| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Mostki
IIIQBAIII - 2 Marzec 2012, 17:49 Temat postu: Mostki Siema, wykonałem projekt do wycinki laserem. Jednak po wysłaniu dowiedziałem się że muszę wykonać mostki aby elementy nie odpadły po wycięciu z arkusza PCV (były zbyt małe). Jak wykonać te mostki, wystarczy po prostu przerwać rysunek?
zmysl84 - 2 Marzec 2012, 19:15
Zrób (jak dobrze uważam) płaski prostokąt, który najdzie na elementy i spawaj ze sobą.
Nie wiem, czy o to chodzi
(czerwone prostokąty spawaj z użytkami i wyjdzie coś takiego, jak ostatni użytek numer "4"):
IIIQBAIII - 2 Marzec 2012, 19:19
http://imageshack.us/phot...0/65169445.png/
Tak to wygląda, i teraz muszę zrobić tak aby po wycięciu elementy w kilku miejscach nadal były połączone z resztą.
zmysl84 - 2 Marzec 2012, 19:29
Aaa...
No to tak, jak pisałeś - wystarczy poprzerywać w kilku miejscach (np. z lewej i z prawej) każdy element.
To jest tylko przykład, w których miejscach.
Obrazek
Cysorz - 2 Marzec 2012, 19:34
Myślę, że chodzi przede wszystkim o "8" i "4"...
IIIQBAIII - 2 Marzec 2012, 19:46
Sorry ale nie wiem co się kryje pod "8" i "4"
chezare - 3 Marzec 2012, 08:56
Pod 8 i 4 kryje się to, że obie cyfry mają "dziury", choć czwórka może wyglądać jak krzesło i wtedy ten problem jej nie dotyczy
Mostek jak sama nazwa wskazuje służy do łączenia. Normalnie dwóch brzegów strumyka czy rzeczki a w tym przypadku dwóch elementów grafiki. Przykład z 8 i 4 jest złym przykładem, bo jak ktoś chce mieć te dwie cyfry wycięte np. z blachy, to mu wypadające środki do niczego nie są potrzebne, nie są elementami takiej grafiki. Co innego gdyby to miał być szablon do malowania, wtedy środki są potrzebne i wtedy trzeba właśnie użyć mostków.
Nie wiem co się nie podoba "wycinaczom" w Twoim obrazku, może mają bałagan i boją się, że coś im poginie jak nie będzie się trzymało reszty?
IIIQBAIII - 3 Marzec 2012, 10:30
Dzięki za oświecenie mnie, problem polega na tym że części są z byt małe a krata przez którą wylatują odpady ma spore otwory.
|
|