Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - zapisywanie i otwieranie plików

wampir_wawelski - 19 Grudzień 2011, 13:03
Temat postu: zapisywanie i otwieranie plików
Witam,

mam taki denerwujący problem. Mam dostęp do corela w wersji X5. Przygotowałem w tej wersji kalendarz i chciałem przesłać ten projekt do znajomego, który ma corela w wersji X3 aby naniósł swoje uwagi.
Po przesłaniu kalendarza/ projektu, znajomy otwiera go i nic tam nie ma?! sprawdziłem to osobiście, po zgraniu na płycie, pen drivie, z poczty - taka sama sytuacja - otwierając plik mam pusty dokument.
Podejrzewam, że coś jest nie tak z zapisem lub kodowanie, ale co? przy zapisywaniu projektu nie mam innej możliwości jak cdr?
Prosiłbym o pomoc.
Pozdrawiam

gonia - 19 Grudzień 2011, 13:21

Może przy zapisie nie zaznaczyłeś, że to ma być plik w wersji X3?
inkTANK - 19 Grudzień 2011, 14:49

Sam mam niestety problemy z zapisem w X5 do niższych wersji i może faktycznie pomoże zastosowanie wspomnianego już w innym wątku zapisu do CMXa, ale to się dopiero okaże.
restauro - 19 Grudzień 2011, 15:24

Czasem zdarza się że zapisany plik ma 0 wagi, jeśli tak zapisz jeszcze raz z tym samym rozszerzeniem i nazwą , powinno być ok .
kula69 - 19 Grudzień 2011, 17:23

wampir_wawelski, jak wspomniał restauro, dzieje się tak czasami zwłaszcza przy zapisie do x3. Ja zapisuje do 9 nie wiem czemu jest zazwyczaj lepiej i jeszcze jedno cienie trzeba je rozłączyć a prostokąty zamienić na bitmapy bo zazwyczaj się rozsypują