| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Logo
Rastafaraj - 21 Grudzień 2011, 19:52 Temat postu: Logo Witam. mam pewien problem. Muszę przerobić logo na wektor. Nie mam pojęcia w ogóle o co chodzi, przyznam się bez bicia. Jestem w tym kompletnie ciemna. Bardzo proszę o pomoc !
Rastafaraj - 21 Grudzień 2011, 19:53 Temat postu: Logo przepraszam. wystarczy jeden obrazek ściągnąć. wszystko jest to samo.
kula69 - 21 Grudzień 2011, 23:52
sorki zbyt kiepska jakość
LogoPedant - 21 Grudzień 2011, 23:58
"poluzjanci"
Uprzedzam, że to nielegalne...
chezare - 22 Grudzień 2011, 00:39
Logo, co jest nielegalne?
Narysowanie logo zespołu muzycznego jest tak samo nielegalne jak narysowanie Pałacu Kultury albo skopiowanie Giocondy, choć to byłoby raczej trudne :)
kula69 - 22 Grudzień 2011, 00:41
z innego pliku
kula69 - 22 Grudzień 2011, 00:42
chezare, cześć nie zauważyłem że też puszczasz
Jak samopoczucie po spotkaniu we mgle?
LogoPedant - 22 Grudzień 2011, 12:18
chezare, to nie jest narysowanie logo, tylko odrysowanie i rozpowszechnianie z uszczerbkiem dla oryginału,
który ma autora i swoje prawa...
Najwyższy czas, abyś zajrzał do ustawy o prawie autorskim i przestał się dziwić...
wawel - 22 Grudzień 2011, 14:18
| LogoPedant napisał/a: |
który ma autora i swoje prawa...
...........Najwyższy czas, abyś zajrzał do ustawy o prawie autorskim i przestał się dziwić... |
Co mowi Prawo tak konkretnie o wektoryzowaniu?
LogoPedant - 22 Grudzień 2011, 15:06
wawel, odrób zadanie domowe, proszę uprzejmie...
wawel - 22 Grudzień 2011, 16:02
Niestety nie ma nic w tym temacie... jest o prawie autorskim, dzielach pochodnych opracowaniach...itd.
Natomiast z obserwacji mozna napisac ze wiele firm oferuje odplatnie wektoryzacje znaku graficznego - bo czesto klient takiego nie posiada, nie mial, zgubil, ma ale nie wie co to jest grafika wektorowa itp.
I jest to powszechna usluga, taka jak drukowanie itp.
Mam wobec Twojej postawy pytanie.
Co bys zrobil jako projektant, gdybs byl w takiej sytuacji: dostajesz do przygotowania mat. i wsrod nich logo, w gifie, jpg-u ktore sie nie nadaje do druku, i wiesz ze nie dostaniesz lepszego, bo albo tworca nie przewidzial tego ze logo powinno miec swoja wersje wektorowa, albo klient nie moze odszukac paczki z logotypami.
a) informujesz ze z powodu logo - ktore ma byc np. na pasku sponsorskim, patronow medialnych itp nie mozna przygotowac mat.
b) wrzucasz tego gifa do projektu
c) wektoryzujesz znak w dbalosci o jego jakosc w druku?
pozdr.
LogoPedant - 22 Grudzień 2011, 16:42
wawel, zawsze w takich sytuacjach proszę o kontakt z autorem znaku. Reszta to już domniemanie.
Sytuacje są różne i różnych wymagają interpretacji...
To, że pewne działania są na porządku dziennym, wcale nie znaczy, że stają się przez to legalne.
Rastafaraj - 22 Grudzień 2011, 16:50
ja wiem, że to logo zespołu itd. ja po prostu potrzebuje to przerysować na wektory. nie w żadnym celu by rozpowszechnić. bardzo Was proszę o pomoc.
kula69 - 22 Grudzień 2011, 16:55
pisaliśmy już o tym jakiś czas temu i była znaleziona taka wykładnia
Plagiat (łac. plagium - kradzież) - skopiowanie cudzej pracy/pomysłu (lub jej części) i przedstawienie pod własnym nazwiskiem, np. obrazu, grafiki, fotografii, odkrycia, piosenki, wiersza, wynalazku, pracy magisterskiej, pracy doktorskiej, publikacji naukowej.
Plagiat oznacza – w języku potocznym – kradzież utworu lub pomysłu. Plagiatem jest przywłaszczenie sobie autorstwa cudzego utworu lub jego fragmentu (cudzych elementów twórczych), to znaczy ukrycia źródła ich pochodzenia. Oznacza więc kradzież intelektualną[1]. Plagiat z założenia jest umyślny, plagiator (osoba, która dopuściła się plagiatu) przypisuje sobie cudzą twórczość[2]. Plagiator świadomie zataja źródło pochodzenia istotnych zapożyczeń. Według niektórych autorów ...niechlujstwo i rażąca niedbałość, względnie nieumiejętność w redagowaniu przypisów nie stanowi (…) okoliczności łagodzącej[1].
Plagiat jest szczególnie niechlubnym przestępstwem, dyskwalifikującym autora całkowicie do uczestnictwa w środowisku naukowym. Dotyczy to zarówno studentów, jak i pracowników naukowych. Plagiat polega na kopiowaniu cudzych pomysłów i tekstów – jest to kradzież idei. [3].
Plagiat nie odnosi się do grafik/tekstów w domenie publicznej, czyli, możliwych do użytku dla każdego. Np. gdy osoba użyje grafiki/tekstu która/y jest ogólnodostępny, a osoba druga użyje tej samej grafiki/tekstu, nie można tego uznać za plagiat, jako że obydwoje odbiorcy mają do tej grafiki/tekstu takie same prawa.
Po co dalej wałkować temat? Ja raczej skupiłbym się ( i to robię) na sprawie dla kogo i po co to robimy abyśmy nie robili grafik dla szachrajów
kula69 - 22 Grudzień 2011, 16:57
Rastafaraj, przeca dostałeś pliki od Cezare i ode mnie coś z nimi nie tak?
Rastafaraj - 22 Grudzień 2011, 17:00
tak jestem tym wszystkim zagubiona i zdenerwowana, bo to szukanie się ciągnie od poniedziałku, że nawet nie zauważyłam. już pobrałam i nie chce mi się odtworzyć ;/
kula69 - 22 Grudzień 2011, 17:01
Rastafaraj, a w czym otwierasz?
Rastafaraj - 22 Grudzień 2011, 17:03
ściągnęłam i automatycznie przeszło na galeria fotografii systemu Windows. Nie znam się, ciemna w tym jestem, więc pomocy !
kula69 - 22 Grudzień 2011, 17:05
Rastafaraj, to otwiera się przez Corel Draw, masz taki program?
Rastafaraj - 22 Grudzień 2011, 17:06
no właśnie nie mam;/ a nie da się inaczej jakoś to przesłać ? :)
kula69 - 22 Grudzień 2011, 17:12
Rastafaraj, ej dziewczę płoche przecież jesteś na forum Corel-a; masz w pdfie w środku jest wektorowo
cezaremu też daj plusa bo się chłop napracował i powiedz czy dało rade otworzyć
Rastafaraj - 22 Grudzień 2011, 17:15
wiem wiem. ale ja, że się przerabia na wektory dowiedziałam się jakieś 4 dni temu ;/ ;p wielkie dzięki !! uratowaliście mi, brzydko pisząc tyłek ! :) Dziękuję ! ;)
kula69 - 22 Grudzień 2011, 17:16
ok :) dziękuje za +
Rastafaraj - 22 Grudzień 2011, 17:19
nie ma sprawy, kliknięte ^^
wawel - 22 Grudzień 2011, 17:20
| LogoPedant napisał/a: | | wawel, zawsze w takich sytuacjach proszę o kontakt z autorem znaku. Reszta to już domniemanie. |
Na to musialby byc czas, a tego zawsze brakuje. Klient odpowie ze nie moze sie dodzwonic do autora, nie wie gdzie ma jego dane kontaktowe, zbyje prosbe o kontakt, albo ze do godz. x mat. musi trafic do druku... i nie sa to jakies wyjatkowe sytuacje w proj. graficznym.
Czyli rozumiem ze rezygnujesz i nie podejmujesz sie wykonania proj.?
| LogoPedant napisał/a: |
To, że pewne działania są na porządku dziennym, wcale nie znaczy, że stają się przez to legalne. |
To ze sa powszechne nie oznacza rowniez ze sa nielegalne.
Skad wiadomo ze w tym wypadku te dzialania sa nielegalne? Pytalem o podstawe prawna tego Twojego twierdzenia, podstawy nie podales, ale juz z gory stwierdzasz ze firmy (bo rozumiem ze odnosisz sie teraz to w/w praktyk) robia to nielegalnie. Ciekawe co na to te firmy?
Wiele logo jest zle przygotowanych, nie nadajcych sie do druku, wyciecia na ploterze itp, nawet jesli sa w grafice wektorowej, wiec bez ingerencji w nie sie nie obejdzie, i zajmowanie sie w takim wypadku roztrzasaniem czy aby autor czegos nie straci w wyniku dzialania - operatora dtp troche wydaja mi sie... Grafika wymaga przystosowania jej do druku, i prawie nikt nie ma czasu na szukanie autora do skutku, do ktorego dotarcie tez nie jest proste. Wiec zamiast tracic czas na uczenie tworcy logo jak powinien przygotowac plik, firmy robia to czego wymaga jakosc.
pozdr.
kula69 - 22 Grudzień 2011, 17:21
| LogoPedant napisał/a: | wawel, zawsze w takich sytuacjach proszę o kontakt z autorem znaku. Reszta to już domniemanie.
Sytuacje są różne i różnych wymagają interpretacji...
To, że pewne działania są na porządku dziennym, wcale nie znaczy, że stają się przez to legalne. |
Są legalne według wykładni naszego prawa o ile znak nie jest zastrzeżony, Wykożystanie ich to druga sprawa
chezare - 22 Grudzień 2011, 22:49
Kłopot jest taki, że Logo ma dar jasnowidzenia i wie, że koleżanka będzie handlowała koszulkami z logo zespołu, który nawet własnej strony www nie ma i pewnie z takiej darmowej reklamy by się ucieszył?
Logo, tak swoją drogą to innych chcesz uczyć prawa a na tym forum jest Twój obrazek, który dziwnym zbiegiem okoliczności jak by go odbić o 180 stopni jest bliźniaczo podobny do takiego, który znalazłem w sieci? Głupia sprawa.
Ja parę miesięcy temu miałem do czynienia z urzędnikami, którzy się czepiali, że wykorzystałem bez zezwolenia logo. Wtedy trochę sobie poczytałem różnych ustaw i dzięki temu urzędnikom było głupio bo wyszło na to, że nikogo o zgodę nie musiałem pytać.
Co innego kopiowanie czyjegoś obrazka a co innego cel w jakim jest to robione i jak jest wykorzystywane. Ja na przykład zaraz wezmę gitarkę i sobie zagram jakiś znany kawałek nie pytając o zezwolenie autorów i ZAiKSu.
Naokoło są miliony znaków firmowych wykorzystanych bez zezwolenia właścicieli i nie słyszałem żeby ktoś ścigał mechanika, który reperuje mercedesy za to, że na szyldzie ma gwiazdę. Prawo prawem ale ważniejszy jest rozum.
LogoPedant - 22 Grudzień 2011, 23:50
Odniosę się do Waszych komentarzy później (brak czasu)...
chezare, doradzam ostrożność. Insynuujesz...
LogoPedant - 28 Grudzień 2011, 19:36
@wawel
Gdyby ustawa zawierała ustępy o wektoryzowaniu, tudzież inne, szczegółowe informacje, musiałaby zapewne liczyć setki stron, co jest absurdalne. Są w ustawie punkty, które zbiorczo wskazują takie działania, ale dla mnie najważniejsze jest, iż:
Rozdział 1, Przedmiot prawa autorskiego, Art. 1
"1. Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór).
(...)
4. Ochrona przysługuje twórcy niezależnie od spełnienia jakichkolwiek formalności."
I takiej ochronie podlegają znaki, które wektoryzujecie, a ta czynność nie może zostać zakwalifikowana jako opracowanie, ponieważ wektoryzacja to kopiowanie utworu z uszczerbkiem dla oryginału i nieistotnym jest na ile będzie dokładna. Zawsze zawiera błędy, a o tych mówi:
Rozdział 3 - Treść prawa autorskiego, Oddział 1 - Autorskie prawa osobiste, Art. 16
"Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, autorskie prawa osobiste chronią nieograniczoną w czasie i nie podlegającą zrzeczeniu się lub zbyciu więź twórcy z utworem, a w szczególności prawo do:
(...)
3) nienaruszalności treści i formy utworu oraz jego rzetelnego wykorzystania,
(...)
5) nadzoru nad sposobem korzystania z utworu."
Powyższe w zasadzie zamyka dyskusję nad legalnością wektoryzacji, która narusza nie tylko prawa autorskie, ale również majątkowe (proszę zajrzeć do ustawy - kwestia wprowadzania błędnej kopii do obiegu). Dodam jeszcze tylko, iż:
Rozdział 8 - Ochrona autorskich praw osobistych, Art. 78
"1. Twórca, którego autorskie prawa osobiste zostały zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania. W razie dokonanego naruszenia może także żądać, aby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności aby złożyła publiczne oświadczenie o odpowiedniej treści i formie. Jeżeli naruszenie było zawinione, sąd może przyznać twórcy odpowiednią sumę pieniężną tytułem zadośćuczynienia za doznaną krzywdę albo - na żądanie twórcy - zobowiązać sprawcę, aby uiścił odpowiednią sumę pieniężną na wskazany przez twórcę cel społeczny." Itd...
Rozdział 9 - Ochrona autorskich praw majątkowych, Art. 79
"1. Twórca może żądać od osoby, która naruszyła jego autorskie prawa majątkowe, zaniechania naruszenia, wydania uzyskanych korzyści albo zapłacenia w podwójnej, a w przypadku gdy naruszenie jest zawinione, potrójnej wysokości stosownego wynagrodzenia z chwili jego dochodzenia; twórca może również żądać naprawienia wyrządzonej szkody, jeżeli działanie naruszającego było zawinione." Itd...
I cały Rozdział 14, Odpowiedzialność karna...
Co zrozumiałe; przepisy to jedno, a realia pracy to drugie. Wektoryzacja jest jednak jak głuchy telefon. Zawsze wkradnie się błąd. Inną kwestią jest rzeczywiście złe przygotowanie plików otrzymywanych od klientów (nawet w oryginalnej wersji), ale ocenę, czy należy je poddawać korekcie pominę milczeniem, bo musiałbym się przyznać, że łamię ustawę...
@kula69
Patrz wyżej...
@chezare
Dlaczego tak skrzętnie usunąłeś ostatni post? Czyżbyś uznał, że jednak przesadzasz? Wskaż proszę podobny obrazek albo nie insynuuj. Co najśmieszniejsze; moja "ręka" z awatara to rzeczywiście moja ręka. Z łatwością mogę Ci udowodnić jak głupio postępujesz, sugerując mi plagiat. Chcesz?
Nie muszę mieć daru jasnowidzenia, aby dostrzec łamanie prawa, za to Ty tak, sądząc, iż zespół Puluzjanci cieszy się jak ktoś kopiuje ich znak graficzny, a do tego powiela go na jakiś przedmiotach. Jesteś pewien? Ciekawe, czy byłbyś równie przenikliwy i zadowolony, gdybyś był autorem ich logo lub członkiem zespołu (to pytanie retoryczne)?
Aby zagrać utwór muzyczny nie potrzebujesz zgody ZAIKS-u, ani jego autora (chyba, że chcesz zagrać koncert i czerpać z niego zyski), natomiast do skopiowania znaku graficznego już tak. Nieadekwatny przykład.
Rozum powiadasz? Ano gdzieś Ci umknął...
DzumA - 78 - 28 Grudzień 2011, 22:09
dobrze LOGO, że mamy Ciebie na straży prawa
nic nam złego nie grozi i za to CI chwała !!!!
temat który dotykasz jest jak widać bardzo niewdzięczny
tak jak prawo w Polsce , które jak wiesz ma się nijako do przysłowia POLAK POTRAFI
dyskusję uważam jak najbardziej na miejscu - ale czasem również myślę ,że nie ma co z igły wideł robić
odpowiedzialność przecież nie leży po naszej stronie
nie podoba mi się, że oskarżasz - między innymi mnie osobiście, że przykładam rękę do kryminału
- przecież nikt za to pieniędzy nie bierze - i przeważnie nikt nie wie na jaki cel to idzie - i wydaje mi się, że chyba mało kto ( żeby nie powiedzieć nikt) nie spotkał gdzieś tam na zakupach w sklepie - internecie - materiału który narysował na forum za free - a rysować można co nam się podoba -
myślę że większość z nas miała kiedyś dawno temu - do czynienia z papierem śniadaniowym / cienką kartką przez którą odrysowywało się obrazki z trudno dostępnych na rynku czasopism itp.
każdy wykorzystywał takie prace we własnym zakresie
przecież każdy ma prawo wyobrazić sobie w głowie ciekawy projekt i stworzyć go oryginalnie bądź w oparciu o poznane materiały czy inspiracje – przecież można pójść dalej i zrealizować ten pomysł wykorzystując we własnym zakres – a przecież nie każdy potrafi rysować – stąd jesteśmy my żeby im pomóc
a tak z ciekawości:
załóżmy czysto teoretycznie - a tak przecież mogło by być
kupuję na jednej ze znanych stron kilka materiałów , które przypadkowo (bądź umiejętnie) ze sobą łączę
czy naruszam czyjeś prawa autorskie ?
DzumA - 78 - 28 Grudzień 2011, 22:18
a tak nawiasem - mój awatar jest stąd
http://pl.wikipedia.org/wiki/D%C5%BCuma
chezare - 28 Grudzień 2011, 22:36
Logo, czytać już umiesz, jak jeszcze zaczniesz rozumieć co przeczytałeś to będzie super.
Gdyby wszyscy tak to prawo jak ty rozumieli to byłaby tragedia, a póki co mogę sobie całkiem legalnie namalować kopię Bitwy pod Grunwaldem, teoretycznie bo nie umiem, albo zagrać piosenkę Adele, bo umiem.
Jeśli chodzi o skasowany post, to skasowałem go dlatego, że rzeczywiście doszedłem do wniosku, że może trochę przesadziłem? Powodem było również to, że nie udało mi się odtworzyć drogi, którą doszedłem w sieci do obrazka bliźniaczo podobnego do Twojego i nie chodziło wcale o dłoń z avatara :)
Powiedz mi jaką stratę ponosi autor kiedy ktoś umieszcza w jakichś materiałach czyjeś logo bez pytania, bo tak chciał klient i jaka jest odpowiedzialność tego kogoś? Moim zdaniem żadna. Odpowie właściciel takiego zlecenia, teoretycznie zresztą. Jak kogoś złapią w firmie z pirackim oprogramowaniem, to płaci dyrektor a nie ten złapany, złapanego może ukarać wkurzony dyrektor. Jak ktoś zrobi sobie kopię koszulki, którą zobaczył gdzieś w sieci, to jaki uszczerbek poniesie ten, który takimi koszulkami handluje? Nic nie straci, bo ten kopiujący, którego stać na wydanie 20 zł nie zapłaci 120 za oryginał. Po prostu jej nie kupi. W sieci jest sporo stron na których można znaleźć logo znany i mniej znanych firm. Te serwisy to nie są jakieś rosyjskie strony do których nie można się dobrać i jakoś od lat żadna krzywda im się nie dzieje? Na wielu jest za to napisane, żeby się zastanowić zanim się ściągnięty obrazek do czegokolwiek wykorzysta.
Kopiować, trasować, odrysowywać możesz sobie ile tylko chcesz i co chcesz, to nie jest żadne przestępstwo. Ważne jest do czego ci to potrzebne i co z tym zrobisz.
Możesz sobie w każdym podobnym poście wyzywać ludzi od złodziei tylko nie wiem po co i co to zmieni?
Cysorz - 29 Grudzień 2011, 01:17
Ludzie, dajcie sobie na wstrzymanie, bo wpadacie w skrajności.
Przecież tak samo nielegalne jest posiadanie noża o długości ostrza przekraczającego bodajże 12 cm - co prawda nie w kuchni, ale można było by się przyczepić do kogoś takiego który właśnie kupił takie coś w sklepie i niesie do domu. Że już nie mówię o tym, że kupując w sklepie jakieś fajerwerki czy petardy nie wolno by było wrócić do domu tramwajem czy autobusem, bo jest zakazane przewożenie takich rzeczy...
I jeszcze dziesiątki takich przykładów można tu podać, ale po co? Żeby udowadniać wyższość Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia? Zastanówcie się...
LogoPedant - 29 Grudzień 2011, 19:35
DzumA - 78
Poczułeś się oskarżony? Czyżby coś Cię zdenerwowało? Zaniepokoiło?
Jest takie powiedzenie, że "Jak się chce psa uderzyć, to się kij znajdzie", ale Ty przeszedłeś samego siebie i nasuwa mi się jeszcze jedno stwierdzenie, iż "Każdy sądzi po sobie". Inaczej nie mogę wytłumaczyć tak idiotycznej, zawiłej i daleko idącej dedukcji powstania mojego logo...
Z tego względu powinienem pominąć ją milczeniem (również z uwagi na całkowity brak estetyki w tym, co pokazujesz oraz to, że nawet nie wysiliłeś się, aby znaleźć lepszą wersję mojego znaku), ale wytłumaczę Ci sens awatara/logo, choć sam mogłeś nieco pomyśleć, jednak rozumiem, że to bywa trudne. Łatwiej jest bezczelnie insynuować...
Zatem: wymyśliłem sobie dla żartu ksywkę "LogoPedant", jako że zajmuję się projektowaniem znaków różnej maści i robię to profesjonalnie. Wydźwięk z połączenia dwóch fraz: "logo" i "pedant" dał trzecią; "logopeda" i stąd moje dwa, przewrotne hasła reklamowe: "Bezbłędny błędnik" dla działalności komercyjnej oraz "Badam znaki i czasy" dla bloga, który prowadzę. Palce dłoni (to moja lewa dłoń), są ułożone w literę "L", sugerujące również osie współrzędnych. Oko dopełnia ten nieco laryngologiczno-logopedyczny żart, zaszyty w znaku. Chyba Cię to przerosło...
Zaprojektowałem już dziesiątki, o ile nie setki przeróżnych znaków i ilustracji, więc insynuowanie mi braku pomysłu na własne logo jest co najmniej nierozsądne. I czyni to osoba, która używa w awatarze zdjęcia, wymagającego uznania autorstwa (czytaj: używa zdjęcie nielegalnie). Proszę Cię uprzejmie, abyś zaprzestał mnie oczerniać.
Chezare
Prościej wyjaśnić się nie da. Jeżeli nie rozumiesz ustawy, to ja nie mam zamiaru Ci jej wykładać, bo i po co? Szkoda mojego czasu... Proszę jedynie, abyś nie pisał mi, że wyzywam ludzi od złodziei, bo tego nie czynię. Podkreślam jedynie, co jest bezprawne, a co legalne. Jeżeli ktoś się poczuje złodziejem, to niech spojrzy w lustro...
Powtarzam: prawo to jedno, a realia pracy drugie, ale bądźmy sprawiedliwi i nie uznawajmy, że powszechne działania są dozwolone, skoro nie są (np: serwisy z kopiami logo). Nikt z tym nie walczy, co jest przykre... Wektoryzacja jest dozwolona, jak i inne odtwarzanie dzieł, ale ich kopiowanie (utrwalanie) i wprowadzanie do obiegu już nie. Nad czym tutaj dumać?
Na tym forum nagminnie jest łamane prawo autorskie i nie tylko... Ja proszę jedynie o namysł i rozsądne podejście do tematu, a nie masową wektoryzację czego popadnie, najczęściej tylko dla zwiększenia statystyki "Pomógł"...
Malutki
Dla Ciebie to nieistotne. Dla mnie sprawiedliwość jest ważna. Olewanie drobnych kwestii, prowadzi do lekceważenia większych...
chezare - 29 Grudzień 2011, 20:01
Ja się już w to nie bawię.
Wywód na temat powstania avatara rozbawił mnie do łez. Może jestem słabo inteligentny ale w życiu bym nie wykombinował, że pedant powstało od profesjonalny.
Na temat Twojego profesjonalizmu się nie wypowiadam bo nie widziałem Twoich projektów, ja w każdym razie mocno bym się zastanowił zanim bym coś takiego powiedział, bo zawodowo też nie koniecznie znaczy profesjonalnie.
Logo ja się ani nie chcę z Tobą szarpać, ani Cię o coś oskarżać. Denerwuje mnie jednak jak ktoś na kogoś napada pisząc, że robi coś nielegalnie nie wiedząc po co i do czego mu to potrzebne. To jest tak jak byś zobaczył człowieka, który podnosi z chodnika zgubiony przez kogoś portfel i krzyczał łapać złodzieja a to może nie złodziej tylko uczciwy znalazca?
Świata nie zbawisz, więcej wiary w ludzi.
LogoPedant - 29 Grudzień 2011, 20:13
chezare
Winszuję dobrej zabawy... Mnie do łez (rozpaczy) doprowadził wywód DzumA - 78. Ja się swoich projektów nie wstydzę i tym się różnię od większości dyskutantów (w tym i nie tylko wątku). Łatwo znaleźć w sieci moje portfolio. I to nie jedno...
DzumA - 78 - 29 Grudzień 2011, 20:18
LOGO płyta ci się zacięła
tak podpadłeś mi - w przeciwieństwie do ciebie nikogo nie oskarżam, a ty napisałeś że ułatwimy kradzież wykonując drobne bezinteresowne pomoce na cele prywatne !
Każdy sądzi po sobie - co ci kiełbie we łbie - zadałem Ci proste pytanie - ale ty o du..pie Maryny dalej - nikogo nie interesuje skąd i co oznacza twój awatar
również mi brakuje słów na twoje wywody i próby resocjalizowania forumowiczów
również jak poprzednik nie zamierzam się szarpać
aby oczywiście postawić na swoim - napisz sobie jeszcze parę słów jak to się źle dzieje na tym świecie
weź se lepiej dalej PEDAŁUJ te LOGA i napisz list do Kasi...... że wszyscy cię olewają
kula69 - 29 Grudzień 2011, 20:32
chezare, daj spokój gość czyta tylko to co mu pasuje do idei i hej - czkaj to. Znak dłoni z okiem był używany w połowie lat 80 podczas rajdów "Szlakami Zdobywców Wału Pomorskiego" wymyślił to jeden z gości jako: "patrz gdzie idziesz" - po zgubieniu się pewnej grupy :). Inspiracją była jakaś tabliczka BHP. Późnej widywałem b. podobne grafiki ale tworzone bez "onanizowania się słowami" i tworzenia tylko dla siebie zrozumiałych skojarzeń - po prostu jest to fajny motyw.
LogoPedant - 29 Grudzień 2011, 20:53
DzumA - 78
Te cele prywatne, są jak najbardziej nielegalne, mądralo. W przeciwieństwie do Ciebie, umiem pedałować (czytaj: dojechać dokąd zamierzam).
kula69
Dla mnie projektowanie to coś więcej, aniżeli wektoryzacja. Używam w nim wyobraźni. Życzę Ci tego samego.
Możecie mnie kliknąć w "Pomógł"...
kula69 - 29 Grudzień 2011, 20:59
LogoPedant, twoje zdanie i misje mało mnie obchodzą, boś człek nie do dyskusji ale na piedestał. Z betonem się nie dyskutuje.
LogoPedant - 29 Grudzień 2011, 21:06
kula69
Poddaję się...
Luzik - 29 Grudzień 2011, 21:07
Czarek - nie warto gadać z peda....mi
Dzuma - tak trzymaj Howgh! :)
Kula - wracaj no do zdrowia szybciutko :)
i się nie nerwuj!
A tak nawiasem
Lepszego Roku
Luzik
kula69 - 29 Grudzień 2011, 21:11
Luzik, dzięki i wzajem życzę radochy w nowym roku. Jam już wyluzował się :)
miszcz301 - 29 Grudzień 2011, 21:21
proponuje jakis pojedynek (bitwe) :D dawno nic nie bylo
LogoPedant - 29 Grudzień 2011, 21:30
Luzik
Jesteś chamem.
Towarzystwo Wzajemnej Wektoryzacji, ot co... Żegnam.
kula69 - 29 Grudzień 2011, 21:59
miszcz301, zapodaj temat :)
DzumA - 78 - 29 Grudzień 2011, 22:04
czy to ptak ? czy samolot ? nie..... to LOGO odleciał
PEDAŁUJ - cel ----> nie musisz nam tego palcami pokazywać
temat na walkę: LOGO dla LOGO
Cysorz - 29 Grudzień 2011, 22:46
Panie, Panowie - myślę, że wszyscy w tym temacie przesadzili. Nic twórczego z tego nie wynikło, tylko emocje wzięły górę. Od zawsze wiadomo, że syty nie zrozumie głodnego a punkt widzenia zależy od siedzenia, więc trochę luzu!
Olejcie ten wątek, zmoderujcie go albo najlepiej całkowicie usuńcie - czasami "przywrócenie" cenzury pomaga - zwłaszcza, że coraz więcej tu jest osobistych wycieczek. To akurat nie pomoże w promocji forum. Zresztą jak poczytacie swoje posty za dni kilka- czy kilkanaście to na pewno zauważycie, że ta dysputa i tak niczego wartościowego nie wniesie a służy tylko do chwilowego "wyładowania się".
Zresztą - kto wie: może i taki cel jest warty takiej dysputy ;)
kula69 - 29 Grudzień 2011, 22:48
| LogoPedant napisał/a: | Luzik
Jesteś chamem.
Towarzystwo Wzajemnej Wektoryzacji, ot co... Żegnam. |
Wiecie co ja tak naprawdę to ok 80% robię w bitmapie a nie w wektorze hahaha
gonia - 30 Grudzień 2011, 10:46
Chłopaki, więcej luzu, są ciekawsze sposoby na podwyższenie ciśnienia niż osobiste wycieczki. Żałuję, że dopiero od paru miesięcy korzystam z tego forum, duża dawka dobrej wiedzy i parę fajnych osób które chętnie i bezinteresownie się to wiedzą dzielą.
Czarek - czasami bywa uszczypliwy ale to niewątpliwie człowiek WIELKIEGO SERCA, jakkolwiek Corel nie sprawia mu większych problemów, to czasami ma problem z poruszaniem się we mgle
Kula69 - miał bliskie spotkanie z mercedesem ale na szczęście dla siebie i innych użytkowników tego forum nadal aktywnie udziela pomocy innym
DzumA - wiele osób powalił na kolana swoimi zdolnościami graficznymi
Malutki - duży dystans (w tym dobrym znaczeniu) i bardzo konkretne podpowiedzi
Dziękuję wszystkim i przepraszam tych, których tu nie wymieniłam, dzięki Wam wiem, że jest tylu fajnych ludzi, którzy potrafią tym co mają bezinteresownie podzielić się z innymi. Wszystkim życzę szampańskiej zabawy sylwestrowej i każdego dnia w nowym roku lepszego od tego poprzedniego
Pozdrawiam serdecznie
miszcz301 - 30 Grudzień 2011, 19:42
nie bedzie bitwyyy ?? :(
kula69 - 30 Grudzień 2011, 20:16
miszcz301, daj jakiś temat i będziem się potykać na ubitym monitorze :)
DzumA - 78 - 30 Grudzień 2011, 22:25
a może KOOPERACJA
Martha - 30 Grudzień 2011, 22:54
| gonia napisał/a: | Chłopaki, więcej luzu, są ciekawsze sposoby na podwyższenie ciśnienia niż osobiste wycieczki. Żałuję, że dopiero od paru miesięcy korzystam z tego forum, duża dawka dobrej wiedzy i parę fajnych osób które chętnie i bezinteresownie się to wiedzą dzielą.
Dziękuję wszystkim....., dzięki Wam wiem, że jest tylu fajnych ludzi, którzy potrafią tym co mają bezinteresownie podzielić się z innymi. Wszystkim życzę szampańskiej zabawy sylwestrowej i każdego dnia w nowym roku lepszego od tego poprzedniego
Pozdrawiam serdecznie |
W 100% podpisuję się pod słowami goni
Szczęśliwego Nowego Roku.... i oby nie był gorszy jak poprzedni!
chezare - 30 Grudzień 2011, 23:49
Dziękuję koleżankom za dobre słowo i podpisuję się pod życzeniami. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
Logo Tobie też życzę samych sukcesów w Nowym Roku :)
kula69 - 31 Grudzień 2011, 01:04
SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU KIEDYKOLWIEK GO OBCHODZICIE
DzumA - 78 - 31 Grudzień 2011, 10:20
JA RÓWNIEŻ WSZYSTKIM DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM - DO ZOBACZENIA W NOWYM LEPSZYM ROKU !
LogoPedant - 31 Grudzień 2011, 13:20
Wzajemnie chezare...
kajda - 12 Styczeń 2012, 21:17
Witam serdecznie, jestem nowa na forum, jak i nowicjuszem w dziedzinie wektorowej w sumie to totalnym laikiem. Swoją przygodę z grafika zaczełam w photoshopie i tak pracowałam sobie na nim, do dzis, kiedy zrobiłam logo a pozniej okazalo sie, ze musi byc w krzywych. Więc poczytalam na forach, ze corel draw 12 będzie calkiem sympatyczny i takowy zakupilam, i porzyznam, ze nie bardzo wiem, za co się zabrac, mam logo w jpg i musze je przeksztalcic na krzywe to pierwsza sprawa a druga, kiedy chcialam zrobic to logo od nowa, to ok, czcionkę takowa z photoshopa udalo mi sie odnalezc tutaj, ale czy styl, ktory miałam juz gotowy w psie rowniez moge przeinstalowac do corela? blagam o pomoc, bo nie bardzo wiem, jak sie zabrac za cokolwiek w tym oolbrzymim programie do obrobki graficznej :(
pozdrawiam
Kasia
restauro - 12 Styczeń 2012, 21:24
Najpierw zapoznaj się z programem
http://corel.wodip.opole.pl/
i dołącz projekt będzie łatwiej odpowiedzieć .
|
|