Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - logo Glazura Królewska

gogman - 14 Luty 2012, 18:12
Temat postu: logo Glazura Królewska
Witam
Jak w temacie - czy posiada ktoś z forumowiczów logo na krzywych ... będę wdzięczny
http://images.franchising...a-krolewska.png

Pozdrawiam

Cysorz - 14 Luty 2012, 18:23

To logo można odtworzyć w kilka minut (pewnie znajdzie się litościwy Samarytanin), ale na marginesie - ja co tydzień, jak grzecznie maszeruję do kościoła - widzę coś podobnego a mianowicie firmę która nosi nazwę "Klinika Dźwięku" :mrgreen: .
Chyba założę gdzieś w spamie wątek o idiotycznych nazwach firm...

DzumA - 78 - 14 Luty 2012, 19:02

proszę bardzo
gogman - 15 Luty 2012, 12:22

Malutki, Sam sygnet pewnie tak, gorzej z czcionką dlatego też wstawiłem zapytanie.
DzumA - 78 Wielkie dzięki

LogoPedant - 15 Luty 2012, 12:23

gogman, to ja się nieśmiało zapytam co oznacza "DESIGN" w Twoim znaku w awatarze? To taka moda jest?
Roberto - 15 Luty 2012, 14:27

@up +1
gogman - 15 Luty 2012, 20:00

Dobrze Panowie widzę że utrudnia to co niektórym życie.
Wyjaśniam tym, którym to życie ułatwi.
Po pracy dorabiam jak wielu innych.
Otrzymałem zapytanie od klienta czy zrobię "na zaraz" materiał reklamowy, oczywiście się zgodziłem. Na maila otrzymałem pliki potrzebne do wykorzystania, które w większości nie nadawały się (jednym z nich logo, o które poprosiłem).
I teraz Panowie - biorąc pod uwagę że dzień kalendarzowy ujawnił magiczną datę a mianowicie 14 luty (magiczną dla mojej drugiej połówki ... czyli totalny zakaz siedzenia przy kompie) postanowiłem szybko zostawić zapytanie w sprawie logo ot to.

Jeszcze raz dziękuję za logo koledze.

Ps. co do nazwy "design" w swojej nazwie ... jeżeli jest taka moda to czemu nie ;-)
Parę moich prac umieszczonych na digarcie
http://www.digart.pl/zoom...ml#.TzwAL1H5SLk
Jeżeli oburzy Was że większość w grafice rastrowej to z góry przepraszam :-?

LogoPedant - 15 Luty 2012, 20:40

Trzeba było od razu, że Ci się nie chce...
DzumA - 78 - 15 Luty 2012, 21:52

fajne te fotomontaże - dobra robota - pozdrawiam
beerseeker - 16 Luty 2012, 14:32

Nie wiem, czy kolega, który wrzucił logo, korzystał z tego, więc wrzucam dla potomnych "źródło":
http://tarnow.glazurakrol...zura/prasa.html

gogman - 16 Luty 2012, 14:55

O bardzo fajnie - na pewno się przyda, dziękuję i pozdrawiam.
LogoPedant - 16 Luty 2012, 15:24

I to jest właśnie sytuacja, o której dyskutowaliśmy w innym wątku , dotyczącym naruszania praw autorskich i nie tylko...

Wpada na forum człowiek w poszukiwaniu logo z marnym JPG. Inny człowiek przerabia mu to na wektory.

Po chwili okazuje się, że poszukiwany znak jest dostępny w sieci i mało tego; firma dołączyła do nie SIW
z dokładnymi wytycznymi, dotyczącymi jego reprodukcji, etc...

I co? No i pstro...
gogman alias dyzajnniewiadomoczego nawet się nie wysilił, żeby poszukać znaku na stronie firmy,
którą ten znak sygnuje, a DzumA - 78 zadżumił logo...

Smutne to wszystko, oj smutne...

F-Głowy - 16 Luty 2012, 17:52

A mogę Dżuma wiedzieć jak to zrobiłeś? Trasowaniem tej mapy bitowej (tylko)? Czy po nim ręcznie odtwarzałeś? A może jeszcze inaczej?

Normalnie się gani takiego "dizajna", ale Gogman akurat ma fajne prace, w myśl: faktycznie potrafi robić dobre rzeczy i zna program. Dziwne więc, że nie sprawdził sam najpierw na stronie producenta. Chyba że sprawdził, ale uznał, że tamta bitmapa też jest za mała.
Ogólnie to i mnie zdarzało się pisać bezpośrednio do firm z prośbą o użyczenia logo i przesłanie ich w dużej jakości - skutkowało. Ale tylko z naprawdę dobrymi markami.

gogman - 17 Luty 2012, 01:24

Nosz do jasnej cholery LogoPedant, czytaj Ty chłopie ze zrozumieniem i już przestań się czepiać. Dla ścisłości (bo widzę że awanturnik jesteś) nie prosiłem żeby ktokolwiek obrysował mi logo podpinając złej jakości jpg'a. Zapytałem czy ktoś z forumowiczów posiada logo a jpg był tylko podglądem wizualnym. Szukać po sieci szukałem ale jak widać nie tam gdzie trzeba - peszek
I tak jeszcze dla ścisłości bo gubisz się widocznie

cyt. Trzeba było od razu, że Ci się nie chce...

Jeżeli to Twoje słowa... to dziwi mnie dalsze ciągnięcie tego tematu przez Twoją osobę a w szczególności ta spinka emocjonalna.

Ziółka sobie zaparz bo trzyma Cię jak w termosie mój drogi!
Pozdrawiam wszechświat ... Twoje strony

Ps. F-Głowy trzymaj tu stronkę nie będziesz musiał maili pisać
http://www.brandsoftheworld.com/

F-Głowy - 17 Luty 2012, 03:22

Gogman, dzięki za link. Świetna strona. Przyda mi się na pewno i pewnie z niej kiedyś będę musiał skorzystać. Dzięki raz jeszcze.

Cytat:
nie prosiłem żeby ktokolwiek obrysował mi logo podpinając złej jakości jpg'a. Zapytałem czy ktoś z forumowiczów posiada logo

:shock:

No ja posiadam na swoim dysku w swoich zbiorach z trzy miliony znaków firmowych z wielu zakątków naszego globu (nawet tych malusieńkich firm). Trzymam je na dysku dodatkowo posegregowane by było łatwiej znaleźć i każdego lata aktualizuje swą listę. Przeglądam, patrzę czy czegoś nie ma, sprawdzam na stronach wszystkich firm czy aby nie zaktualizowali w tym roku swego logo czy coś w ten deseń. Ale akurat logo tej znanej na całym świecie firmy "Glazura Królewska" nie miałem. Także niestety nie mogłem Ci odszukać jej na swoim dysku i Ci przesłać.

LogoPedant - 17 Luty 2012, 13:28

gogman napisał/a:
(...) Szukać po sieci szukałem ale jak widać nie tam gdzie trzeba (...)

No raczej. Rozsądnie byłoby zacząć poszukiwania od zawartości widocznej w logo...

Jeżeli nie rozumiesz dlaczego czepiam się kwestii poprawności reprodukcji logo to znaczy jedynie,
iż masz mgliste pojęcie o sprawach, za które się bierzesz Panie Dyzajnerze.

Polecanie brandsoftheworld.com to też amatorka. Żadnej pewności, co do poprawności znaków tam zawartych.

Tak właśnie łamie się prawa autorskie, mając w dupie kwestie projektowe, na zasadzie "głuchego telefonu".
Sadzę, iż większość znaków z takich stron to przeróbki jakiś bitmap, mających niewiele wspólnego z wersją oryginalną.
Se w sieci jest logo, to se kurna ściągnę, albo jeszcze lepiej; wdepnę na jakieś forum, albo i kilka
i nawinę o potrzebnym logo, choćby tutaj: http://www.digart.pl/foru...ewska_logo.html
Itd., itd., itd...

Każesz mi się uspokoić, kiedy pokazuję Ci, że działasz nieprofesjonalnie. Bardzo to symptomatyczne, zaiste.
Jesteś po prostu zwykłym leniem, idącym na łatwiznę... Tyle.

LogoPedant - 17 Luty 2012, 13:32

I jeszcze tu: http://www.signs.pl/logo-...17,0,forum.html

Miałeś czas na ogłoszenia, trzeba było go poświęcić na chwilę namysłu. Nie byłoby całej dyskusji,
a Ty byłbym zasobniejszy o kolejną wiedzę warsztatową. A tak przy okazji... mówimy "w krzywych",
a nie "na krzywych"...

gogman - 17 Luty 2012, 15:47

Zaczynasz mnie przerażać, musiałeś na strasznym ciśnieniu pisać te posty - zauważyłem literówki (pewnie teraz będziesz się ich doszukiwał, taka przecież Twoja natura) Nie wiem jak Admin ale ja uważam temat za zamknięty.

Pis

LogoPedant - 17 Luty 2012, 17:17

gogman

Zauważyłeś literówki, ale nie dostrzegłeś nazwy w logo, którego wektorowej wersji poszukiwałeś?
Co za spostrzegawczość...

Mam ciśnienie na "grafików", którzy nie potrafią myśleć i działają na szkodę autorów logo i adekwatnie firm,
które te symbole sygnują. Jak myślisz, po co firma Glazura Królewska przygotowała SIW własnego znaku
i udostępniła go wraz z odpowiednimi wariantami na swojej stronie firmowej?
Po to, żebyś łaził po forach i bezprawnie przerabiał ich znak? Ogarnij się.

Ciekawe jakbyś zareagował na widok logo, które kiedyś zaprojektowałeś, a które to zostało zniekształcone geometrycznie
i nadano mu nieodpowiednią kolorystykę. Pewnie ucieszyłbyś się, że jest dostępne w serwisie pokroju brandsoftheworld.com.

Projekty logo są wizytówką ich autora oraz instytucji, które się nimi posługują. Amen.

Teraz wytrzyj smarka spod nosa i spadaj. Możesz też iść na skargę do admina, bo Cię zapewne prześladuję.....

F-Głowy - 17 Luty 2012, 18:23

LogoPedant napisał/a:
Jak myślisz, po co firma Glazura Królewska przygotowała SIW własnego znaku

Logo, co to znaczy SIW znaku? Strona identyfikacji wizualnej?
I jeszcze jedno. Gdzie znalazłeś tam logo do pobrania czy tam księgę znaku?

gogman - 17 Luty 2012, 18:31

F-Głowy, no tutaj - wszystko jest

gogman - 17 Luty 2012, 18:54

LogoPedant, Taka propozycja co by zbić to ciśnienie.
Na forum jest taka fajna zakładka jak "Bitwa" 1v1
Narzuć temat ja narzucę swój ....z tych dwóch tematów znajdziemy kompromis i bierzemy się do roboty. Przynajmniej z tego gadania coś pożytecznego wyjdzie.
W tym momencie powinieneś poczuć moją rękawiczkę na swym poliku.
Załatwmy to jak gentelmeni. :-D

LogoPedant - 17 Luty 2012, 18:58

gogman, z moim ciśnieniem wszystko w porządku, a na bitwy nie mam czasu, ani ochoty...
LogoPedant - 17 Luty 2012, 18:59

...ale życzę miłego dnia. A co tam... :-P
gogman - 17 Luty 2012, 18:59

A no miłego :)
F-Głowy - 18 Luty 2012, 04:34

gogman napisał/a:
F-Głowy, no tutaj - wszystko jest

A no widzisz!
Ale jak "tak" udostępniają te materiały to niech się cmokną w pompkę.
5 minut szukałem na stronie jakiegoś linka do tego. Szukałem w dziale kontaktu, w dziale "o firmie" i tak dalej. Nie widziałem nic co mogłoby sugerować, że w ogóle mają takie materiały.
Podałeś mi linka, szukam tego napisu "prasa' gdzie się kryje i nie widzę. Dopiero później, gdzieś ucięty przy dole się pojawił. Cholernie nieczytelny. Co oni? Ja znaleźć nie mogłem nawet tego!

PS
Gogman - fajny pomysł. Bo z tego działu nikt nie korzysta prawie.
Szkoda, że LogoPedant nie chce sparingu. Ja bym oglądał ten pojedynek z zapartym tchem.
Logo, nie masz czasu?

LogoPedant - 18 Luty 2012, 12:59

F-Głowy napisał/a:
(...) Szkoda, że LogoPedant nie chce sparingu. Ja bym oglądał ten pojedynek z zapartym tchem. Logo, nie masz czasu?

Uważaj, bo dostaniesz zadyszki. Nie, nie mam czasu, ale co ważniejsze ochoty.
Jak chcesz igrzysk to się inkarnuj w Rzymie... ;-)

kula69 - 18 Luty 2012, 15:23

LogoPedant, stare przysłowie pszczół mówi :"Krowa która dużo ryczy mało mleka daje"
Zawsze ganisz i pouczasz innych może pokaż co potrafisz

LogoPedant - 18 Luty 2012, 16:41

kula69, daj sobie siana chłopie. Niczego i nikomu nie muszę udowadniać...
kula69 - 19 Luty 2012, 11:51

LogoPedant, strach jest naturalną rzeczą nie irytuj się ;-)
Roberto - 19 Luty 2012, 12:31

Nie karmić trola :-)
kula69 - 19 Luty 2012, 12:32

Roberto, :-D :mrgreen:
LogoPedant - 19 Luty 2012, 13:21

Wyjątkowo tanie chwyty, rzekłbym tandetne...
F-Głowy - 19 Luty 2012, 23:35

Ale ja też jestem za tą walką. Nie żebym uważał, że Logo nie ma wiedzy - wręcz przeciwnie.
Chciałbym zobaczysz jak Logo masakruje Gogmana.

gogman - 20 Luty 2012, 00:54

Tak dla siebie, ... machnięte przez weekend na własne potrzeby (poszło do realizacji).

http://corel.wodip.opole....p?p=31284#31284

Pozdro

beerseeker - 20 Luty 2012, 07:47

To ja tak tylko na zakończenie powiem, że jak szukam jakiegoś logo, to wpisuję w "szukajkę" tak: "nazwa logo":pdf (np. glazura królewska logo:pdf) - przeważnie szukam jakichś katalogów danej firmy, bo tam mogą się pojawiać logosy w formacie wektorowym lub tak w glazurze od razu wyskoczy strona z materiałami :)
Pozdrawiam Was i do gogmana - trochę pomyśleć przed pisaniem na forum, mnie znalezienie jakiegoś logo zajmuje średnio ok. 10-15 minut (w przypadku glazury było to 3 minuty, ale ze względu na kiepskie łącze) :)

gogman - 20 Luty 2012, 09:01

No patrz .. faktycznie, zacząłem szukać innych materiałów w sposób taki jaki Ty to robisz i przyznaję że troszkę mi głupio że nie wpadłem na tak banalne rozwiązanie.
No nie wpadłem ... ale z drugiej strony jest forum, skorzystałem z forum (i nie tylko z tego) i bardzo jestem zadowolony że dostałem tak szybką odpowiedz i to na forum, przy którym jestem od niedawna. Od DzumA - 78 i od Ciebie otrzymałem pomoc a od Logopedant "wiadro gówna" na głowę. A wystarczy jak człowiek z człowiekiem - pogadać.
Pozdrawiam

LogoPedant - 20 Luty 2012, 12:39

K****a ludzie, ogarnijcie się do cholery! Nie pierwszy raz zwracam uwagę na ważne aspekty zawodu graficznego,
ale "ganię", "pouczam" i wylewam "wiadra gówna" na głowy? Błagam. To jest forum graficzne...

Mam brać udział w jakiś śmiesznych bitewkach, bo imć gogman sobie tego życzy, a reszta mu przyklaskuje?
Słaby żart, naprawdę...

gogman,
powtórzę: wytrzyj smarka i przełknij gorzką pigułkę, iż projektowanie graficzne to nie tylko sprawna obsługa programu komputerowego,
ale obszerna i złożona wiedza, do której należy również (a przynajmniej powinno) dbanie o poszanowania prawa autorskiego. Amen.

gogman - 20 Luty 2012, 14:03

LogoPedant, Ja tak sobie prześledziłem forum i zauważyłem bez urazy że Ty nie potrafisz normalnie rozmawiać, a to forum przecież dyskusyjne. W moim przypadku ja się źle poczułem - coś Cię kurzyło i zacząłeś jechać ze mną jak ze szmatą (może przesadzam ale normalna dyskusja to nie była). Więc się powtórzę "A wystarczy jak człowiek z człowiekiem - pogadać." Nie każdy jest taki "masta" jak TY.
Pozdrawiam i już dajmy sobie na luz.
Na przyszłość jak ktoś według Ciebie popełni błąd, bądź się myli to na spokojnie ... posiadasz wiedzę to się z nią podziel może przydatna dyskusja z tego wyjdzie a nie stawiasz pod mur i serie walisz.
Ps. A bitewka to była tylko propozycja co by zbić tą całą niemiłą atmosferę a nawet i pogadać na temat prac pokojowo. Pisałem żeby załatwić to jak gentelmeni. Więc celem nie było pokazanie tego kto tu większy kozak.
Kurwami już się rzuca niepotrzebnie.... ja podaję rękę na zgodę i życzę miłego dnia bo pewnie z czasem chciałbym z Tobą pogadać na pewne tematy w pokojowym nastawieniu.

Roberto - 20 Luty 2012, 14:08

Post usuwam - Może faktycznie przesadziłem.
LogoPedant - 20 Luty 2012, 14:12

gogman, to nie moja wina, że nie potrafisz przyjąć na klatę, tylko focha stroisz.

Roberto, i kto tu robi za trolla...?

gogman - 20 Luty 2012, 16:41

Chłopaki proponuje rozejm my tu mamy sobie chyba pomagać bo to się nigdy nie skończy.
F-Głowy - 21 Luty 2012, 14:33

Ale mam ubaw czytając ten temat :-)