|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
Szukam rysunku lub czcionki - duże zdjęcie
rgb - 25 Kwiecień 2012, 08:15 Temat postu: duże zdjęcie Proszę o pomoc odnośnie informacji na temat banku zdjęć, z którego jest możliwość ściągnięcia zdjęcia w ogromnych rozmiarach. Zdjęcie ma funkcjonować jako fototapeta w domu i być dobrej jakości w rozmiarach w poziomie 4 metry wys 2,60 m. Czy takie foty w ogóle są dostępne? Jak zaglądałam do banków zdjęć okazuje się, że można pobrać foto około 50 x 30 cm przy 300 dpi, po przeskalowaniu do tamtych wymiarów zostaje 30 dpi około. Mam wrażenie że to strasznie mało:( Podpowiecie coś? Od razu piszę, że nie jest to cel produkcji (problemy licencyjne) tylko jednorazowe wykorzystanie w domu
LogoPedant - 25 Kwiecień 2012, 10:11
Nieistotne do jakich celów chcesz wykorzystać zdjęcie. Musisz za nie zapłacić.
Ograniczenia, które napotkałeś, są właśnie po to, aby przeciwdziałać takim działaniom.
rgb - 25 Kwiecień 2012, 11:56
oczywiście ze zamierzam zapłacić. Problem jest z wymiarem zdjęcia
aksa - 25 Kwiecień 2012, 15:01
podłączam się do pytania, bo też potrzebuję taką wielką fototapetę :)
restauro - 25 Kwiecień 2012, 16:12
Jaka tematyka?
chezare - 25 Kwiecień 2012, 18:46
Logo, to są ograniczenia ale wynikające z możliwości sprzętu fotograficznego.
Póki co matryce nie są liczone w miliardach, tylko milionach punktów.
Z fotografią analogową jest podobnie, też ma ograniczone możliwości a jeszcze większe ograniczenia dotyczą skanerów
Ja to bym chciał zobaczyć tapetowanie ściany tapetą w jednym kawałku 4x2,5 m
Przy takich formatach rozdzielczość 30 dpi nie jest niczym niezwykłym, choć nie jest to wartość powalająca
restauro - 25 Kwiecień 2012, 20:15
Może ten prosty kalkulator będzie pomocny.
http://www.fotografuj.pl/...ek/id/98/page/3
aksa - 25 Kwiecień 2012, 20:38
można wykonać fotografię o której marzymy z rgb w rozdzielczość pozwalającej na wyklejenie ściany grafiką, która nie kusi by połączyć punkty, robi się mniejsze kadry i łączy je potem w jeden duży :) Próbowałam kiedyś znaleźć bank z takimi zdjęciami, ale trafiałam jedynie na zdjęcia pasjonatów fotografii, a to już ogranicza tematykę zdjęć.
a mnie się marzy jakaś natura co mnie rankiem będzie powalać urodą
Cysorz - 25 Kwiecień 2012, 20:51
aksa napisał/a: | /.../ a mnie się marzy jakaś natura co mnie rankiem będzie powalać urodą |
A nuż coś trafisz...
rgb - 14 Maj 2012, 08:48
Znalazłam kilka sklepów - sprzedają fototapety z kilku kawałków sklejane. Niestety wymiar nie ten, który poszukiwałam. Dzięki wszystkim za rady:)
|
|