Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Warstwy jednakowe dla wszystkich stron

tadekk - 24 Marzec 2012, 10:56
Temat postu: Warstwy jednakowe dla wszystkich stron
Poprzednio w 12-tce po dodaniu warstwy pojawiała się na wszystkich stronach wielostronicowych dokumentów. Teraz w X5 dodaje się do pojedynczej strony. Dowolne warstwy to może i fajna rzecz, ale czasem przydał by mi się stary system, by nie klikać bez końca w dokumentach z duża ilością stron.
Pytanie, czy jest może w X5 mozliwośc dodania warstwy do wszyskich stron na raz?

Cysorz - 24 Marzec 2012, 11:17

Tak, dodawaj ją jako "główną".
tadekk - 24 Marzec 2012, 11:26

Malutki napisał/a:

Nie o to mi chodzi by mieć wszędzie to samą zawartość, tylko żeby wasrtwy miały różną zawartość ale tą sama nazwę i połozenie wśród innych warstw.
To jeszcze dalej opiszę mój problem. Pracuję nad tym samym dokumentem raz w 12-tce raz w X5 (musze go robić w róznych miejscach na różych kompach) ponieważ system obsługi warstw się zmienił, to przy przepisywaniu między wersjami zrobił się masakryczny miks z warstwami.

tadekk - 24 Marzec 2012, 11:34

Malutki napisał/a:

Miałem taką nadzieję, że jak stworzy się warstwę główną, a potem zamieni ja na zwykłą, to dołączy się do wszystkich stron... nie działa. Zmienia sie na zwykłą ale jest tylko przypisywana do aktualnej strony.

Cysorz - 24 Marzec 2012, 13:21

tadekk napisał/a:
Miałem taką nadzieję, że jak stworzy się warstwę główną, a potem zamieni ja na zwykłą, to dołączy się do wszystkich stron... nie działa. Zmienia sie na zwykłą ale jest tylko przypisywana do aktualnej strony.

Nie pamiętam jak to było w 12-tce (może był to jakiś wyjątek), ale taka operacja była/jest niemożliwa w innych wersjach. I dobrze moim zdaniem, bo stosowanie różnych warstw/multiwarstw straciłoby sens...
Przykładowo: nagłówek strony (dotyczy całego dokumentu) mam pierwotnie na multiwarstwie, stron mam w dokumencie 20. Po zlikwidowaniu opcji "główna" nagłówek zostaje mi tylko na tej stronie, z poziomu której zastosowałem operację zmiany "multi" na "normalną", na reszcie znika.
Jeśli Cię dobrze zrozumiałem, to chciałbyś, żeby po likwidacji głównej warstwy na każdej stronie został niezależny nagłówek jako przypisany do warstwy podstawowej? Jeżeli tak, to taka operacja jest niemożliwa (i według mnie bardzo dobrze, bo mogło by to prowadzić do niezamierzonych efektów).

tadekk - 24 Marzec 2012, 14:16

Malutki napisał/a:
Jeśli Cię dobrze zrozumiałem, to chciałbyś, żeby po likwidacji głównej warstwy na każdej stronie został niezależny nagłówek

Nie, nie o to mi chodzi, to tylko tak na marginesie jedna z prób, jak dodać nową warstwe do wszystkich stron. Od 3-12-tej wersji Corela (X3 i X4 przepósciłem) przy dokumencie wielostronicowym dodanie warstwy powodowało dodanie jej do wszystkich stron automatycznie. To było niekiedy głupie,
bo jak chciało się mieć warstwę tylko na jednej stroni to i tak pojawiała się wszedzie, bez zawartości. To nie jest logiczne. ALe jesli w czasie pracy przyszło do głowy, by się przydało by jakieś elementy mieć na osobnej warstwie i to o jednej nazwie i w tym samym porzadku to można to było zrobic jednym kliknięciem.
Oczywiście, można skopiować warstwę (nawet bez zawartości lub z zawartością) i powklejać ja do poszczególnych stron. Bardzo mi się podoba mozliwość powielania stron z układem warst (z zawartością lub bez).
Liczyłem, że jest może jakas możliwośc nie opisana w "help" która pozwala pracować z warstwami w dawnym trybie.