| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Mam problem ale nie wiem jak go tutaj nazwać... eksport jpeg
dj_maras - 7 Marzec 2012, 18:49 Temat postu: Mam problem ale nie wiem jak go tutaj nazwać... eksport jpeg witam, mam pewien problem, chce wykonać pewien obraz składający się z napisów, logotypu, rożnych kształtów zdjęcia itd...
mniej więcej chodzi mi o coś takiego:
http://img638.imageshack....2/problemwa.jpg
i pytanie brzmi: czy idzie wyeksportować taki plik w postaci kilki plików jpeg tak jak podzieliłem na moim załączniku (zrobiłem przykładowy podział ramkią... jpeg 1, jpeg 2 itd)
idzie to jakoś połączyć albo zgrupować i później wyciąć bardzo dokładnie?
efektem końcowym ma być każdy z tych pojedyńczych elementów odnośnikiem na stronie www ale w postaci html byłby to dalej jeden pasujący do siebie obraz...
chyba dobrze wytłumaczyłem.
dzięki za info
Pozdro
!!!
dj_maras - 7 Marzec 2012, 19:15
powiedzmy ze dochodze jak to rozwiązać... moge to zrobić w corel-photo-paint ale idzie to zrobic (chyba) tylko z mapą bitową, więc całość musze najpierw zapisać w jpeg a pozniej obcinać... idzie inaczej? bez wcześniejszego zapisywania w jpeg ?
i najgorsze ze jak eksportuje w RGB to muszę wybrać kolor otoczki... wolałbym zeby otoczki nie było... idzie tak ?
iraslbn - 7 Marzec 2012, 19:44
W Photoshopie jest od tego cięcie na plasterki, w corelu możesz to zrobić narzędziem nóż i pociąć grafikę i wyeksportować po kawałku, a później ułożyć to na div ach. Pamiętaj o edytowaniu postów. Eksportując do jpeg wyłącz zarządzanie kolorami, inaczej mogą być "przekłamania"
ps. Lepiej zawsze mieć to w wektorach, w razie późniejszych modyfikacji.
dj_maras - 7 Marzec 2012, 21:13
w sumie sobie jakoś z tym już radzę w corelu moze troche inną metodą ale jakoś idzie...
niestety nie wiem jak wyłączyć te ramki
chezare - 8 Marzec 2012, 09:07
Jak na końcu mają być pliki jpg, to logiczne wydaje się wyeksportowanie całej grafiki do tego formatu i dopiero wtedy jej pocięcie na kawałki. Można to zrobić albo w CorelDRAW albo w Photo-Paint. W DRAW można "poszatkować" grafikę która składa się z elementów rastrowych i wektorowych np. szybkim kadrowaniem. Można zamienić ją na bitmapę i pociąć wektorami, sposobów jest wiele, niestety żaden nie jest idealny. O wiele prościej można to zrobić w Photo-Paint posiłkując się prowadnicami. Przy zapisywaniu fragmentów trzeba wyłączyć antyaliasing bo się kawałki nie spasują. Jest tam też narzędzie specjalnie przeznaczone do tego celu "kawałkowanie obrazka".
Co do ramek to jeśli używasz wspomnianego szybkiego kadrowania, to wystarczy odłączyć je od kadrowanej grafiki, menu rozmieszczenie->przekształć kontur w obiekt.
|
|