Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - pomoc wypełnienie krzywych

dyzio6660 - 17 Czerwiec 2012, 09:12
Temat postu: pomoc wypełnienie krzywych
Witam jestem dopiero zaczynam pracę z Corelem i mam taki problem narysowałem krzywymi postać i nie mam pojęcia co zrobić żeby ją umiejętnie wypełnić i pozamykać te krzywe żeby dało rade tą postać wypełnić. Próbowałem z połącz , spawaj i to nic nie daje próbowałem metody zaznaczam dwie krzywe Ctrl+L i F10 i przesuwam dwa węzły to tutaj jakoś mi to nie wychodzi proszę o radę i pomoc załączam załącznik postaci w Corelu niżej z góry dziękuje.
s-p-i-n - 17 Czerwiec 2012, 19:34

zapisz w wersji nizszej - najlepiej 9, bo nie można odczytać pliku
Cysorz - 17 Czerwiec 2012, 22:31

X-5 też nie czyta - albo plik jest w X-6 albo uszkodzony.
dyzio6660 - 18 Czerwiec 2012, 06:47

Rysunek zapisany był w X5 to nie wiem co jest źle.

zamieszczam tutaj w wersji 9.0

z góry dziękuje

beerseeker - 18 Czerwiec 2012, 07:10

dyzio6660 napisał/a:
Rysunek zapisany był w X5 to nie wiem co jest źle.

zamieszczam tutaj w wersji 9.0

z góry dziękuje

Od początku źle rysujesz. Każdy kształt, który chcesz wypełnić, musi być ZAMKNIĘTY - tak jak oko/gałka, którą narysowałeś. Jak rysujesz piórem, to najlepiej wg mnie narysować ogólny kształt i go zamknąć i później bawić się krzywymi dostosowując go do żądanego kształtu (wyginać, itp.). Skoro nie znasz PODSTAW używania tego programu, to proponuję zlecić to komuś, kto się zna.

dyzio6660 - 18 Czerwiec 2012, 07:23

ah własnie dopiero zaczynam i tak mniej/więcej się ich uczę i własnie kiedy byłem już w połowie rysowania krzywymi beziera zobaczyłem że rysuję tylko liniami a nie zamkniętymi i poprostu myślałem że da się to naprawić w końcowej fazie rysunku. Dobrze więc pozostaje mi odnowa rysować i każdą część zamykać już nie popełnię takiego błędu dziękuje.