Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - płytka ochwronna na gitarę

Gnostyk - 30 Marzec 2012, 21:16
Temat postu: płytka ochwronna na gitarę
Witam Wszystkich

Mam problem, który polega na tym że nie mogę umieścić wypełnienia( deseń z załaduj). Nie wim co robię źle. Proszę o pomoc. Dziękuję z góry.

roland - 31 Marzec 2012, 07:52

Jeżeli chodzi o kształt gitary, to narysowałeś ją z czterech krzywych. Każda z nich jest niezależnym obiektem. Aby móc nadać wypełnienie, musisz posiadać jeden obiekt zamknięty.
Po pierwsze najpierw wybierz narzędzie Wskaźnik i odsuń od siebie poszczególne krzywe - w ten sposób zobaczysz gdzie one się znajdują. Potem cofnij do pierwotnej postaci.
Przytrzymując SHIFT, zaznacz Wskaźnikiem wszystkie cztery krzywe. Wybierz z menu Rozmieść > Połącz. Od teraz tworzą one już jeden obiekt. Niestety jest to obiekt otwarty. To znaczy początki i końce krzywych które połączyłeś nie są tak naprawdę połączone.
Wybierz narzędzie Kształt. W tych miejscach gdzie kończyła się jedna, a zaczynała druga krzywa musisz odszukać dwa bardzo blisko siebie leżące dwa węzły. Zaznacz je, a następnie na pasku właściwości kliknij przycisk Złącz dwa węzły. Powtórz to w pozostałych miejscach w którym stykały się pierwotne krzywe. Gdy połączysz poprawnie wszystkie węzły, to będziesz mógł nadać wypełnienie.

Gnostyk - 31 Marzec 2012, 13:45

Dzięki serdeczne za pomoc.
Wszystko sie udało. Mam jeszcze tylko jeden problem. Jak nakładam wypełnienie deseniem to duplikuje mi rysunki. Nie wiem gdzie robię błąd.

Pozdrawiam

Paweł

roland - 31 Marzec 2012, 18:27

Piszę na tablecie, więc nie mam Corela i podaję z pamięci. W oknie wypełnienia deseniem masz pola z rozmiarem kafelka. Wpisz tam większe wartości. Warto też zaznaczyć pole "Skaluj z obrazkie" czy jakoś tak. Pocztaj też: http://corel.wodip.opole....wypelnianie.htm
Gnostyk - 31 Marzec 2012, 19:26

Dzięki. Przetestuję i odpiszę
Gnostyk - 1 Kwiecień 2012, 10:13

Niestety rezultat jest taki sam. Mimo iż zwiększyłem rozmiar kafelka do 100% zaznaczyłem opcje: transformuj wypełnienie z obiektem.

Pozdrawiam

chezare - 1 Kwiecień 2012, 10:21

Paweł, podeślij mi tego cdra w wersji X3
Gnostyk - 1 Kwiecień 2012, 10:34

Oki.
Przesyłam cdr oraz deseń do wypełnienia.

pozdrawiam

roland - 1 Kwiecień 2012, 11:06

Coś mnie tak tknęło - że Tobie w rzeczywistości nie chodzi o wypełnienie deseniem, tylko o szybkie kadrowanie. Złap pajacyka prawym przyciskiem myszy i upuść na gitarze. Z menu wybierz Dokonaj szybkiego kadrowania wewnątrz. Jeżeli pajacyk zostanie źle umiejscowiony, to kliknij na nim prawym przyciskiem myszy i wybierz Edytuj zawartość. Przesuń, przeskaluj, itp. Potem znowu prawy przycisk myszy i Zakończ edycję tego poziomu.
Chodzi Ci o coś takiego jak na rysunku?

chezare - 1 Kwiecień 2012, 11:10

Wiesz co Roland? Siedzę od pół godziny i piszę elaborat dla kolegi w którym próbuję mu wytłumaczyć, że źle robi, a Ty mi się tu wyrywasz z kadrowaniem :-)
To co wykombinowałeś to się bardziej na kontrabas nadaje, gitarę trzyma się bardziej w poziomie :-)

roland - 1 Kwiecień 2012, 11:13

Wybacz mi o chezare, już się poprawiam. Tak może być :-D ?

-------
Ty mi to nie edytuj postów znienacka

Gnostyk - 1 Kwiecień 2012, 11:26

roland napisał/a:
Coś mnie tak tknęło - że Tobie w rzeczywistości nie chodzi o wypełnienie deseniem, tylko o szybkie kadrowanie. Złap pajacyka prawym przyciskiem myszy i upuść na gitarze. Z menu wybierz Dokonaj szybkiego kadrowania wewnątrz. Jeżeli pajacyk zostanie źle umiejscowiony, to kliknij na nim prawym przyciskiem myszy i wybierz Edytuj zawartość. Przesuń, przeskaluj, itp. Potem znowu prawy przycisk myszy i Zakończ edycję tego poziomu.
Chodzi Ci o coś takiego jak na rysunku?

Dokładnie o to mi chodziło. Dzięki za nieocenioną pomoc roland. chezare - dzięki za zainteresowanie tematem.
Jak dam taki projekt chłopakom od plotera. to już sobie poradzą?

roland - 1 Kwiecień 2012, 11:30

Gitarkę (albo jak niektórzy wolą kontrabas ;-) ) to ploterek machnie, ale pajacyka to będziesz musiał sobie wydrukować i nakleić.
Gnostyk - 1 Kwiecień 2012, 11:48

Jest zaskomplikowany dla plotera?
chezare - 1 Kwiecień 2012, 11:58

Nie wiedziałem Roland, że Ty taki złośliwiec jesteś :-)
Posty edytować potrafię niestety tylko znienacka, ale nie zmieniłem ani słowa, tylko dodałem obrazek. Dalej zresztą nie wiem w jakiej orientacji błazen a nie pajacyk ma być :-) . Co do ploterów, to akurat byłem kilka tygodni temu na wystawie takim urządzeniom poświęconej i po tym co zobaczyłem jestem coraz bardziej przekonany, że nie ma rzeczy niemożliwych. Jeśli kolega chce to wycinać np. z folii, to odpowiedniejsza byłaby wersja wektorowa.
Wracając do tematu, czyli wypełnienia figury obrazkiem, to jak użyjesz standardowego wypełnienia mapą bitową, które wstawi Ci w pole rysunku 120 błaznów, wystarczy skorzystać z narzędzia "interakcyjne wypełnienie"

wtedy będziesz sobie mógł z tym deseniem robić co ci się tylko spodoba.

Gnostyk - 1 Kwiecień 2012, 12:07

Cała płytka ochronna będzie wykonana z tworzywa sztucznego. Chłopaki wycinają w płytkach z tworzywa napisy. Kształt to raczej nie problem. Problemem będą moim zdaniem rózne odcienie czerni.
chezare - 1 Kwiecień 2012, 13:20

Problemem to mogą być prawa autorskie, chyba że to Twój obrazek?
W załączniku jest wektorowa postać, jednokolorowa.

Gnostyk - 1 Kwiecień 2012, 15:20

Dzięki za tą wersję.

Pozdrawiam

Gnostyk - 15 Kwiecień 2012, 15:42

chezare napisał/a:
Wiesz co Roland? Siedzę od pół godziny i piszę elaborat dla kolegi w którym próbuję mu wytłumaczyć, że źle robi, a Ty mi się tu wyrywasz z kadrowaniem :-)
To co wykombinowałeś to się bardziej na kontrabas nadaje, gitarę trzyma się bardziej w poziomie :-)
Obrazek

Witam.

Mam pytanie. Jak nałożyłeś kolejne kolory na rysunek błazna?

Pozdrawiam