Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Swobodna transformacja

F-Głowy - 6 Marzec 2012, 23:35
Temat postu: Swobodna transformacja
Cześć. Czy ktoś ma pojęcie co zmienia funkcja:

Względem obiektu Zastosuj transformację względem położenie obiektu a nie wytycznych x, y

Jest takie menu które się pojawia w trakcie majsterkowania narzędziem SWOBODNA TRANSFORMACJA

Ja testowałem z włączoną i bez i nie widzę żadnej różnicy. Może ktoś z Was widzi?

iraslbn - 7 Marzec 2012, 19:35

Podczepię się z pytaniem transformacji, konkretnie chodzi mi o obrót obiektu elipsy o pewien kąt względem środka obiektu. Obracam 10 stopni 12 kopii i przy podglądzie szkieletowym w przykładzie dokładnym obiekty nie są położone idealnie. To samo jest w corelu i freehandzie. Sprawdźcie u siebie ?. Może wiecie co jest nie tak bo robię różne skale i tu nie mam tej dokładności. Przy składzie tekstu po okręgu jest w porządku. Jeśli tekst jest wyrównany do okręgu, a nie jest na ścieżce to po zgrupowaniu i obrocie jest podobnie jak na rysunku, uciekają cenne wartości 0,1 itd.
Przykładową grafikę wrzucam z Freehanda, program zresetowałem do ustawień domyślnych.

F-Głowy - 10 Marzec 2012, 18:23

Chciałbym pomóc, ale nic nie zrozumiałem z opisu problemu. Mimo iż czytałem go 7 razy dla jasności. To znaczy, może i zrozumiałem ale wrzucona później ilustracja zbiła mnie z tropu.