Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - problem z mapą pdf

herbata83 - 5 Styczeń 2012, 22:07
Temat postu: problem z mapą pdf
Witam,

Jestem tu nowa a piszę do Was z pewnym problemem.
Chciałabym aby ktoś z Was spróbował zaimportować mapę z Koncepcji Przestrzennego Zagospodarowania Kraju - podaje link ---> http://ste-silesia.org/do...13_ROPA_GAZ.pdf do Corela. U mnie operacja odnośnie tej mapy nie udaje się, natomiast inne z tego samego dokumentu ładują się bez problemu. Przy próbie importowania tej zamyka się program więc nie wiem czy to wina systemu, mapy (może jest uszkodzona). Bardzo proszę o pomoc. Jedynie sprawdźcie czy u Was da radę to otworzyć.

Z góry dzięki. Pozdrawiam :)

LogoPedant - 5 Styczeń 2012, 22:46

Te grafiki są bardzo złożone i Twój Corel, bądź system tego nie dźwiga.
Już samo otwarcie i przeglądanie PDF-a mocno zżera procesor, a co dopiero przy imporcie w krzywych do Corela...

herbata83 - 6 Styczeń 2012, 01:03

Rozumiem że u Ciebie też się nie otworzyło? Próbowałam już na 2 kompach i nie daje rady.
miszcz301 - 6 Styczeń 2012, 09:16

u mnie x4 wyklada sie odrazu przy próbie importu
herbata83 - 6 Styczeń 2012, 09:26

też mam x4 może na starszej wersji pociągnie?
Cysorz - 6 Styczeń 2012, 11:12

Wszystko się niestety wykłada - Corel X-5, Illustrator CS2, nawet Indesign CS3.
Spod Acrobata (pełna wersja) lub PDFCreatora (darmowy) można ten plik zapisać np. jako *.eps lub *.ps i próbować otwarcia - przy odpowiednich ustawieniach powinno się udać.

LogoPedant - 6 Styczeń 2012, 11:47

herbata83, importowałem u siebie do Corela 12 i wciągnąłem wszystkie elementy, ale je wykrzaczyło.
Linie mają jakieś dziwne kontury, etc. Kompletnie nie do odtworzenia.
Ten PDF lub sam projekt jest źle przygotowany, więc będą z nim problemy, a dodatkowo jest już i tak bardzo złożony...

restauro - 6 Styczeń 2012, 11:53

Otwórz w Inkscape zapisz w PDF i następnie w CorelDraw
herbata83 - 6 Styczeń 2012, 19:07

niestety ani rada restauro ani Malutki nic nie dała :( mam na kompie tylko 2 dodatkowe programy a mapy jak nie miałam tak nie mam;/ Czy Wy próbowaliście na swoich kompach i zdało to egzamin czy tylko tak teoretycznie radziliście?
Jacek4 - 6 Styczeń 2012, 20:31

Na swoim kompie otwieram wszystko w corelu lecz ta mapa ma jakieś zabezpieczenia i otworzenie tego pliku jest niemożliwe.
restauro - 6 Styczeń 2012, 20:33

Ja otworzyłem w Corelux4 plik PDF zapisany w Inkscape ,jest strasznie mułowaty. Ponieważ mam mało pamięci nie bawiłem się z nim dalej .
herbata83 - 6 Styczeń 2012, 20:39

dzięki za pomoc, chyba w takim razie dam już sobie z nią spokój, a szkodaaaaa........ :(
restauro - 6 Styczeń 2012, 20:52

We właściwościach pliku jest informacja o autorze i że zamieniono plik programem PDFCreator 1.0.1 Może Wawel jak się pokarze coś poradzi .
Cysorz - 6 Styczeń 2012, 21:25

To tylko informacja, że drukowano pracę na PDFCreatora. Dodatkowo w metadanych można wyszperać jeszcze informację, że przy tworzeniu dokumentu używano Adobe Photoshop, co mnie już zupełnie rozwala :!: :!: :!:

herbata83 - jest jeszcze jedna szansa na zapisanie tego jako "normalny" postscript. Zainstaluj sobie taką drukarkę jak Agfa SelectSet Avantra 44 i przy jej ustawieniach ustaw "drukuj do pliku" a sam plik wynikowy zapisz jako *.ps. Jak nie pomoże lvl2 to zapisz do lvl1. Jeżeli używasz systemu 64-bitowego to niestety tej drukarki nie zainstalujesz (z tego powodu sam jestem niezbyt szczęśliwy). Ale pamięci musisz mieć sporo, bo w tym pliku siedzi kilkadziesiąt tysięcy elementów i komputer musi mieć przyzwoitą moc obliczeniową, żeby to przerobić...

joannaw.79 - 6 Styczeń 2012, 21:52

Otwiera plik ilustrator w wersji edytowalnej. Ściągnij sobie 30-dniową wersję ilustratora zamień i pracuj na tym, bo corel wyrabia cuda z tym plikiem.
herbata83 - 7 Styczeń 2012, 01:09

dzięki wszystkim za rady:) ostatecznie się udało - Ilustrator dał radę z tą przeklętą mapą, nawet nie zamula tak bardzo jak się spodziewałam hurrra!!!! :-) dzięki Tobie szczególnie joannaw.79 . Pozdrawiam :)