|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
CorelDRAW - grafika wektorowa - DUŻY_PROBLEM_z_bitmapą
adambo - 31 Maj 2007, 17:10 Temat postu: DUŻY_PROBLEM_z_bitmapą Witam wszystkich;
mam problem jak w temacie; wrzucam do CD12 plik .jpg dosyć duży pelen kolor w a0 (ok.20mb) i na nim tworzę wektory; wypełniam i dorabiam cienie (są to domki ma mapie) - chcę to następnie wyexpotować; probowałem już wszystkiego
- do plików typu .jpg i .tiff - pliki finalne wyglądają tak że widać tylko te domki z cieniami ale nie widać tej mapy w jpg którą wcześniej wkleiłem do corela
- do pdf-a - nie widzi przeżroczystości cieni i pod cieniami są białe plamy
- próbowałem to otwierać w photo-paint ale tam jakaś sieczka powstaje - to znaczy wektory i wypełnienia są gdzieś z boku a ten .jpg jest ucięty i ładuje sie u góry
SIEDZĘ NAD TYM PÓŁ DNIA I NIC ......... POMOCY !!!!
Wojtek Kowalews - 31 Maj 2007, 19:47
Może za mało masz pamięci RAM? Spróbuj podczepić bitmapę jako plik zewnętrzny. Jeżeli to nie pomoże to zmień "wsadowy" .jpg na inne rozszerzenie np. .tiff. U mnie to działa przy dużych rysunkach technicznych.
makolek - 31 Maj 2007, 22:36
niezbyt precyzyjnie określiłes.. co robisz .. i jak exportujesz.. wydaje mi się że moze to być probiem umieszczenia projektu poza stroną.. (czesty u początkujacych Corelowców..) .. dopasuj rozmiar strony do rozmiaru tła (jpg o którym wspomniałeś).. umieśc wszystko na stronie.. i exportuj..
IdCzarek - 1 Czerwiec 2007, 09:55
zrób ctrl+a i podczas eksportu zaznacz "eksportuj zaznaczenie" wtedy nie ma znaczenia czy jest na stronie czy poza nią
makolek - 1 Czerwiec 2007, 20:12
ma znaczenie.. obiekty poza stroną (nie nachodzące choćby fragmentem na strone..) Corel eksportuje .. hmmm.. "dziwnie"
Oczywiście można je zgrupować .. i ok .. ale widząc wielokrotnie prace początkujących Corelowców .. wiem z dośw .. że umieszczają wszystko poza stroną .. bo widok i cień strony ... barrrdzo im przeszkadzają
IdCzarek - 1 Czerwiec 2007, 21:23
ale używająć ctrl + a nie ma z tym problemu ;]
makolek - 2 Czerwiec 2007, 06:51
CTtrl +A .. to jedynie "select All" .. ni mniej ni więcej .... popracuj 15 lat na corelu... porozmawiamy
JarekDRAW - 2 Czerwiec 2007, 08:12
makolek napisał/a: | CTtrl +A .. to jedynie "select All" .. ni mniej ni więcej .... popracuj 15 lat na corelu... porozmawiamy |
Tak bardzo ciekawe jest to co piszesz, szkoda że nie wiele pomożesz tym postem "adambo"
Pozdrawiam
kreart - 3 Czerwiec 2007, 01:01
tego pliku ie wolno exportować ponieważ przekroczył on wymiary dla tifa czy jpg zapisane w corelu na 10000 pikseli, natomiast eps nie zapisze się prawidłowo jeśli nie została wybrana opcja level 3 - ale ona też ma ograniczenie w "montowaniu" przezroczystości - jeśli występują gdziekolwiek kolory pantone, lub innej palety niż prawidłowa do cmyk, w miejscach gdzie są cienie pojawią się białe placki
proponuję ustawić prawidłowo pdfprinter i następnie wypuścić do druku
aby nie sypały się cienie rzucone w corelu wystarczy zamienić je na bitmapy z zaklikniętą opcją przezroczystości
prawidlowe ustawienia pdf - brak kompresji na zdjęciach, załączone koniecznie leave color unchange lub w wersji polskiej pozostaw kolory bez zmian
wpisane na poziomie obsługi drukarki 2400 dpi oraz odkliknięte do not send font lub w wersji polskiej nie ładuj fontów czy coś tam (nie korzystam z polskich wersji programów więc czasem moze się nie zgadzać tłumaczenie - sens jednak pozostanie własnie ten ;))
|
|