Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Jak obrócić ramke z zapisanymi danymi

Jacek4 - 16 Kwiecień 2012, 20:55
Temat postu: Jak obrócić ramke z zapisanymi danymi
Stworzyłem ramkę w excelu (obiekt osadzony) z tekstem niestety jak ją obracam to tekst pozostaje w pozycji zapisanej początkowo. Ktoś kiedyś pisał jak zrobić taki obrót z tekstem w tabeli lecz gdzie to było? może ktoś podpowie.
Pozdrawiam

miszcz301 - 17 Kwiecień 2012, 07:54

spróbuj sformatowac tekst w excelu tak jak chcesz, czyli pionowo chyba.
Jacek4 - 17 Kwiecień 2012, 20:00

miszcz301 napisał/a:
spróbuj sformatowac tekst w excelu tak jak chcesz, czyli pionowo chyba.

W załączniku plik z tabelką w excelu chodzi o obrót bez formatowania tekstu, bo formatowanie tekstu jest związane z pracą w excelu (jeśli nawet działa to zbyt dużo operacji tym bardziej że obiekty osadzone są mało stabilne i po zamknięci i tak należy je szukać w całym rysunku)

miszcz301 - 18 Kwiecień 2012, 08:09

a musi to byc edytowalne ? czy tylko wstawka z excela ?

bo chyba obrócic całości sie nie da.

Jacek4 - 18 Kwiecień 2012, 10:23

miszcz301 napisał/a:
a musi to byc edytowalne ? czy tylko wstawka z excela ?

bo chyba obrócic całości sie nie da.

Tak w tej tabelce zmieniam tekst praktycznie zawsze gdy robię coś nowego
pozdrawiam

Wojtek Kowalews - 18 Kwiecień 2012, 11:05

Zamiast wklejać jako obiekt zastosuj Paste Specjal i wklej jako Picture(Metafile). Wówczas będziesz mógł tabelkę obracać.
ps. W Excelu powinna być już wykonana "na gotowo"

chezare - 18 Kwiecień 2012, 23:17

Bardziej niż obracanie interesuje mnie o co w tym wszystkim chodzi, bo coś mi się wydaje, że cała ta procedura nie za bardzo ma sens?
Mógłbyś napisać do czego to służy?

Wojtek Kowalews - 19 Kwiecień 2012, 08:37

Moim zdaniem chodzi o rozmieszczenie tabelki na rysunku pionowym lub poziomym jak w załączniku
chezare - 19 Kwiecień 2012, 09:39

Wojtku, tyle to ja wiem. Raz kolega ma obrazek w pionie, raz w poziomie i tak chce mieć też tabelkę z informacjami.
Mnie zastanawia udział w tym wszystkim arkusza kalkulacyjnego.
Zakładam, że kolega tworząc kolejny rysunek albo wpisuje dane w arkuszu tworząc bazę danych wykonanych prac i z arkusza wstawia dane do tabelki, która trafia do obrazka, albo ma już taką bazę w Excelu i z niej bierze dane do Corela. Bardziej prawdopodobna wydaje mi się wersja 1. Następne pytanie jest takie, jak te obiekty są ze sobą powiązane?
Czy zmiany w bazie danych w arkuszu mają wpływać na to co jest w dokumencie Corela czy nie?
Mnie się wydaje, że to jest tak, że kolega tworzy rysunek, dane o nim wpisuje do arkusza kalkulacyjnego, w którym ma również tę nieszczęsną tabelkę, która jest przenoszona po wypełnieniu do dokumentu Corela. W taki sposób powstaje spis wykonanych prac.
Jeśli to jest tak jak myślę, to ja nie widzę problemu żeby w Excelu stworzyć dwie tabelki, jedną w poziomie drugą w pionie, które jednym kliknięciem można by identycznie wypełnić i w zależności od orientacji rysunku zaznaczyć odpowiednią, skopiować i wkleić do rysunku.

Wojtek Kowalews - 19 Kwiecień 2012, 11:44

chezare Masz rację. Tego typu prace można wykonać w Excelu. Jednak przy exporcie do Corela trzeba uważać na, prawdopodobnie, zaciągane operacje wewnętrzne Excela. U mnie, przy wydruku z niezamienioną bazą danych plik wysyłany do drukarki przekracza często 1 GB. Wówczas się d....r.....u.....k....u......j....e, albo nie.
chezare - 19 Kwiecień 2012, 14:38

To się zgadza, bo tak naprawdę wstawiany do Corela jest cały arkusz.
Myślę, że najprościej byłoby skopiować fragment arkusza, wkleić go do dokumentu Corela i zamienić na bitmapę, wtedy wszystko to czego nie widać diabli wezmą :-) .

Jacek4 - 19 Kwiecień 2012, 19:16

Wojtek zajmuje się tą samą branżą co ja niewiele osób używa corela do takich celów a jest to świetny program jeśli ma się doświadczenie i wie się jak korzystać z programu by szybko osiągnąć cel. Korzystam z obiektu osadzonego (excel) do opisania tak jak Wojtek wykonanej pracy, czasami jednak do wydruku obracam rysunek by lepiej dopasować do formatu np:A-2 często są to dość ciężkie połączenia bit-map z rysunkiem wektorowym i wówczas zamiast opisywać nową tabelkę w pionie wystarczyło by tylko obrócić już opisaną tabelkę i po robocie. Zamiana tabelki na bit - mapę jest jedynym moim rozwiązaniem lecz po tej zmianie już nic w niej nie zmienisz (brak możliwości edytowania np w excelu. Dziękuje za zainteresowanie i po tych wszystkich postach mam wrażenie że jednak brak jest lepszych rozwiązań.
Ps. Dobrze wiedzieć że nadal tu zaglądasz Wojtek
Pozdrawiam Jacek

Wojtek Kowalews - 19 Kwiecień 2012, 20:34

Cieszę się Jacek , że nie wypadłeś z branży. Spróbuj z importuj jako metafile. W dalszym ciągu możliwe są korekty.
Pozdrawiam - Wojtek