Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Zadanie: krzywa 10 mm od krzywej

abcabc - 5 Kwiecień 2012, 21:09
Temat postu: Zadanie: krzywa 10 mm od krzywej
Witam. Mam następujące zadanie:

http://w672.wrzuta.pl/obraz/0T8QtacGCFs/rysunek

Od zielonej krzywej muszę narysować czerwoną krzywą, która będzie przebiegała w każdym miejscu 10 mm od zielonej krzywej. Rys. 1 przedstawia jak to ma wyglądać, natomiast rys. 2 przedstawia problem, ponieważ nie wiem jak to zrobić w przypadku bardziej złożonej krzywej. Dziękuję.

Cysorz - 5 Kwiecień 2012, 21:33

Jeden ze sposobów: obrys - ustawić skok na 10 mm, po operacji rozłączyć krzywą (grupę obrysu) i przyciąć rozgrupowany obiekt.
Wojtek Kowalews - 5 Kwiecień 2012, 22:47

Do rysowania krzywej nie stosuj linii wielopunktowej lecz B-Spline, którą następnie zamień na krzywą ctrl+Q. Wówczas sposób Malutkiego jest OK.
chezare - 6 Kwiecień 2012, 05:04

Autorowi pytania to co napisał Malutki z całą pewnością wystarczy :-)
Jeśli obiekt będzie wyglądał tak jak ten zamieszczony, to jakiego by narzędzia nie użyć to i tak nic to nie zmieni. B-spline jest dopiero w wersji X5, nie wiem jaką dysponuje autor?

DzumA - 78 - 6 Kwiecień 2012, 08:36

ciekawa sprawa - sprawdziłem w X5 - nie poprawili tego fake - nie znalazłem sposobu, żeby to idealnie obrysowało - zawsze jest problem wspomniany przez chezare
a linią b-sklejaną nie narysujesz prostych odcinków jak we wspomnianym zadaniu

chezare - 6 Kwiecień 2012, 08:48

Dżuma, tego się nie da poprawić :-)
Ta sklonowana linia musi mieć inne długości odcinków i już.

Wojtek Kowalews - 6 Kwiecień 2012, 11:07

Dla posiadaczy X5 prostokąt wykonany B-Spline(sprawdzenie w Object Menager). Pozostali muszą uwierzyć na słowo.
Cysorz - 6 Kwiecień 2012, 11:23

Można też inaczej (skoro tamto nie pasuje), bardzo prosto: nadać linii kontur o grubości 20 mm, przekształcić w obrys (ctr+shift+Q), rozdzielić i jest...
abcabc - 6 Kwiecień 2012, 18:20

Dziękuję bardzo za porady. Tak, sposoby przedstawione przez Malutkiego mi wystarczą.