| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Stałe parametry druku z Corela
cyklop - 21 Grudzień 2011, 19:26 Temat postu: Stałe parametry druku z Corela Pracuję na x4. Czy jesy możliwe przypisanie konkretnemu plikowi stałych parametrów druku (format, grubość papieru itp)?
chezare - 22 Grudzień 2011, 01:37
Parametry drukowania, drukarka, jakość druku itp. są raczej związane z systemem operacyjnym i moim zdaniem nie da się ich zapamiętać w pliku Corela. Oprogramowanie niektórych drukarek pozwala jednak definiować własne profile a wtedy wystarczy jedno kliknięcie żeby ustawić wcześniej ustawione parametry druku.
Corel niby pozwala zdefiniować parametry druku, pozwala nawet ustawienia zapisać ale po ponownym otwarciu pliku i wybraniu zapisanego stylu i tak proponuje domyślną drukarkę. Tak przynajmniej wychodzi mi z przeprowadzonych eksperymentów w X3.
joannaw.79 - 23 Grudzień 2011, 00:15
Mnie wychodzi tak samo. Tylko ratuję się zainstalowaną wirtualną drukarką Agfa Avantra do której przypisałam domyślne ustawienia i destylacja na moim profilu. Wtedy wychodzi PDF IDEALNY Kombinowałam z ustawieniami druku przypisanymi do pliku ale to chyba tu nie działa. Eksperymenty testowe przeprowadzone na X4 i X5.
Cysorz - 23 Grudzień 2011, 11:58
Konkretnemu plikowi się nie da, ale można zapisać własny "styl druku" - nie działa to idealnie, ale podstawowe parametry zostają zapamiętane.
kula69 - 24 Grudzień 2011, 00:23
| cyklop napisał/a: | | Czy jesy możliwe przypisanie konkretnemu plikowi stałych parametrów druku (format, grubość papieru itp)? |
Właściwie tylko w sterowniku drukarki, i to też nie każdej. Niestety w tańszych oprogramowanie jest ciut okrojone ale można pokombinować. W samym CD się nie da bo... Corel nie interesuje się na czym drukujesz :)
|
|