| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Corel X5 i CMYK
Stawe - 17 Maj 2012, 07:51 Temat postu: Corel X5 i CMYK Eksportowałem logo z dokumentu corelowego w CMYKu do formatu WMF oraz EMF. Ku mojemu zaskoczeniu sprawdzając pliki poprzez import stwierdziłem, że kolory zmieniły się na RGB. Jakoś nie pamiętam, żeby takie zjawisko występowało w niższych wersjach Corela...
Trurl - 17 Maj 2012, 10:27
Format wmf (Windows Metafile) może być tylko RGB. Nie istnieje cmykowy wmf. Format emf (Enhanced Windows Metafile) zapewne także.
Stawe - 17 Maj 2012, 11:52
Dziękuję za informację. Problem polegał na tym, że chcieli ode mnie logo do posterów ale nie w Corelu. Nie bardzo rozumiem jak można robić poster bez programu w typie Corela, być może w PDF via Word ale problem oczywiście był w eksporcie do formatu trzymającego CMYK. Zdaje się, że pozostał tylko EPS bo ten na pewno się nadaje.
Trurl - 17 Maj 2012, 19:56
Tak, eps zrobiony w Corelu (wiesz, ekrportujesz w Corelu pracę, jako eps). Pamiętej, żeby przy eksporcie zaznaczyć opcję Export text as Curvex. Wtedy eps nie będzie używał fontów. Jeśli nie będzie zawierał grafiki rastrowej, będzie dowolnie skalowalny.
Stawe - 17 Maj 2012, 20:23
Przepraszam, nie o to chodzi - ponad 10 lat w pracy codziennie eksportuję Corela do EPS.
Problem był taki: laik robi poster i chce ode mnie gotowe do druku logo a nie ma Corela. To co mu dać? Wychodzi na to, że WMF i EPS nie nadają się bo nie trzymają CMYKa. EPS może być. Myślę wyłącznie o formatach wektorowych bo nie wiem w jakiej wielkości logo będzie potrzebne. Co jeszcze się nadaje? Może CVG, może PDF da się wstawić do jakiegoś dokumentu (do Corela można). Problem jest w zasadzie akademicki bo zawsze mogę powiedzieć - nie masz Corela nie rób posteru...
Cysorz - 17 Maj 2012, 21:34
*.eps "trzyma" CMYK-a na pewno. Równie popularnym formatem jest *.ai.
Może problem jest w tym, że ten "laik" używa programu który nie potrafi obsłużyć 32-bitowego koloru?
|
|