| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Jak zmienić kolor obrysu ?
Mareve - 14 Luty 2012, 11:16 Temat postu: Jak zmienić kolor obrysu ? Witam mam mały problem np. mam obrys koła i 1/4 tego obrysu chciałbym ustawić żeby miała kolor czerwony czy ktoś wie jak to zrobić?
Cysorz - 14 Luty 2012, 11:35
Zduplikować obrys, odciąć niepotrzebną część i nadać kolor.
Mareve - 14 Luty 2012, 11:48
Jeszcze jedno pytanko jak zrobić żeby po spawaniu został jeden element i zmienić w nim kolor?Czerwonym prostokątem jest zaznaczony element który miałby być czerwony.
http://www.fotoszok.pl/sh...0_kolo.jpg.html
Mareve - 14 Luty 2012, 11:59
I czym odciąć ? jakim narzędziem?
gonia - 14 Luty 2012, 12:19
Czy chodzi Ci o coś takiego?
Mareve - 14 Luty 2012, 13:22
Nie , nie o to mi chodzi, ale może prościej jak zaznaczyć kawałek odcinka i zmienić kolor?
gonia - 14 Luty 2012, 13:41
raczej jest to nie możliwe
roland - 14 Luty 2012, 13:59
Mógłbyś jeszcze zrobić tak: interesujący Cię obszar zielonego obiektu zasłonić prostokątem wypełnionym dowolnym kolorem. Potem wskazujesz prostokąt i wybierasz Przezroczystość. Na pasku właściwości ustawiasz Standardowa i zmieniasz Tryb przezroczystości. Niestety bardzo trudno jest uzyskać odpowiedni kolor, np. nie udało mi się uzyskać intensywnej czerwieni.
Ja jednak pozostałbym przy tym co proponuje gonia.
DzumA - 78 - 14 Luty 2012, 18:21
przyznam szczerze, że nic z zapytania autora nie rozumiem ale spróbuję odpowiedzieć na zagadnienie odnośnie drugiej części
zastanawiam się czy nie prościej wskazany obszar zaznaczyć prostokątem, a następnie użyć narzędzia INTELIGENTNE WYPEŁNIANIE
Cysorz - 14 Luty 2012, 18:35
Tyle, że autorowi tego postu chodziło o obrys a ja domyślam się, że chodzi o kontur...
chezare - 14 Luty 2012, 19:56
No to mamy teleturniej pt. co autor miał na myśli?
Jeśli zrozumiałem pytanie, co jest niestety mało prawdopodobne, to sprawę rozwiązuje rozłączenie krzywej tworzącej jedną figurę i posłużenie się narzędziem do przycinania, szukania części wspólnej?
Cysorz - 15 Luty 2012, 00:45
Myślę, że chodziło bardziej o coś takiego:
chezare - 15 Luty 2012, 06:48
Malutki, to jest dokładnie to samo co na moim obrazku
Jeśli figura nie jest wypełniona kolorem, to wystarczy w odpowiednich miejscach rozłączyć linię. Autor albo już załapał o co biega, albo przestał się interesować tematem
Mareve - 16 Luty 2012, 12:00
Przepraszam nie miałem kiedy odpisać, dokładnie o to mi chodzi co zostało przedstawione przez was.To teraz pytanko jak zaznaczyć kawałek linii? znaczy rozłączyć od całości i zmienić kolor?
Mareve - 16 Luty 2012, 12:24
Koło zawsze nakładałem na linie prostą wtedy spawałem i dorabiałem prostą linie i zmieniałem jej kolor na czerwoną, ale na łuku pojawiają się małe problemu mam nadzieję , że pomożecie je rozwiązać.Pozdrawiam
Załączam jeszcze obrazek dla ułatwienia.
Roberto - 16 Luty 2012, 13:31
Trochę niechlujnie, ale mam mało czasu
chezare - 16 Luty 2012, 15:30
Dróg prowadzących do celu jest wiele ale ta jest chyba najkrótsza
|
|