| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Wykres z obrazu
pawelb86 - 27 Styczeń 2012, 18:16 Temat postu: Wykres z obrazu Witam wszystkich
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że Corela nie znam za dobrze, ale wydaje mi się, że to narzędzie jest w stanie rozwiązać problem.
Prowadzę analizę obiektu energetycznego i mam w Excelu sześć matryc (200x200) danych. Wszystkie matryce zostały zdublowane, ich wartości zaokrąglone i przy pomocy formatowania warunkowego kolorami zaznaczone pola odpowiednich wartości. Oddalając maksymalnie widok powstaje wykres, który zapisałem zrzutem ekranu i wyedytowałem w Paincie (Ph-Pm-Moc.JPG). Następnie FotoSketcherem udało mi się wyciągnąć same linie wykresu (FotoSketcher - Ph-Pm-Moc.jpg).
A teraz w czym problem: chciałbym, aby te linie były wygładzone oraz mieć możliwość wyboru czy linia jest przerywana czy ciągła (wykresy będą na siebie nasuwane).
W Corelu próbowałem ustawić wykres jako tło i ręcznie rysować oraz dopasowywać krzywe, ale efekt nie jest zadowalający (a sam sposób bardzo czasochłonny)
Będę wdzięczny za wszelką pomoc
pozdrawiam,
Paweł
s-p-i-n - 27 Styczeń 2012, 19:01
spróbuj skopiować wykres i wkleić go do Corela bezpośrednio
edycja>wklej specjalnie
wykres będzie wklejony w krzywych z którymi będziesz mógł robić co chcesz bez rysowania wszystkiego od podstaw
changela - 27 Styczeń 2012, 20:53
nie łatwej zrobić wykres w excelu?
pawelb86 - 28 Styczeń 2012, 16:03
@s-p-i-n to nie jest wykres narysowany narzędziem do rysowania wykresów w Excelu, tylko mozaika komórek
@changela Excel nie rysuje wykresów izoliniowych
Przesyłam jeszcze sam plik Excela. Ze względu na rozmiar okroiłem do jednego arkusza.
PS: znalazłem jeszcze w Corelu narzędzie do trasowania bitmapy, ale mimo sprawdzenia wszystkich wariacji ustawień nie udało się osiągnąć gładkiej linii.
chezare - 28 Styczeń 2012, 19:58
Paweł, dużo tego jest?
Widzę, że to proste kształty i ich trasowanie czy narysowanie nie powinno sprawiać kłopotów.
pawelb86 - 28 Styczeń 2012, 22:05
6 takich wykresów.
W ostateczności narysuję to ręcznie w Corelu wykorzystując za tło te wykresy. Nie chcę się tu zagłębiać w matematykę, ale nie wyjdzie to tak dobrze, jak mogłoby. Po prostu myślałem, że jest jakiś inny sposób na narysowanie tych wykresów.
chezare - 29 Styczeń 2012, 00:55
Trasowanie w tym przypadku się nie bardzo sprawdza bo obrazek ma marną rozdzielczość.
Szybciej będzie te wykresy narysować ręcznie.
pawelb86 - 29 Styczeń 2012, 11:10
I tak też zrobię
dziękuję za pomoc
pawelb86 - 29 Styczeń 2012, 13:21
Chyba się pospieszyłem z podziękowaniami, bo nie wychodzi mi tak jak Tobie
Domyślam się, że to nie "krzywe gładkie" ręcznie dopasowywane. Mógłbyś napisać jak to zrobiłeś?
s-p-i-n - 29 Styczeń 2012, 15:53
Za pomocą krzywych Beziera http://corel.wodip.opole....ywe_beziera.htm czyli rysujesz odcinek i go wyginasz - najprosciej mowiac.
chezare - 29 Styczeń 2012, 21:07
Są dwie szkoły. Pierwsza polega na stawianiu kolejnych węzłów i od razu wyginaniu powstałego odcinka, druga taka sama ale dopasowywaniem kształtu zajmujemy się na końcu..
Ja używam tej drugiej, rysuję kształt złożony z prostych odcinków, zaznaczam go i zamieniam na krzywe. Następnie odkształcam poszczególne fragmenty dopasowując je do obrysowywanego kształtu. Każdy zrobi to tak samo, różnica między tymi, którzy mają doświadczenie a początkującymi będzie taka, że ci pierwsi narysują to używając znacznie mniejszej ilości węzłów.
pawelb86 - 30 Styczeń 2012, 15:17
No to pierwszy szlif w rysowaniu krzywych mam za sobą :D
przesyłam efekt i dzięki jeszcze raz za pomoc
pozdrawiam
|
|