| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - zapis grafiki do podglądu
kajda - 12 Kwiecień 2012, 16:42 Temat postu: zapis grafiki do podglądu Witam ponownie, zadam kolejne pytanie, pomóżcie proszę, jak zapisac logo firmy, ktore ma byc tylko do odczytu, zeby nie wykorzystali go do celow swoich a tylko zadecydowali, czy takowe im odpowiada ( jesdnym slowem to konkus na logo ) czy zaeksporotwany i png wystrarczy? czy robi sie to inaczej?
I i powiedzcie proszę, co robie nie tak, jesli dokument np png zapisuje mi sie doslownie jak obcięty.. oo tak, jak na zalączonym obrazku
s-p-i-n - 12 Kwiecień 2012, 17:06
1. jezeli nie chcesz by logo bylo wykorzystane bez Twojej wiedzy to daj znak wodny na grafice
2. co do opciecia - najlepiej zrob prostokat (np. koloru białego lub bez koloru i obrysu) i w nim wycentruj logo i przy zapisie bedzie po bokach margines
kajda - 12 Kwiecień 2012, 17:11
Dziekuje, ale jakbys mi powiedzial, jak zrobic ten znak wodny:(
s-p-i-n - 12 Kwiecień 2012, 17:13
nakladasz jakis obiekt lub napis na logo i nadajesz mu przezroczystosc
kajda - 12 Kwiecień 2012, 17:21
w sumie to znalazłam jakąs odpowiedz ;) http://projektyp.blogspot...tszy-sposb.html
kajda - 12 Kwiecień 2012, 17:24
dziekuje +1 pkt dla Ciebie :)
LogoPedant - 12 Kwiecień 2012, 17:55
Skoro to konkurs to powinien być regulamin, a jeżeli jest regulamin to określa format pracy konkursowej oraz daje raczej pewność,
iż konkurs został zorganizowany w celu wyłonienia jakiegoś znaku, aniżeli chęci kradzieży cudzych pomysłów.
P.S. 1. Praca ze znakiem wodnym jest trudniejsza w ocenie. Taki maziaj przeszkadza,
a poza tym jeżeli ktoś miałby wykorzystać Twój pomysł, znak wodny go nie zabezpieczy.
P.S. 2. Nie musisz zabezpieczać swojego projektu, bo nikt go nie wykorzysta. Jest po prostu za słaby.
kajda - 12 Kwiecień 2012, 18:01
Logo pedancie, dziękuję za szczerość.. nie mniej jednak probowac trzeba, to mnie wzmocni ... w innym wypadku, zawsze będę słabsza ;)
jestem ciekawa jakie Ty byś logo wymajstrował na taka dziwna nazwę .
restauro - 12 Kwiecień 2012, 18:26
Nie zabezpieczaj ,szkoda pracy.W ciągu kilkunastu minut narysuję ten projekt od nowa .Nie możesz zakładać ze potencjalny klient chce Ciebie oszukać ,Pomyl jak byś sama w podobnej sytuacji się czuła.
LogoPedant - 12 Kwiecień 2012, 18:53
kajda, proszę uprzejmie.
Twoje logo jest zbyt dosłowne i przerysowane. Brakuje tylko mijających się cystern.
Poza tym gradienty, których używasz byłyby zmorą w reprodukcji, że o płomieniu nie wspomnę.
Ja bym zestawił ze sobą dwie krople paliwa, podobnie jak Ty strzałki. Coś na wzór Yin Yang...
Wielokrotnie metafora jest słuszniejsza, aniżeli wykładanie jak krowie na rowie.
kajda - 12 Kwiecień 2012, 19:05
ehh i czuję, że mi skrzydła podcięto ;) juz mi się odechciało konkursu :))
LogoPedant - 12 Kwiecień 2012, 19:08
Przepraszam, nie miałem zamiaru Cię zniechęcać. Ile można zgarnąć?
gogman - 12 Kwiecień 2012, 19:12
LogoPedant, świętujesz? 300 Ci pykło:)
btw. Co do konkursu a raczej samego logo muszę niestety się zgodzić ... Za duża jazda, musisz troszeczkę ogarnąć temat o projektowaniu znaków
kajda - 12 Kwiecień 2012, 19:35
Dopsz.... to Ja sie przyznam w corelu jestem dopiero od niecałych dwóch tygodni :( wczesniej byłam zauroczona tylko photoshopem.. mam nadzieje, ze sie ogarnę ;)
LogoPedant - 12 Kwiecień 2012, 19:50
gogman, co się kumplujesz?
kajda, powodzenia.
Wojtek Kowalews - 12 Kwiecień 2012, 19:50
kajda - nie pękaj. Nie wszystko, na szczęście, reklamuje Claudia Schiffer. Jedni lubią blondynki, a inni brunetki lub rude. Twój znak jest charakterystyczny i rozpoznawalny, a w jury rzadko siedzą upierdliwi artyści.
kajda - 12 Kwiecień 2012, 19:56
hehe... tak czy siak, zrobiłam jeszcze kilka projektów, jak "wygra " jeden z nich stawiam forumowy tort )
pozdrawiam cieplutko i zyczę wszystkim forumowiczom tym bardziej upierdliwym i tym mniej, spokojnego wieczoru :))))
chezare - 13 Kwiecień 2012, 06:30
Niepotrzebnie o tym torcie napisałaś, zrobiłem się głodny.
Co do zabezpieczania grafiki na konkurs, to napisz że tak zrobiłaś a wszyscy chętni do dzielenia się tym tortem będą od razu mogli udać się do cukierni.
Co do formy tego znaku to rzeczywiście chyba za bardzo barokowy ale nie znam się, mogę nie mieć racji.
Zastanawiam się co będzie po 5 tygodniach i później jak po 2 rysujesz takie obrazki.
Pamiętam jak jeszcze parę dni temu nie umiałaś zaznaczyć dwóch obiektów jednocześnie
Bardziej to mnie ekscytuje niż wirtualny tort
tegraf - 13 Kwiecień 2012, 13:06
| chezare napisał/a: | Pamiętam jak jeszcze parę dni temu nie umiałaś zaznaczyć dwóch obiektów jednocześnie
Bardziej to mnie ekscytuje niż wirtualny tort |
Oj tam, oj tam...
http://www.shutterstock.c...tml#id=31195588
Pierwszy rząd, druga kolumna.
LogoPedant - 13 Kwiecień 2012, 13:09
Ups... i bynajmniej nie chodzi o transport...
chezare - 13 Kwiecień 2012, 13:10
Aż się boję pomyśleć co teraz będzie?
PS
Ułamek sekundy się spóźniłem.
Ciekawe skąd jest ta szara elipsa?
LogoPedant - 13 Kwiecień 2012, 13:11
...a tak w ogóle to właśnie piszę artykuł o tym, jak serwisy stockowe sprawiły, iż projektowanie logo to obecnie chodzenie po polu minowym.
Powstało już tyle znaków, że bardzo trudno o niepowielenie jakiegoś symbolu...
chezare - 13 Kwiecień 2012, 13:16
Logo, przypadku albo pamięci nie da się ot tak zwyczajnie wyłączyć. Ważne żeby mieć czyste sumienie Ryzyko jednak dużo mniejsze niż przy łażeniu po zaminowanym terenie.
Zastanawiałem się skąd Wojtek Kowalewski wiedział, że znak którego jeszcze nie ma jest rozpoznawalny. Teraz już chyba wiem?
LogoPedant - 13 Kwiecień 2012, 13:30
chezare, wiem, że się nie da, bo jesteśmy sumą doświadczeń, ale projektowanie logo "na zapas" (stocki) bardzo utrudniło życie,
bo może zdarzyć się, iż ktoś z czystym sumieniem strzeli niechcący plagiat i zostanie posądzony o nieuczciwość...
Mój wywód (to tylko dygresja) nie dotyczy oczywiście autora powyższego znaczka, bo to ewidentna zrzynka.
P.S. A miało być tak fajnie; szybki konkurs, szybki pomysł, szybka kasa, a jest szybka kompromitacja...
restauro - 13 Kwiecień 2012, 13:30
Nikt na to nie zwraca uwagi, ważne żeby inaczej przedstawić dany symbol i kontekst.Przykładem jest np strzałka. Z tym symbolem jest tysiące znaków .
LogoPedant - 13 Kwiecień 2012, 13:33
restauro, tu nie chodzi o prawo (dopuszczalność), tylko renomę projektanta, na którą pracuje się latami.
Czasem głupi niefart, może ją zniszczyć...
restauro - 13 Kwiecień 2012, 13:42
To raczej mało prawdopodobne żeby podświadomie idealnie coś skopiować .Może w ogólnym zarysie ,ale w szczegółach projekt będzie inny. W trakcie.procesu projektowania wszystko ulega przeobrażeniu w mniejszym lub większym stopniu.
tegraf - 13 Kwiecień 2012, 13:51
| LogoPedant napisał/a: | | szybki konkurs, szybki pomysł, szybka kasa, a jest szybka kompromitacja... |
Daleki jestem od zarzucania Kajdzie nieuczciwości. Raczej niewiedzę. Serwisy ze zdjęciami czy wektorami są po to, by z nich korzystać. Nie ma w tym nic złego. Ale raczej nie w przypadku projektowania logo, zwłaszcza, że te strzałki to element dominujący w jej projekcie.
Większy problem by się pojawił wtedy, gdyby jej projekt... wygrał. Wcześniej czy później ktoś by to odkrył, a wtedy to dopiero wstyd.
Przykład (tego wstydu, nie zapożyczenia):
http://www.goldenline.pl/...du-zielona-gora
Pozdrawiam
LogoPedant - 13 Kwiecień 2012, 13:51
Tak, tyle, że jak ktoś stwierdzi na przykład publicznie: "Patrz jaki głupi. Zerżnął pomysł i zmienił tylko kilka detali dla niepoznaki",
to projektant ma przerąbane, bo trudno będzie mu tłumaczyć się wobec obiegowej opinii... "Taki doświadczony, a taki głupi. Po co mu to?"
Znam podobne sytuacje.
restauro - 13 Kwiecień 2012, 14:16
Przykład który podał Tegraf ,jest ewidentnym nadużyciem i łatwo to udowodnić ,chyba ze projekt jest kupiony i prawa do niego są podzielone ,w takim wypadku powiedziałbym ze to niechlujstwo i lenistwo.
LogoPedant - 13 Kwiecień 2012, 14:36
Wystarczy przeczytać cały wątek, żeby ocenić sytuację...
tegraf - 13 Kwiecień 2012, 14:43
Do koleżanki Kaidy:
Twój błąd nie polegał na tym, że skompilowałaś dwa elementy pobrane ze stron internetowych (ten ogień w środku też jest pobrany, prawda?). Masz prawo to zrobić, w końcu to nie są elementy za darmo, zapłaciłaś za nie. Ale musisz wiedzieć, że banki zdjęć czy wektorów czemu innemu służą. Możesz z elementów z nich pobranych tworzyć własne kompozycje, ilustracje, prezentacje, uczyć się na nich. Możesz też zrobić logo i wysłac je na konkurs. Ale ty poprosiłaś o ocenę logo stworzonego przez Ciebie, a wg nas, forumowiczów, to nie do końca to jest prawda. Połączenie ognia i strzałek to trochę za mało, by się pod tym projektem podpisać się własnym nazwiskiem. Oceniamy pracę AKaiser'a, bo to on narysował te strzałki, a powinniśmy Twoją.
Wierzę jednak, że to wszystko odbyło się bez złej woli, tylko z niewiedzy. Forum jest po to, by pomagać i mam nadzieję, że w tym tonie odbierzesz te komentarze.
Co nas nie zabije, to nas wzmocni. Wierzę, że wkrótce sama będziesz w stanie takie strzałki narysować bez niczyjej pomocy.
Do kolegi Restauro: dziękuję za zmianę Telegrafa
Pozdrawiam
kajda - 13 Kwiecień 2012, 15:02
No to się najadłam wstydu.... z głupoty, ja chyba kompletnie nie rozumiem projektów:( myslalam, ze większość robi własnie w ten sposób, ze korzysta z takich gotowych vektorów i tylko je przekształca... przynajmniej tak myslalam do dzisiaj, zanim doczytalam wasze posty... Nic tylko jednak zostaje przy fotoszopowaniu, to wychodzi mi znacznie lepiej i przynajmniej wiem, ze korzystam tylko z moich prac ;) Nie mniej jednak, jesli będę miala jakis problem graficzny , mogę sie zgłosic prawda?
tegraf - 13 Kwiecień 2012, 15:10
| kajda napisał/a: | | Nie mniej jednak, jesli będę miala jakis problem graficzny , mogę sie zgłosic prawda? |
I o to chodzi. Koleżanka Kaida nie zamilkła, nie zlikwidowała konta, nie zmieniła nicka, nie idzie w zaparte, otwarcie przyznaje się do błędu. Gratulacje.
Zapraszamy na forum zawsze i z każdego komputera.
Do kolegi LogoPedant: będziemy mieli okazję poczytać ten artykuł?
Pozdrawiam
kajda - 13 Kwiecień 2012, 15:27
Mnie zastanawia tylko jedno, skoro wielu ludzi, którzy nie maja z garfika nic wspólnego nie zawsze wiedzą o co chodzi, prawda? tak naprawdę dla takiego laika jak Ja, takie zakupowanie stocków jak vektorów, jest rzeczą normalną, tak dla was wielką wtopą.. więc zadaję sobie pytanie, w takim razie ilu jest takich znawców jak wy a ile zwykłych "gapiów" widzących logo z innej perspektywy. odpowiedz jest pewnie prosta ;)
Doszłam do wniosku, dopoki się nie nauczę robić swoich własnoręcznych będę próbowac własnie na tych gotowych. One pozwalają na odrobinke fantazji i chęć dodawania czegoś od siebie.
Podobno na tym polega nauka, wiec wybaczcie, jesli urazilam, ale nie bylo to celowe.. poprostu - ot-tak z niewiedzy ;)
pozdrawiam
Kasia
kajda - 13 Kwiecień 2012, 15:31
Prosiłabym jeszcze o pomoc, bo nie wiem co się ciągle dzieje z moim menadżerem zadań, nie zawsze widze warstwy :(
LogoPedant - 13 Kwiecień 2012, 15:38
tegraf, na pewno.
kajda - 13 Kwiecień 2012, 16:19
Wkleje "moje" logo, które wzięto pod uwagę , proste , bez żadnych dyrdymałów i własnoręcznie moje. Podziele się.. pewnie beznadziejne wg was, ale... dostałam maila, ze biorą je pod uwagę.. mnie cieszy ta informacja, niektórych z was pewnie nie bardzo ;)
restauro - 13 Kwiecień 2012, 17:04
| tegraf napisał/a: | | Do kolegi Restauro: dziękuję za zmianę Telegrafa |
Nie mam i przez jakiś czas nie będę miał dostępu do prawdziwego komputera, dlatego nie wszystko co piszę jestem w stanie ogarnąć i czasem wychodzą bzdury ,później muszę poprawiać.
|
|