Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - nietypowe przejście tonalne

radek81 - 29 Maj 2012, 15:55
Temat postu: nietypowe przejście tonalne
czy może mi ktoś pomóc jak wykonać przejście tonalne składające się z pasków, coś takiego jak ma logo play w krzywych czy colliers http://www.brandsofthewor...international-2
Cysorz - 29 Maj 2012, 16:02

To najzwyklejsze wypełnienie tonalne z ustawieniem dodatkowych suwaków i zmianą standardowego kąta.
radek81 - 29 Maj 2012, 16:07

nie chodzi mi o niestandardowe wypełnienie tonalne. Chodzi mi o to, aby przejście składało się z kilkuset paseczków i każdy miał swój kolor. Ciężko mi to wytłumaczyć, ale jeżeli by ktoś ściągnął logo z linka, wiedziałby o co chodzi.
restauro - 29 Maj 2012, 16:18

Przeczytaj
http://corel.wodip.opole....wypelnianie.htm

radek81 - 29 Maj 2012, 16:24

restauro napisał/a:
Przeczytaj
http://corel.wodip.opole....wypelnianie.htm

coś takiego zrobić potrafię :-) , jednak wyżej napisałem mniej więcej o co chodzi.

radd - 29 Maj 2012, 17:22

matamorfoza
potem uprość
i duplikuj, ze 2 razy niestety

ale pewnie istnieje jakiś mądrzejszy sposób,
bo ten skutkuje niestety kilkoma warstwami nałożonych na siebie obiektów,
w innym przypadku mam prześwity. (chyba, że i na to jest jakaś rada - pewnie sie dowiemy za parę chwil)

fakt, że plik, który dałeś również ma te prześwity, w pewnej skali nie ma to pewnie znaczenia.

Cysorz - 29 Maj 2012, 18:13

radek81 napisał/a:
nie chodzi mi o niestandardowe wypełnienie tonalne. Chodzi mi o to, aby przejście składało się z kilkuset paseczków i każdy miał swój kolor. Ciężko mi to wytłumaczyć, ale jeżeli by ktoś ściągnął logo z linka, wiedziałby o co chodzi.

Nie każdy lubi podawać gdziekolwiek swój e-mail... ;)

radek81 - 29 Maj 2012, 19:28

radd napisał/a:
matamorfoza
potem uprość
i duplikuj, ze 2 razy niestety

ale pewnie istnieje jakiś mądrzejszy sposób,
bo ten skutkuje niestety kilkoma warstwami nałożonych na siebie obiektów,
w innym przypadku mam prześwity. (chyba, że i na to jest jakaś rada - pewnie sie dowiemy za parę chwil)

fakt, że plik, który dałeś również ma te prześwity, w pewnej skali nie ma to pewnie znaczenia.

patent niezły, ale sporo komplikacji gdyby chcieć to doprowadzić do tego o co mi chodzi. to chyba jest jakoś inaczej robione. w każdym razie dzięki, jestem o krok do przodu :-)

radek81 - 29 Maj 2012, 19:32

Malutki napisał/a:
radek81 napisał/a:

Nie każdy lubi podawać gdziekolwiek swój e-mail... ;)

może ciekawość tematu przezwycięży opory ;-)

radd - 29 Maj 2012, 21:32

radek81 napisał/a:

patent niezły, ale sporo komplikacji gdyby chcieć to doprowadzić do tego o co mi chodzi. to chyba jest jakoś inaczej robione. w każdym razie dzięki, jestem o krok do przodu :-)

ja tam nie wiem, poziom zaawansowania pewnie przedstawiamy podobny :)
ale wystarczy pomyśleć i wyjdzie podobnie, jak chciałeś.

zaznaczyłem wcześniej, że pewnie jest mądrzejszy sposób, ale ja go nie znam :)

rafakow - 30 Maj 2012, 06:58

To logo .eps które ściągnąłeś i otworzyłeś w Corelu jest niepoprawnie wyświetlane. Nie wiem czemu tak się dzieje, może ktoś mądrzejszy się wypowie, ale często tak się przytrafia z .eps-ami. Podejrzewam że ma na to wpływ fakt iż pliki są robione w Illustratorze. To samo logo otworzone w produkcie Adobe wygląda "ładniej" niż w Corelu, nie ma żadnych paseczków a jedynie zwykłe wypełnienie tonalne.
chezare - 30 Maj 2012, 07:03

To nie żaden efekt, tylko eps zaimportowany do Corela się rozsypał :-)
Jak chcesz uzyskać taki efekt, to musisz zrobić przejście tonalne, wyeksportować do eps i z powrotem zaimportować. Osobiście wolałbym mieć takie coś jako jedną figurę a nie tysiąc kawałeczków :-)
Takie nieszczęście ma jedną zaletę, można podejrzeć jak zostało przejście tonalne ustawione.

Z lewej prostokąt wypełniony liniowym wypełnieniem tonalnym.
Wyeksportowany do eps i z powrotem z tego epsa zaimportowany w widoku szkieletowym wygląda tak jak ten z prawej.
Nie wiem czy specyfikacja eps nie pozwala na zachowanie takiej grafiki w całości czy może Corel sobie z tym nie radzi i czy Ilustrator otwiera taki plik tak jak powinien czy też szatkuje grafikę? W każdym razie jeśli nazwać to efektem, to jest to efekt niepożądany.

radek81 - 5 Czerwiec 2012, 10:46

a ja rozkminiałem jak to zrobić :lol: dzięki wielkie za pomoc