Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - Policzenie powierzchni poligonów

mefistofeles - 18 Styczeń 2012, 21:24
Temat postu: Policzenie powierzchni poligonów
Hej,

Moglibyście mi pomóc w policzeniu powierzchni tych poligonów? Czytałem, że w Corelu chyba nie da się tego zrobić, ale mając jakiś dodatek do Corela da się to uczynić (może, ktoś z Was ma?).

Chodzi mi o powierzchnię tych kolorowych obiektów. Całość (w czarnej granicy) ma 102 km2, a na kolorowe poligony jest do rozdzielenia 47,3 km2. Jeśli ktoś umiałby to zrobić, prosiłbym o podanie wyników wg. wzoru:

czerwony - 4,2km2
zielony - 7,8km2
itd.

Pomożecie? :)

roland - 19 Styczeń 2012, 08:41

Zerknij na wątek:
http://corel.wodip.opole....ht=powierzchnia

Chodzi o plik GetArea12c.gms
dostępny jest pod:
https://rs328dt.rapidshare.com/#!download|328tl3|140092881|GetArea12c.gms|74|R~0|0|0

mefistofeles - 19 Styczeń 2012, 21:17

Plik pobrałem i co teraz? :) Żaden program, który posiadam nie chce go otworzyć.

Wybaczcie, że błądzę jak żaba we mgle. ;)

takietam - 19 Styczeń 2012, 21:24

W wątku, który podał Roland, przeczytaj post Abu, on tam tłumaczy jak go odpalić.
mefistofeles - 19 Styczeń 2012, 21:35

Nie mam tych opcji, o których pisze Abu. :(
chezare - 22 Styczeń 2012, 03:11

Najpierw skopiuj plik getarea12.gms do katalogu gdzie Corel przechowuje takie wynalazki.
Standardowo w 12 będzie to chyba tak:
Corel\Corel Graphics 12\Draw\gms
Z menu narzędzia wybierasz Opcje. Na liście rozwijasz pozycję Dostosowanie i wybierasz Polecenia. Co dalej ilustruje obrazek.

Jak znajdziesz właściwe polecenie, klikasz go i ciągniesz na górę gdzie masz narzędzia. Po drodze można jeszcze zmienić ikonę i przypisać klawisze skrótów. Od tej pory wystarczy zaznaczyć figurę i kliknąć wyciągniętą ikonę.

mefistofeles - 29 Styczeń 2012, 00:15

^^
Człowieku, jesteś WIELKI !!! :mrgreen:

mefistofeles - 25 Luty 2012, 18:48

Chezare, mam do Ciebie prośbę. Czy mógłbyś jeszcze raz wrzucić obrazki do swojego ostatniego postu w tym temacie? Bo już wygasły. :-(

edit: Wielkie dzięki po raz kolejny! ;D