| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Ustawianie tekstu
pics - 7 Styczeń 2012, 16:35 Temat postu: Ustawianie tekstu Witam mam problem z ustawieniem/dopasowaniem tekstu/ramki tekstu nie w prostokąt a w wielokąt tu przykład o co mi chodzi wiem, że to było proste ale niestety nie pamiętam jak to się robiło , w krzywe nie da się tego przerobić zeby poprzestawiać punkty.
mianowicie mam tak
a chce osiągnąc takie coś (juz nie chodiz o ramke a o układ tekstu)
Cysorz - 7 Styczeń 2012, 17:11
Efekty -> Obwiednia -> Utwórz z... (ikonka pipety) -> (wskazujesz docelową figurę czyli wielokąt w Twoim przypadku) -> Zastosuj.
Druga metoda to użycie czystego tekstu paragrafowego a na obiekcie, który chcesz "oblać" zaznaczasz: Właściwości obiektu -> Zawijaj tekst akapitowy -> Opływa tekst (np.) i wyznaczasz margines w jakiej odległości ma być oddalony.
Obie metody można także łączyć.
pics - 7 Styczeń 2012, 23:22
a nie da sie prościej? narzędziem tekstu robie obszar (prostokąt) i później punktami krzywych zrobić dana figórę?
Cysorz - 7 Styczeń 2012, 23:37
Nie do końca to rozumiem...
W każdym razie jeżeli zamienisz tekst na krzywe to utracisz zdolność jego transformacji (przynajmniej w tym zakresie).
Poza tym jak "prościej"? Trzy kliknięcia myszką to chyba nie jest zbyt skomplikowana operacja?
pics - 7 Styczeń 2012, 23:41
tak jak przy nie wiem jak to nazwać "ksztaltowaniu" JPG klikasz na zdjecie i dajesz F10 wteyd możesz zmieniać kształt fotki (ciężko jets to wytłumaczyć) ale chyba już wiesz o co mi chodzi
Cysorz - 7 Styczeń 2012, 23:48
Jeżeli zastosujesz obwiednię, to bez problemu poradzisz sobie z transformacją.
Aha: w Draw nie działa to na bitmapy!
|
|