Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Automatyczna kopia - gdzie wyłączyć?

maximo - 29 Luty 2012, 11:49
Temat postu: Automatyczna kopia - gdzie wyłączyć?
Gdzie wyłączyc kopię zapasową zapisywania plików w X5?
restauro - 29 Luty 2012, 12:07

Lepiej tego nie wyłączaj , w X4 jest w Narzędzia - Opcje - Obszar roboczy- Zapisywanie.
W X5 prawdopodobnie w tym samym miejscu .

maximo - 29 Luty 2012, 12:20

restauro napisał/a:
Lepiej tego nie wyłączaj , w X4 jest w Narzędzia - Opcje - Obszar roboczy- Zapisywanie.
W X5 prawdopodobnie w tym samym miejscu .

Eeee, spokojnie, mam dość kopii, zajmują tylko miejsce.

restauro - 29 Luty 2012, 12:53

Kopie są zapisywane domyślnie w folderze " Temp" i kasowane przy okazji czyszczenia systemu , nie zajmują zbyt dużo miejsca ponieważ o ile pamiętam nowe są nadpisywane na starych wersjach i tylko kilka plików .Duuuuuuużo więcej miejsca zajmują stare kopie zapasowe systemu i różne inne śmieci ,ostatnio w Viscie u znajomej było 35 GB .
maximo - 29 Luty 2012, 12:57

restauro napisał/a:
Kopie są zapisywane domyślnie w folderze " Temp" i kasowane przy okazji czyszczenia systemu , nie zajmują zbyt dużo miejsca ponieważ o ile pamiętam nowe są nadpisywane na starych wersjach i tylko kilka plików .Duuuuuuużo więcej miejsca zajmują stare kopie zapasowe systemu i różne inne śmieci ,ostatnio w Viscie u znajomej było 35 GB .

Kolego to albo my nie mówimy o tym samym, albo coś jest nie tak z lokalizacją u mnie.

U mnie kopia pliku zapisuje się bezpośrednio w tym katalogu/miejscu, gdzie mam plik właściwy. I wielkością nie odbiega ona od rozmiaru pliku głównego.

restauro - 29 Luty 2012, 13:10

Masz rację mówimy o czymś innym .Ja o kopii awaryjnej zapisywanej przez program ,Ty o kopii która powstaje po poprawkach które zrobisz w projekcie (czasem wystarczy tylko zapisać w innej wersji żeby powstała). Te pliki jeśli uważasz że nie będą już potrzebne skasuj i po kłopocie . Chyba nie ma opcji automatycznego jej wyłączenia ponieważ to jest bardzo pożyteczna funkcja .
maximo - 29 Luty 2012, 13:22

restauro napisał/a:
Masz rację mówimy o czymś innym .Ja o kopii awaryjnej zapisywanej przez program ,Ty o kopii która powstaje po poprawkach które zrobisz w projekcie (czasem wystarczy tylko zapisać w innej wersji żeby powstała). Te pliki jeśli uważasz że nie będą już potrzebne skasuj i po kłopocie . Chyba nie ma opcji automatycznego jej wyłączenia ponieważ to jest bardzo pożyteczna funkcja .

Musi być, w X3 była.

Wojtek Kowalews - 1 Marzec 2012, 11:50

W X5 są 2 możliwości wyłączania kopii zapasowej
-powstającej po 0k.20 min
-kopii powstającej przy zapisie
Obie możliwości znajdziesz:2 kliknięcia na linijce; okienko OPTIONS-WORKPACE-SAVE.
Osobiście odradzam rezygnację z kopii zapasowej przy zapisie.