Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Jak ustawić profil kolorów dla realnego obrazu?

brunoramone - 30 Grudzień 2011, 11:56
Temat postu: Jak ustawić profil kolorów dla realnego obrazu?
Może enigmatycznie zapytałem w temacie, ale mam taki problem: zarówno w CorelDraw jak i PhotoPaint edytowane zdjęcie czy grafika mają jakieś tam barwy. Ustawiam ssobie, dobieram, a potem jak zapiszę do JPG albo puszczę na drukarkę tom kolory sa zupełnei inne. Zwłaszcza w PhotoPaint zauważyłem, że zdjęcie jest jakby za mgłą, w stylu dodatniego gamma, a jak zapiszę np. do JPG to już ma normalne barwy.
Nigdzie nie mogę z tym dojść do ładu w opcjach, znikąd pomocy. Domyślam się, że sprawa leży w profilach kolorów, ale gdzie? W samym corelu czy profil monito0ra względem karty graficznej w ustawieniach ekranu wodnows?
Pomóżcie proszę co i jak zrobić by przywrócić normalność.

Używam Windows 7 64-bit, nie mam żadnych aktualizacji pakietu Corel i nie wiem skąd je pobrać (tak przy okazji).

chezare - 30 Grudzień 2011, 23:59

Po pierwsze jak grafika jest do druku to prędzej w Corelu widzisz tak jak będzie niż w jakiejś windowsowej przeglądarce. Oczywiście wszystko zależy od prawidłowo ustawionych profili kolorów (windowsowe przeglądarki z nich nie korzystają, niestety). Sporą dawkę wiedzy znajdziesz na ten temat w tekstach -> TEGRAFA