Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - X4 - tekst pisany w pionie!!

ageres - 29 Marzec 2012, 08:00
Temat postu: X4 - tekst pisany w pionie!!
Witam, masakra! jakoś przypadkowo zmieniłem to ustawienie i teraz za każdym razem gdy chcę coś napisać w corelu X4 tekst idzie pionowo (kąt 270 s). Kompletnie nie mam pojęcia gdzie to się zmienia.
Gdy klikam na ikonkę Tekst (A) ustawienie kąt obrotu jest nieaktywne (domyślne ustawienie jest 0). Natomiast gdy już zaczynam pisać automatycznie przeskakuje na 270 s i tekst pisany jest w pionie.
Ktoś ma pomysł jak sobie z tym poradzić??
pozdrawiam

gonia - 29 Marzec 2012, 09:33

Witaj, niedawno było coś na ten temat na forum. Sprawdź ustawienie w NARZĘDZIA->OPCJE ->STYL->EDYTUJ->ZNAK masz tam możliwość ustawienia kąta obrotu. Gdyby to nie pomogło zostaje jeszcze możliwość powrotu do ustawień fabryczny przy pomocy F8
Chciałam dodać zrzut z ekranu ale niestety już kolejny raz mi to uniemożliwiono przy pomocy komunikatu, że przekracza 8MB, co jest ewidentnym nadużyciem bo w rzeczywistości ma 202KB :roll:

restauro - 29 Marzec 2012, 09:41

gonia napisał/a:
Chciałam dodać zrzut z ekranu ale niestety już kolejny raz mi to uniemożliwiono przy pomocy komunikatu, że przekracza 8MB, co jest ewidentnym nadużyciem bo w rzeczywistości ma 202KB :roll:

8 MB dotyczy całokształtu nie pojedynczego ostatniego pliku .

gonia - 29 Marzec 2012, 10:05

8 MB dotyczy całokształtu nie pojedynczego ostatniego pliku .[/quote]

Dzięki za wyjaśnienie restauro, czy to znaczy że mam dożywotni zakaz wrzucenia czegokolwiek (w pozytywnym znaczeniu) na to forum? :oops:

ageres - 29 Marzec 2012, 10:20

gonia,
style -> znak nie działa
a F8 .... mam tylko nacisnąć?? bo nic nie zmienia :)

LogoPedant - 29 Marzec 2012, 10:47

ageres, uruchom Corela przy wciśniętym klawiszu F8. Gdyby klawisz F8 działał po samym wciśnięciu,
restartowałbym program pewnie z kilkaset razy dziennie, bo mam pod tym klawiszem pomniejszanie, he, he...

gonia - 29 Marzec 2012, 10:52

ageres napisał/a:
gonia,
style -> znak nie działa
a F8 .... mam tylko nacisnąć?? bo nic nie zmienia :)

F8 powoduje powrót do ustawień fabrycznych, uruchamiając program CDR musisz trzymać wciśnięty klawisz F8, musisz jednak wiedzieć, że jeżeli miałeś jakieś własne ustawienia w programie to stracisz je ;-) pozdrawiam serdecznie

ageres - 29 Marzec 2012, 12:18

no i pięknie, wszystko działa :)
pozdrawiam i dziękuję Wam