Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - LOOGOTYP z koloru na monochromatyczny

wahe - 13 Maj 2012, 20:51
Temat postu: LOOGOTYP z koloru na monochromatyczny
Witam serdecznie

Posiadam projekt kolorowego logotypu w corelu i chciałabym przerobić je na czarno-białe. Zawiera dużo elementów dlatego nie chce robić tego ręcznie. Istnieje jakieś narzędzie w corelu do przeróbki na kolory monochromatyczne?

Pozdrawiam

Cysorz - 14 Maj 2012, 00:02

Wyeksportuj do *.pdf z zaznaczeniem "Grayscale/Skala szarości" i zaimportuj z powrotem do Draw - metoda najszybsza. Inną jest "Znajdź i zamień" ale to dużo więcej zabawy. Oczywiście inne kolory niż czarny będziesz miał w skali szarości...
Możesz też - jeżeli nie ma tam użytych żadnych efektów specjalnych (w logotypie nie powinno być!!!) - zaznaczyć wszystko na raz i złączyć/zespawać a później dowolnie zmieniać wypełnienie jednym kliknięciem.

wahe - 14 Maj 2012, 00:58

Dzięki za odpowiedź, ale chodzi mi o zmianę na czarno-białe kolory, a nie skalę szarości. Kombinuję w efekty->dopasowanie->... z marnym skutkiem.

Korzystam z wersji x5.

chezare - 14 Maj 2012, 07:10

Jeśli ma być użyty tylko jeden kolor i dalej ma pozostać wrażenie, że jeden fragment grafiki jest innego koloru niż inny, to trzeba zastosować efekt rastra, a to jest dokładnie to o czym napisał Malutki. Dyskutował bym czy robienie pdfa jest metodą szybszą :-)
Można obrazek zamienić na czarno-biały w Photo-Paint, a później zastosować trasowanie żeby powrócić do wersji wektorowej.

Nie wiem czy chodzi Ci o to żeby użyć jednej farby, jeśli tak to metoda Malutkiego znakomicie się do tego nadaje, czy np. chcesz obrazek z jakiegoś materiału wyciąć, bo to już zupełnie inna sprawa.

wahe - 14 Maj 2012, 18:18

Cytat:
Można obrazek zamienić na czarno-biały w Photo-Paint, a później zastosować trasowanie żeby powrócić do wersji wektorowej.

Wyniki trasowania nie zawsze są zadowalające.

Może ktoś z Was wie jak to zrobić w efekty->dopasowanie->... (ktoś kiedyś mi pokazał jak to się robi, ale nie pamiętam dokładnie). Tutoriali nie mogę znaleźć :-/

Cysorz - 14 Maj 2012, 20:09

Jeszcze inaczej:
Edycja -> Znajdź i zamień -> Znajdź obiekty ->
otworzy się okienko z wyszukiwarką
Rozpocznij nowe wyszukiwanie -> Dalej ->
Teraz otworzy się następne okno z opcjami zaznaczania - zaznacz to co Cię interesuje i postępuj dalej zgodnie z podpowiedziami.

Teraz tak mnie naszło może głupie pytanie, ale podobno głupich pytań nie ma ;-) : skoro chcesz, żeby WSZYSTKO zostało zamienione na JEDEN kolor to czemu nie zaznaczysz WSZYSTKIEGO naraz i nie zmienisz koloru jednym kliknięciem?

wahe - 14 Maj 2012, 22:56

Cytat:

Jeszcze inaczej:
Edycja -> Znajdź i zamień -> Znajdź obiekty ->
otworzy się okienko z wyszukiwarką
Rozpocznij nowe wyszukiwanie -> Dalej ->
Teraz otworzy się następne okno z opcjami zaznaczania - zaznacz to co Cię interesuje i postępuj dalej zgodnie z podpowiedziami.

Przyznasz, że ta metoda jest czasochłonna. To specyficzny projekt logotypu i jest w nim trochę kolorów.

Cytat:
Teraz tak mnie naszło może głupie pytanie, ale podobno głupich pytań nie ma ;-) : skoro chcesz, żeby WSZYSTKO zostało zamienione na JEDEN kolor to czemu nie zaznaczysz WSZYSTKIEGO naraz i nie zmienisz koloru jednym kliknięciem?

Racja są tylko głupie odpowiedzi :-P

Jeśli zaznaczę wszystko i dam jeden kolor wyjdzie mi jednolita plama, a chciałam czarno-białe, więc odpada.

Cysorz - 14 Maj 2012, 23:18

wahe napisał/a:
Jeśli zaznaczę wszystko i dam jeden kolor wyjdzie mi jednolita plama, a chciałam czarno-białe, więc odpada.

No dobrze, ale czym się różnią te dwie opcje? Przecież pisałaś wcześniej, że NIE CHCESZ skali szarości, więc czym się ma to odróżniać? Jeżeli ma być to tylko kolor biały i czarny (na przykład, bo równie dobrze może być to fioletowy i żółty), to nie będzie nic innego jak taka właśnie "jednolita plama"! No kurde nie ma innej możliwości przy 1-bitowym kolorze...

Rozwiń swoją myśl (może jakiś przykład?) - bo inaczej nic pożytecznego z tego nie wyjdzie...

wahe - 15 Maj 2012, 00:39

Wzięłam przypadkowego kwiata z googli i mam nadzieję, że teraz będzie lepiej to zobrazowane. Chodzi mi o transformacje z pierwszego na trzeci. "Jednolita plama" widnieje na 4 pozycji.

chezare - 15 Maj 2012, 00:50

3 kilometry wcześniej zrobiłem to samo.
wahe - 15 Maj 2012, 00:59

Cytat:
3 kilometry wcześniej zrobiłem to samo.

Zrobiłeś też w photopaint ja tylko w wektorach, tylko w corelu. Doszła jeszcze "Jednolita plama".