Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - nakładanie / wyginanie grafiki rastrowej

pchłapytajka - 7 Luty 2012, 15:45
Temat postu: nakładanie / wyginanie grafiki rastrowej
Witajcie, to mój pierwszy post na forum więc jeśli temat już był lub pytam nie w tym miejscu co trzeba - o wybaczenie i nakierowanie na właściwe tory proszę ;-) .
Kwestia jest następująca, chciałabym się dowiedzieć w jaki sposób w corelu wykonać wizualizację w postaci tuby (walca / cylindra) z nałożoną grafiką (zdjęciem). Chodzi o to aby grafika była jakby "opleciona" wokół tuby.
Proszę o pomoc, za wszelkie sugestie, porady z góry dziękuję.

kula69 - 7 Luty 2012, 20:54

Witaj.
Problem jest tego typu że Corel jest 2D a efekt który chcesz osiągnąć - 3D.
Automatycznie się nie uda, ale można wykonać to ręcznie. Stworzenie walca jest proste - rysujesz okrąg i z panelu bocznego dodajesz efekt głębi równoległej. I tu zaczynają się schody. Trzeba ruszyć wyobraźnią oraz odpowiedzieć sobie na pytanie: "Czy zdjęcie ma otaczać walec, czy też tkwić na nim jak etykieta?"
W pierwszym wypadku jest to dość trudne i dużo zależy od umiejętności obsługi Photo Paint-a w 2 też zrobisz to POPRZEZ TRASOWANIE oraz zabawę w PP.

kula69 - 7 Luty 2012, 21:00

Jeśli ma otaczać tubę to najpierw należy zdjęcie podzielić na 3 części w proporcji 1/4;2/4;1/4. Części 1 i 3 odbić w poziomie a następnie połączyć będą stanowiły tył zdjęcia oczywiście obwiednia później w na nich użyta musi być odbita w pionie ( nie wiem ale chyba nie można tego zrobić automatycznie).
Zrobienie tego w czystym PP da lepszy efekt (unikamy trasowania), ale jest dużo trudniejsze.

chezare - 8 Luty 2012, 07:45

Kula, nie mógłbyś jakoś po ludzku tłumaczyć?
Ćwiartka, półlitrówka, ćwiartka? :-)
Czy chodzi o taki efekt, który tworzy zjawisko perspektywy np. na słupie ogłoszeniowym?
SŁUP OGŁOSZENIOWY
:-)

pchłapytajka - 8 Luty 2012, 09:15

chezare napisał/a:
Kula, nie mógłbyś jakoś po ludzku tłumaczyć?
Ćwiartka, półlitrówka, ćwiartka? :-)
Czy chodzi o taki efekt, który tworzy zjawisko perspektywy np. na słupie ogłoszeniowym?
SŁUP OGŁOSZENIOWY
:-)

tak - dokładnie o taki efekt chodzi.

kula69 - 8 Luty 2012, 09:15

Chezare, haha no tak - ale po powrocie do domu z wojaży za dużo tego było - chata mała kumpli dużo - wiec starałem się bez skojarzeń :)
Tak w pierwszym wypadku chodzi o efekt podobny do słupa albo raczej do dużej etykiety, w drugim raczej o banderole

kula69 - 8 Luty 2012, 09:17

pchłapytajka, możesz skorzystać z 1 metody ale jak mówiłem nie jest zbyt dokładna
tadekk - 11 Luty 2012, 15:05

pchłapytajka napisał/a:
tuby (walca / cylindra)

Działający online Sumo Painter to potrafi. - trochę mi głupio, ze nie daje rowiazania do Corela a do konkurencji.

Roberto - 12 Luty 2012, 09:03

Sumo to ciekawy soft, który trochę naśladuje Amigowski Deluxe Paint który też tak potrafił.