Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - czarny kolor nie jest czarnym ??

Gendarth - 28 Maj 2012, 09:39
Temat postu: czarny kolor nie jest czarnym ??
Witam wszystkich forumowiczów

mam pytanie/problem z wyeksportowaniem pliku do druku dostałem odp z drukarni że czarny nie jest czarnym ?

zrobiłem projekt ulotki A4 (małe grafiki sprzętu oraz trochę kwadratów i tekstu
drukarnia nie chciała przyjąć pliku Corela i poprosiła o PDF-a
wyeksportowałem więc projekt do PDF-a
w programie color loga to 0/0/0/100
a na podglądzie w acrobacie rozkłada się na całego cmyka

korzystając z funkcji publish to PDF w corelu

z opcjami (przepraszam za angielską wersję)
PDF preset - prepress
potem właściwości

Zakładka Color
Use color proof settings Cmyk
z zaznaczeniem ISO Coared v2 (ECI)

Zakładka Obiekty
zaznaczenie aby wyeksportować tekst jako krzywe (tak w razie czego ale wydaje mi się że niczego i tak nie zostawiłem jako zwykły tekst)

w karcie Prepress
jest zaznaczone
Bleed limit ustawiony na 3.175mm
Crop marks
Registration marks

za każdym razem programik wypluwa mi czarny kolor jako zestaw z całego cmyka a nie 100% czarnego :/ ktoś może ma jakiś pomysł co pominąłem ?

chezare - 28 Maj 2012, 15:09

Czyli prawidłowo bo czarny w CMYK to szarobury :-)
Poważnie to zrób tak jak na obrazkach i powinno być dobrze.
Jeśli w dokumencie są jakieś większe czarne powierzchnie to nie robi się ich 0/0/0/100 bo wyjdą wtedy tak jak w pdfie prawy prostokąt. Niewielkich rozmiarów czarne napisy, czarne linie powinny jak najbardziej zawierać tylko czarną składową.
Te wszystkie znaczki pasowania, skale kolorów i znaczniki cięcia są drukarzowi do niczego nie potrzebne. Jeśli grafika w gotowym druku dochodzi do krawędzi (w roboczym dokumencie powinna za krawędź strony wychodzić) to zaznacz tylko spad i nie tak jak proponuje program 3 mm z hakiem tylko wystarczą 2.
Profile kolorów są jak najbardziej pożyteczne a wręcz niezbędne ale głównie przy grafice bitmapowej i korzysta się z nich raczej przy tworzeniu grafiki jej edycji, zmiany przestrzeni barwnej a nie przy jej eksportowaniu. Przy zapisywaniu do pdfa w dokumencie powinno być wszystko tak jak być powinno. Przed zapisaniem pdfa sprawdź jeszcze w file -> document info czy nie ma jakichś elementów w RGB np.
Nie wiem jak masz ustawione zarządzanie kolorami ale to może być właśnie przyczyna tego co się dzieje, choć bez bicia przyznam się, że mogę nie mieć racji.

Trurl - 28 Maj 2012, 21:25

Hmm... Czerń cmykowa jest czarna w druku, jeśli nie jest to 0,0,0,100, tylko mniej więcej 50,50,50,100. Dobra jest też "photoshopowa czerń", czyli 75,68,67,90.
Przy takiej czerni duże powierzchnie są pięknie czarne. Oczywiście do tekstu, zwłaszcza drobnego, trzeba stosować wyłącznie czerń 0,0,0,100, a jeśli trzeba - nadruk (overprint black).

chezare - 29 Maj 2012, 01:15

To właśnie napisałem. Nie podałem konkretnych wartości bo z tym czarnym jest tak, że jak zadzwonisz do 5 drukarni i zapytasz jak ustawić czarny kolor żeby czarna apla była naprawdę czarna, to dostaniesz 5 różnych odpowiedzi, a może się tak zdarzyć jak mnie kiedy to pani odpowiedziała tak: panie Czarku niech pan zrobi 0/0/0/100, wydrukujemy 2x i będzie gitara. Była tylko lekko fioletowa :-)
Cysorz - 29 Maj 2012, 07:38

Używaj do druku ustawień PDF/X-1a, nie dołączaj żadnych profili kolorystycznych. Fontów nie musisz krzywić, wystarczy żebyś zaznaczył by Draw dołączy je do pliku - oczywiście jako "Unicode". Nie ma prawa wyjść źle o ile w źródłowym pliku masz wszystko w porządku...
Gendarth - 29 Maj 2012, 07:38

dzięki wielkie za rade teraz acrobat w podglądzie wyjściowym druku powiedział mi że czarny to 100% black :)

jeszcze raz dzięki za pomoc.
------------------------------------------------------------

właśnie dostałem maila z drukarni wszystko jest ok ! :D
handlowczyki nie będą mi marudzić że ulotki im się skończyły

takietam - 29 Maj 2012, 11:06

Trurl napisał/a:
Hmm... Czerń cmykowa jest czarna w druku, jeśli nie jest to 0,0,0,100, tylko mniej więcej 50,50,50,100. Dobra jest też "photoshopowa czerń", czyli 75,68,67,90.
Przy takiej czerni duże powierzchnie są pięknie czarne.

A czy drukując solwentem na folii OWV, też powinienem się trzymać takich składowych, tzn. 50,50,50,100, żeby otrzymać "czarną czerń" na większej powierzchni? Czy do druku na OWV są jakieś inne wytyczne?
Chciałbym zrobić sobie reklamę na tylną szybę auta, właśnie na mocno czarnym tle, stąd moje pytanie.

Roberto - 30 Maj 2012, 06:13

Ja daję 30/30/30/100 ale zależy to od maszyny na której drukujesz, jakości tuszu itp.
kajda - 14 Czerwiec 2012, 18:00

to i ja poprosze o pomoc w tej tematyce... ja będę uzywac na plazmach takie reklamowki, z tym, ze jak zapisalam, to tak jak u kolegi, wyskakuje szara lipa.. oczywiscie chcialam exportowac, zeby pokazac klientowi ii nie mam sie czym pochwalic:( bo widac szara czern... pomozcie proszę, jak ten plik zapisac
s-p-i-n - 14 Czerwiec 2012, 19:10

Do pokazania klientowi zmien na RGB, a do produkcji wyslij CMYK - przeciez wiadomo ze monitor wyswietla kolory w RGB.
kajda - 14 Czerwiec 2012, 19:58

i mówisz, że to starczy? w sumie, jak mowisz, to wiesz, ze masz rację:)
pozdrawiam i dziekuje:)
wszak nadal nie rozumuję, co jest winą, ze czasami jest gorsza jakosc zapisu, jak zapisuje w photoshopie w rgb, to jakosc wychodzi o wiele ladniejsza a jak cos robię w corelu, to szlag mnie trafia, bo wszystko jakby bylo przykryte folią:(

s-p-i-n - 14 Czerwiec 2012, 20:10

Corel jest głównie przystosowany do robienia grafiki w CMYKu i Pantont. Oprócz tego Corel dołożył Photo-Painta gdzie robimy grafikę w RGB.
Cysorz - 14 Czerwiec 2012, 20:27

kajda napisał/a:
i mówisz, że to starczy? w sumie, jak mowisz, to wiesz, ze masz rację:)
pozdrawiam i dziekuje:)
wszak nadal nie rozumuję, co jest winą, ze czasami jest gorsza jakosc zapisu, jak zapisuje w photoshopie w rgb, to jakosc wychodzi o wiele ladniejsza a jak cos robię w corelu, to szlag mnie trafia, bo wszystko jakby bylo przykryte folią:(

Draw jest świetny w grafice wektorowej, ale bitmapy starutki CS2 potrafi zapisać dużo lepiej niż aktualny X5 (X6 pomijam bo zapewne niewielu z nas ma jakieś konkretne doświadczenia). Trzeba po prostu znaleźć kompromis - możliwość stosowania profili CSS ma też duży wpływ na jakość drukowanej kolorystyki.
A swoją drogą wydruki na solvencie to i tak loteria ;) Mój solventowy "drukarz" zawzięcie ustawia defaultowe ustawienia (czytaj: szybko i średnio) i powtarza na własny koszt wydruki - zawsze zaznaczam w zamówieniu co chcę dostać i z jakimi parametrami ma być druk. Coraz rzadziej co prawda, ale raz na czas się i tak zapomnie...

kajda - 14 Czerwiec 2012, 21:05

kurcze, tosz to sztuka ucelowac w dobry kolor.... i uzyskac to co chce się osiągnąć :( przykre to jest.. moze kiedys wymyslą taki program, ktory będzie zapisywac juz tak jak byc powinno :)
joannaw.79 - 14 Czerwiec 2012, 22:12

kajda napisał/a:
kurcze, tosz to sztuka ucelowac w dobry kolor.... i uzyskac to co chce się osiągnąć :( przykre to jest.. moze kiedys wymyslą taki program, ktory będzie zapisywac juz tak jak byc powinno :)

Finalnie i tak zależy wszystko od drukarza i ustawienia kałamarzy na maszynie. Np. na Shinoharę drukarz dostaje gotowe pliki które wgrywa i ustawia na maszynie tak, jak ustawisz w projekcie (naświetlarnia generuje wtedy tzw. CIP 3), ale większość to ustawianie kałamarzy na oko :-)
Przy skalibrowanym monitorze z zaciemnieniem (horrendalna kasa), wydrukowaniu proofa (mała kasa) i bardzo dobrym drukarzu (największa kasa i do tego nerwy) masz szansę na uzyskanie koloru zbliżonego do tego z monitora. Łot takie zagadki poligrafii :-)

kajda - 15 Czerwiec 2012, 15:05

Podpowiedzcie mi proszę, jak w takim razie zapisywac pliki, zeby kolory byly tak nasycone jak w otwartym pliku jeszcze nie zapisanym.. widocznie ja cos robie nie tak, nawet nie chodzi mi o sam druk a o pokazanie klientowi gotowego projektu, ktory zobaczy na swoim monitorze... jakie parametry trzeba zachowac etc, zeby to mialo ręce i nogi?:(
tampo - 29 Listopad 2012, 11:10
Temat postu: czarny to czarny
Drodzy forumowicze,

Może ktoś mi poradzi. Do tej pory użytkowałem Corela X4. Potrzebuję przed zakończeniem pracy wszystko zamienić na czarny. W menadżerze urządzeń jak klikałem na dany obiekt to pojawiał się w opisie kolor "czarny"
Teraz zrobiłem aktualizację do wersji X6 i niestety w menadżerze obiektów pojawia się opis w wersji CMYK tj. C: 0 M:0 Y:0 K:100 Przy dużej liczbie obiektów jest to mało czytelne.
Poradziłem sobie aby jeden konkretny obiekt zamienić kolor na 100%Black.

Niestety jak na palecie kolorów kliknę na kolor czarny do nadal kolejnym obiektom nadaje kolor z nazwą w werji CMYK.

Pomocy!

joannaw.79 - 4 Grudzień 2012, 00:15

C0 M0 Y0 K100 oznacza właśnie 100%czarny/black co za różnica jak się nazywa, ważne żeby składowe były dobre.