| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Jednoczesny odczyt współrzędnych środka wielu obiektów
lomniak89 - 13 Kwiecień 2012, 17:03 Temat postu: Jednoczesny odczyt współrzędnych środka wielu obiektów Witam, mam pytanie czy istnieje możliwość odczytu współrzędnych środków kilku obiektów i najlepiej eksport tych danych do jakiegoś pliku tekstowego?
Np:
1. Rysuje sto prostokątów.
2. Zaznaczam je.
3. Otrzymuje listę współrzędnych wszystkich prostokątów z osobna.
chezare - 14 Kwiecień 2012, 12:43
Odpowiadam. Istnieje
Całkiem niedawno ktoś na forum miał podobny problem i z tego co się orientuję znalazł odpowiedź.
lomniak89 - 14 Kwiecień 2012, 15:44
Domyślam się że chodzi o napisanie skryptu w VBA. Problem w tym że nie mam zupełnie pojęcia co zrobić z gotowym kodem. Gdzie go wkleić itd... aby używać tego makra.
Wchodzę w Narzędzia->Visual Basic i wszystkie opcje tam są nieaktywne-podświetlone na szaro...
Byłbym wdzięczny gdybyś spróbował mniej więcej opisać co i jak.
Dodam jeszcze, że używam Corela w wersji 9.
chezare - 15 Kwiecień 2012, 12:29
Moja wiedza wystarcza żeby stwierdzić, że da się to zrobić w paru linijkach kodu VBA.
Jak bym się zawziął to myślę, że potrafiłbym to nawet napisać, ale nie wiem dlaczego nie masz VBA, może jest niezainstalowany?
|
|