to co widziałem jest jakimś wymaganym standardem.
Pozdrawiam