| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem z przeźroczystością
F-Głowy - 17 Marzec 2012, 11:43 Temat postu: Problem z przeźroczystością Ej co jest?! Wkurzyłem się jak nigdy.
Pierwszy raz takie problemy widzę.
Zrobiłem plakat. Scalam wszystko i eksportuję do TIFFa, ale ku mojemu zdziwieniu po eksporcie to wszystko tak nie wygląda jak powinno bo obiekt który był przeźroczysty eksportuje się z czarnym pod spodem a nie białym. Nie wiem jak to opisać...
Scaliłem do bitmapy wszystko. I widzę np. piłkę cieniowaną na biały kolor. A po eksporcie do TIFFa widzę ją z cieniowaniem na czarny kolor (a nie biały).
I za chiny ludowe to się nie chce zmienić, a męczę się z tym głupstwem już długo.
Pierwszy raz takie coś się dzieje, zwykle było okej. Co mam zrobić?
To jest dziwne przecież. Mam scaloną bitmapę (ale scala mi się do PNG a nie do JPGa) w programie. Więc ten PNG może trzymać przeźroczystość. Tu by się zagadka rozwiązywała.
Ale jakim prawem mi scala Corel tak NAGLE do PNG a nie do JPG jak zawsze?
EDIT: problem już pokanany. Ale może ktoś z Was wie jak się wpływa na fakt do jakiego rozszerzena ma nam corel scalać jako do bitmapy (PNG lub JPG)?
Bo mi znienacka dziś do PNG zrobił, a zawsze robił mi do JPGa, gdzie się to wybiera? I jak się o tym decyduje do czego ma scalić. Wie ktoś?
|
|