| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - problem z obiektem
Robur - 22 Luty 2012, 07:14 Temat postu: problem z obiektem Witam, dopiero zacząłem przygodę z corelem, więc proszę o pomoc. Mam problem z obiektem który narysowałem za pomocą prostych i krzywych. Chcę uzyskać możliwość dowolnej zmiany krawędzi (szerokość, kolor) oraz wypełnienia obiektu. Niestety jest na takim etapie, że nie mogę sobie z tym poradzić - krawędzie "niby" są połączone. Mógłby ktoś rzucić okiem i mi wskazać co mam zrobić? Dziękuję z góry!
beerseeker - 22 Luty 2012, 07:54
przede wszystkim to nie jest jeden obiekt - to jest jeden obiekt oraz kontur (ramka to kontur, kształt z choinkami to obiekt).
kliknij na ramkę i przesuń, a zobaczysz o co chodzi, zwróć uwagę na wypełnienie i kontur i poklikaj i zobacz co się dzieje z jednym i drugim.
w zależności co chcesz uzyskać można albo na nowo obrysować kształt z choinkami, albo kontur ramki zamienić na obiekt i połączyć.
kształt choinek nie jest dokładnie zakończony i po jego zamknięciu mamy "dobry" obiekt.
Robur - 22 Luty 2012, 08:03
Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
|
|