Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Eksport z Illustratora do Corela w PDF - zła jakość, pixele

Skajsdelimit - 17 Grudzień 2011, 18:04
Temat postu: Eksport z Illustratora do Corela w PDF - zła jakość, pixele
Witam. Mam duży problem (z góry zaznaczam, że choć Corel nie jest mi obcy, to nie jestem jakimś mega ogarniaczem w tym temacie, więc prosze pisać do mnie łopatologicznie).

Używam programu Corel 12.0. Dostałem od grafika projekt okładki płyty zrobiony w Illustratorze i dostosowany wymiarowo do wymogów druku. Dostałem go wyeksporotwanego w PDF, a później - po nieudanych próbach - w EPS.

Moim zadaniem jest dorobić do tego projektu typografię, a chcę to zrobic właśnie w Corelu bo ten program w miarę nieźle znam. Jednak owe PDFy a nadtępnie EPSy otwieraja mi się w mega złej jakości - pixeloza, jakby rozdzielczosc była słabiutka. I to niezależnie - próbuję je importować czy przenosić.

PDF - w Acrobat Reader otwiera się ze świetną jakoscią, w Corelu (oróbowałem na 3 kompach, w tym w programie Corel X4) oraz w Photo Shopie otwiera się w bardzo słabej rozdzielczości. Wygląda to tak jakby programy traktowały go jako marnej jakosci JPGa. Czy ma to jakis związek z wielkoscią dostosowaną do druku? Czy rozwiązaniem moze być jeśli dostanę ogromne PDFy. No ale wczy wówcczas po ponownym dosotosowaniu do druku pixeloza nie wyłoni się w drukarni?

EPS - wszędzie otwiera się jako mega spixelozowany projekt o kiepskiej rozdzielczości.

Co mam robić? To dosyć pilny projekt weekendowy, a mija mi czas i nie wiem jak to ugryźć. Będę wdzięczny za odpowiedź.

wawel - 17 Grudzień 2011, 18:10

Nie widzac pliku to ciezko cos konkretnego doradzic, wiec jesli mozesz to wrzuc gdzies do siaciagniecia plik, na tym forum tez mozna zamiescic plik bodaj do 2 mb.

W ps-ie mozna regulowac rozdzielczosc przy otwieraniu pdf-a, wskazujac rozdzielczosc do zrastrowania.

W Corelu eps-y mozna importowac jako plik nieinterpretowany w slabej jakosci - jest podglad, ale mozna tez jako plik interpretowany.

pozdr.

Skajsdelimit - 17 Grudzień 2011, 18:15

Ok zamieszczam plik.

P.S. gdzie mogę zmienic ustawienia żeby improtowac EPS interpretowany/nieinterpretowany?

wawel - 17 Grudzień 2011, 18:34

Plik jest ok, wszystko jest w grafice wektorowej - skalowalnej wiec utraty jakosci nie bedzie, trzeba sie tylko do tego dostac...
Jedyny problem to osadzony amerykanski profil kolorow ale przy wrzuceniu do corela on zniknie.

a wybor interpretowanego pliku mozesz wybrac z listy rozwijanej w okienku import - PS, EPS interpretowany postscript.
Jak sobie nie dasz rady z otwarciem w corelu to daj znac to wrzuce cdr-a.
pozdr

restauro - 17 Grudzień 2011, 18:42

U mnie w X4 Twój PDF otwiera bez problemów jako grafika wektorowa .
Skajsdelimit - 17 Grudzień 2011, 18:53

Dołączam jeszcze 2 pliki - na dole wrzucone na sendspace.com. Bo musze mieć 3. Nie mogę ich otworzyć nadal tak jakbym chciał. Jeśli otwieraja ci się w dobrej rozdzielczości i możesz - to prześlij mi je w CDR. Tylko zapamiętaj jaką taką wersję żebym otworzył w Corelu 12.0

Z góry wielkie dzięki!

grafika 1 - http://www.sendspace.com/file/xgzpse

grafika 2 - http://www.sendspace.com/file/9ae8hu

grafika 3 - http://www.sendspace.com/file/uzblj3

wawel - 17 Grudzień 2011, 19:08

wrzucam ten pierwszy, reszte moze ktos z forumowiczow dorzuci, ja niestety nie mam dostepu do nowszych Coreli (ktore jak zauwazyl restauro otwieraja te pliki) aby wrzucic to do 12-stki musze to obchodzic a to trwa.
Skajsdelimit - 17 Grudzień 2011, 19:17

Dzięki w każdym razie za ten pierwszy.
Jeśli ktoś zamieni mi pozostałe to będę b. wdzięczny.

wawel - 17 Grudzień 2011, 19:33

w zalaczeniu, sprawdz sobie czy wszystko jest ok, np. kolory kostek z kolorami
Skajsdelimit - 17 Grudzień 2011, 19:44

Tak teraz wszystko jest super. Dzięki wielkie jeszcze raz.
P.S. Jak to zrobić na tym forum żeby zaznaczyć ci kolejną statystykę do "pomógł"? :)

Pozdrawiam serdecznie!

D.K. - 17 Grudzień 2011, 21:44

Pliki z Illustratora można spokojnie otworzyć w Corelu jeśli są zapisane w wersji max. CS, (CS 2, 3, 4 odpada) analogicznie Illustrator otwiera pliki zapisane w Corelu do wersji 9.
rafakow - 19 Grudzień 2011, 08:11

D.K. napisał/a:
Pliki z Illustratora można spokojnie otworzyć w Corelu jeśli są zapisane w wersji max. CS, (CS 2, 3, 4 odpada) analogicznie Illustrator otwiera pliki zapisane w Corelu do wersji 9.

Corel X4 otwiera i CS2 jak i CS3, warunek - pliki nie mogą być w Illustratorze skompresowane.

wawel - 19 Grudzień 2011, 11:08

rafakow napisał/a:
D.K. napisał/a:

Corel X4 otwiera i CS2 jak i CS3, warunek - pliki nie mogą być w Illustratorze skompresowane.

Z tym przenoszeniem plikow miedzy roznymi programami nie jest tak rozowo, i mimo ze producent napisze ze wspiera wersje x czy y to w praktyce to nie dziala bez bledow, sa efekty nie do przeniesienia miedzy programami. Nawet w programach tego samego producenta.

Ten sam plik zapisany w wersji np. ai 8, moze otworzyc sie inaczej w Corelu niz zapisany jako ai 9.
AI "wspiera" przy otwieraniu cdr-y do wersji 10 wlacznie, - nie przypadkowo wspiera jest w " ;-)

Niestety trzeba przy tych konwersjach uwazac czy wszystko przeszlo bez znieksztalcen.

A tak na marginesie te pdf-y w tym watku byly generowane z ID CS4, mimo ze zapewne z AI wyszly :-)
pozdr.

biszuks - 22 Grudzień 2011, 19:49

Witam mam podobny problem z eps i importowaniem go w corelu, po imporcie cały czas mam kiepska jakosc i nie jest wektorem posiadam corela 9, mogl by mi ktos wytlumaczyc jak to otworzyc zeby bylo wszystko ok lub zapisac mi to logo w cdr.
Będe wdzieczny za szybka pomoc musze dzis odeslac projekt do druku :(

Juz sobie poradziłem :mrgreen: