| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - LOOGOTYP z koloru na monochromatyczny
wahe - 13 Maj 2012, 20:51 Temat postu: LOOGOTYP z koloru na monochromatyczny Witam serdecznie
Posiadam projekt kolorowego logotypu w corelu i chciałabym przerobić je na czarno-białe. Zawiera dużo elementów dlatego nie chce robić tego ręcznie. Istnieje jakieś narzędzie w corelu do przeróbki na kolory monochromatyczne?
Pozdrawiam
Cysorz - 14 Maj 2012, 00:02
Wyeksportuj do *.pdf z zaznaczeniem "Grayscale/Skala szarości" i zaimportuj z powrotem do Draw - metoda najszybsza. Inną jest "Znajdź i zamień" ale to dużo więcej zabawy. Oczywiście inne kolory niż czarny będziesz miał w skali szarości...
Możesz też - jeżeli nie ma tam użytych żadnych efektów specjalnych (w logotypie nie powinno być!!!) - zaznaczyć wszystko na raz i złączyć/zespawać a później dowolnie zmieniać wypełnienie jednym kliknięciem.
wahe - 14 Maj 2012, 00:58
Dzięki za odpowiedź, ale chodzi mi o zmianę na czarno-białe kolory, a nie skalę szarości. Kombinuję w efekty->dopasowanie->... z marnym skutkiem.
Korzystam z wersji x5.
chezare - 14 Maj 2012, 07:10
Jeśli ma być użyty tylko jeden kolor i dalej ma pozostać wrażenie, że jeden fragment grafiki jest innego koloru niż inny, to trzeba zastosować efekt rastra, a to jest dokładnie to o czym napisał Malutki. Dyskutował bym czy robienie pdfa jest metodą szybszą
Można obrazek zamienić na czarno-biały w Photo-Paint, a później zastosować trasowanie żeby powrócić do wersji wektorowej.
Nie wiem czy chodzi Ci o to żeby użyć jednej farby, jeśli tak to metoda Malutkiego znakomicie się do tego nadaje, czy np. chcesz obrazek z jakiegoś materiału wyciąć, bo to już zupełnie inna sprawa.
wahe - 14 Maj 2012, 18:18
| Cytat: | | Można obrazek zamienić na czarno-biały w Photo-Paint, a później zastosować trasowanie żeby powrócić do wersji wektorowej. |
Wyniki trasowania nie zawsze są zadowalające.
Może ktoś z Was wie jak to zrobić w efekty->dopasowanie->... (ktoś kiedyś mi pokazał jak to się robi, ale nie pamiętam dokładnie). Tutoriali nie mogę znaleźć
Cysorz - 14 Maj 2012, 20:09
Jeszcze inaczej:
Edycja -> Znajdź i zamień -> Znajdź obiekty ->
otworzy się okienko z wyszukiwarką
Rozpocznij nowe wyszukiwanie -> Dalej ->
Teraz otworzy się następne okno z opcjami zaznaczania - zaznacz to co Cię interesuje i postępuj dalej zgodnie z podpowiedziami.
Teraz tak mnie naszło może głupie pytanie, ale podobno głupich pytań nie ma : skoro chcesz, żeby WSZYSTKO zostało zamienione na JEDEN kolor to czemu nie zaznaczysz WSZYSTKIEGO naraz i nie zmienisz koloru jednym kliknięciem?
wahe - 14 Maj 2012, 22:56
| Cytat: |
Jeszcze inaczej:
Edycja -> Znajdź i zamień -> Znajdź obiekty ->
otworzy się okienko z wyszukiwarką
Rozpocznij nowe wyszukiwanie -> Dalej ->
Teraz otworzy się następne okno z opcjami zaznaczania - zaznacz to co Cię interesuje i postępuj dalej zgodnie z podpowiedziami. |
Przyznasz, że ta metoda jest czasochłonna. To specyficzny projekt logotypu i jest w nim trochę kolorów.
| Cytat: | Teraz tak mnie naszło może głupie pytanie, ale podobno głupich pytań nie ma : skoro chcesz, żeby WSZYSTKO zostało zamienione na JEDEN kolor to czemu nie zaznaczysz WSZYSTKIEGO naraz i nie zmienisz koloru jednym kliknięciem? |
Racja są tylko głupie odpowiedzi
Jeśli zaznaczę wszystko i dam jeden kolor wyjdzie mi jednolita plama, a chciałam czarno-białe, więc odpada.
Cysorz - 14 Maj 2012, 23:18
| wahe napisał/a: | | Jeśli zaznaczę wszystko i dam jeden kolor wyjdzie mi jednolita plama, a chciałam czarno-białe, więc odpada. |
No dobrze, ale czym się różnią te dwie opcje? Przecież pisałaś wcześniej, że NIE CHCESZ skali szarości, więc czym się ma to odróżniać? Jeżeli ma być to tylko kolor biały i czarny (na przykład, bo równie dobrze może być to fioletowy i żółty), to nie będzie nic innego jak taka właśnie "jednolita plama"! No kurde nie ma innej możliwości przy 1-bitowym kolorze...
Rozwiń swoją myśl (może jakiś przykład?) - bo inaczej nic pożytecznego z tego nie wyjdzie...
wahe - 15 Maj 2012, 00:39
Wzięłam przypadkowego kwiata z googli i mam nadzieję, że teraz będzie lepiej to zobrazowane. Chodzi mi o transformacje z pierwszego na trzeci. "Jednolita plama" widnieje na 4 pozycji.
chezare - 15 Maj 2012, 00:50
3 kilometry wcześniej zrobiłem to samo.
wahe - 15 Maj 2012, 00:59
| Cytat: | | 3 kilometry wcześniej zrobiłem to samo. |
Zrobiłeś też w photopaint ja tylko w wektorach, tylko w corelu. Doszła jeszcze "Jednolita plama".
|
|