Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Hiperłącza otwierane w nowym oknie/karcie

margolia - 21 Czerwiec 2012, 12:56
Temat postu: Hiperłącza otwierane w nowym oknie/karcie
Witam,
szukałam na forum ale cóż nie znalazłam więc pytam ;-)

Jak utworzyć hiperłącze aby zapisaniu w pdf'e i wrzuceniu na serwer linki z dokumentu otwierały się w nowym oknie/karcie?
Nie umiem tego przeskoczyć ;-/ plik pdf otwieram w przeglądarce i po kliknięciu w link otwiera się on w tej samej karcie.

Jest taka możliwość w corelu??

chodzi dokładnie o ten Katalog

s-p-i-n - 21 Czerwiec 2012, 15:59

chyba nie zrobisz tego, ewentualnie zostaje Ci inny program np. Adobe Acrobat
aksa - 22 Czerwiec 2012, 07:07

nie wiem czy to działa prawidłowo dla pdfa, nie miałam jak tego sprawdzić, ale Ty możesz :)
Załączam screena z właściwościami hiperłącza
teoretycznie atrybut _blank powinien otworzyć nowe okno. Pytanie są dwa, czy pdf o tym wie i czy Twoja strona to zrozumie. Z tego co się orientuję to raczej za otwieranie hiperłączy odpowiada kod strony a nie pdfy... ale mogę się mylić, jak pisałam nie miałam jak tego sprawdzić.

Daj znać czy to działa <:)

margolia - 22 Czerwiec 2012, 11:46

Aksa tego już dawno próbowałam i niestety nie działa - ciągle się otwiera w tym samym oknie,
s-p-i-n niestety akrobat odpada - ten plik na bieżąco modyfikuję i jakoś sobie nie wyobrażam wprowadzanie hiperłączy za każdym razem.

aksa - 22 Czerwiec 2012, 12:03

ok, zatem to kwestia kodu strony a nie Twojego pdfa
margolia - 27 Czerwiec 2012, 08:27

Dzięki za odpowiedź
stroną się nie zajmuję, czy ktoś może mi dokładnie wytłumaczyć w czym problem żebym wiedziała "z czym" uderzyć :->