Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Dziwny problem z instalacją Corel X5 na Windows Vista 32-bit

alex88 - 28 Styczeń 2012, 08:44
Temat postu: Dziwny problem z instalacją Corel X5 na Windows Vista 32-bit
Witam serdecznie na forum, jestem nowym użytkownikiem (nie zdążyłem przejżeć dokładnie forum), dlatego też z góry przepraszam jeśli podobny wątek lub taki sam już istnieje. Ale do rzeczy, po odinstalowaniu Corel`a X5 wers. anglojęzyczna chciałem zainstalować program w wersji polskiej i tu schody .... pojawia się komunikat (w załączniku).
Wszystkie rejestry foldery itp związane z Corelem X5, które zostały po odistalowaniu zostały usunięte. Pop ponownej próbie instalacji pojawił się ten sam komunikat.
Dodam, że poprzednie wersje X3, X4 oraz anglojęzyczna X5 instalowały się bez problemu oraz działały bez zarzutu !
Z góry dziękuję za pomoc !

restauro - 28 Styczeń 2012, 09:43

Jednak nie wszystko zostało usunięte ,skoro program widzi jakieś pozostałości po starszej wersji programu i chce je modyfikować .Po usunięciu pozostałości programu wejdź do rejestru i usuń foldery związane z CorelDraw (gdzieś już o tym pisaliśmy w ubiegłym roku trzeba tylko przeszukać forum).
alex88 - 28 Styczeń 2012, 10:28

W międzyczasie poszperałem troszkę na forum i faktycznie podobna sytuacja była już przedstawiona. Zrobiłem tak jak poradzono, użyłem dwóch programów CCleaner 3.15.1643 i TuneUpUtilities2012, pozostałości usunąłem z palca, ścieżka
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings\Zones\
czysto foldery od 0 do 4 żadnych udziwnień a przy instalowaniu cały czas d.....a

restauro - 28 Styczeń 2012, 12:52

Wszystkie kroki jakie musisz wykonać przed instalacją

http://corel.force.com/in...kA060000000KzoJ

alex88 - 28 Styczeń 2012, 19:54

Serdeczne dzięki, bardzo przydatne informacje. Faktycznie niektóre komendy pokazały pliki, które siedziały jeszcze w systemie. Skorzystałem ze wszystkich wskazówek problem nadal istnieje ........
Ponowne instalacje wersji X3 i X4 odbywają się bezproblemowo.

restauro - 29 Styczeń 2012, 11:01

Widocznie gdzieś jakieś śmieci jeszcze siedzą .Niestety Vista to system który potrafi czasem namieszać, miałem kiedyś i szybko wróciłem do XP . Nie mam już pomysłu co zrobić , gdyby nie fakt że już miałeś zainstalowaną wersję X5 sugerowałbym ze brak jakiś składników systemu typu NET Framework ,ale w tym wypadku nie ma pomysłu po za reinstalacją systemu o ile bardzo zależy Ci na X5 .
alex88 - 29 Styczeń 2012, 11:19

Faktycznie "hydrozagadka"
Nie na X5 aż tak bardzo mi nie zależy :) Kożystam jeszcze z 9-tki ;) gdyż większośc plików, które otrzymuję są własnie zapisane w tej wersji.
Mimo wszystko serdeczne dzięki za próbę pomocy

alex88 - 30 Styczeń 2012, 10:52

No i problem sam się rozwiązał. Wystarczyło uruchomic ponownie instalatora X5 wer. angielskiej. Na starcie pada pytania o instalację, modyfikację lub usunięcie programu :)
Potem istalka X5 wer. polskiej poszła bez problemu.
Rozwiązanie proste, że aż wstyd było poruszać ten wątek :) ale mimo wszystko serdeczne dzięki za pomysły - pozdrawiam !