Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Tutoriale - [WIDEO] Zmiana koloru włosów

roland - 20 Marzec 2012, 13:17
Temat postu: [WIDEO] Zmiana koloru włosów
Materiał wideo pokazuje prosty sposób na zmianę koloru włosów:

The Camtasia Studio video content presented here requires JavaScript to be enabled and the latest version of the Adobe Flash Player. If you are using a browser with JavaScript disabled please enable it now. Otherwise, please update your version of the free Adobe Flash Player by downloading here.

Efekt końcowy:

chezare - 26 Marzec 2012, 07:09

W zasadzie ktoś kto trochę się grafiką zajmował od dawna potrafi to zrobić, ale za profesjonalne podejście do tematu i porządnie wykonaną robotę pochwała się należy :-)
Zaczynający przygodę z tworzeniem komputerowej grafiki na pewno skorzystają.

Pozdrawiam

roland - 26 Marzec 2012, 08:17

Uwierz mi chezare, większość osób robiących zdjęcia nie ma o tym pojęcia. To znaczy wiedzą, że coś takiego się da zrobić, ale myślą, że tym zajmują się super profesjonaliści, z super sprzętem, super oprogramowaniem i posiadający tajemna wiedzę. Prowadzę szkolenia z edycji zdjęć cyfrowych od wielu lat i wiem, że nawet zwykłe kadrowanie czasami pozwala zaskoczyć uczestników, a takie zabawy jak zmiana koloru włosów, oczu, wyszczuplanie, itp. to jest tak wspaniała zabawa, że na zajęciach ludzie bawią się jak dzieci.
Ale mniejsza z tym, wracam do tematu. Może nie jest to jakaś skomplikowana czynność, ale zwróć uwagę, że w 3-4 minuty można pokazać i przećwiczyć, zwykłe warstwy, maski, warstwy dopasowania i krycie, a to już coś daje nawet trochę średnio zaawansowanym użytkownikom.

chezare - 26 Marzec 2012, 13:21

Ależ ja na to wszystko zwróciłem uwagę i pochwaliłem Cię za dobrą robotę :-)
Wiem, że to trochę tak jakby ojca uczyć dzieci robić, ale wydaje mi się, że dla autora przyjemnie jest jak ktoś jego dokonania zauważa i docenia. Tylko po to napisałem i nie ma w tym żadnych podtekstów.
Jak czytam na forum o problemach jakie ludzie mają, to rzeczywiście muszę się z Tobą zgodzić, że to co dla jednych oczywiste, może być dla innych czarną magią.
Ja też się paru rzeczy tutaj nauczyłem, choć Corela używam chyba od początku świata.