| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Corel X4 SE bez VBA + X5 trial - licenca
rafirynda - 22 Czerwiec 2012, 18:44 Temat postu: Corel X4 SE bez VBA + X5 trial - licenca Witam serdecznie i dziękuję za zainteresowanie tematem.
Zostałem nieszczęśliwym posiadaczem pakietu CorelDRAW X4 SE w wersji BOX. Niestety pakiet jak się okazało nie zawiera VBA a wszelkie próby doinstalowania z innych źródeł kończą się fiaskiem. VBA jest mi potrzebne do obsługi Winplot-a. Próbowałem podmiany plików odpowiedzialnych za instalacje VBA ze ściągniętej wersji trial w której oczywiście VBA działa ale nic z tego, poza tym nie jestem pewien czy jest to zgodne z licencją. Instalacja wersji trial na moim kluczu niestety też nie przynosi rezultatów.
Jedynym rozwiązaniem jakie na razie w miarę działa jest instalacja triala CD X5 wraz z VBA z którego korzysta również moja X4. Nie uśmiecha mi się tydzień po kupnie x4 wyrzucać kasy na x5 toteż wolałbym jednak pozostać przy tym co jest tym bardziej że (algorytmy trasowania) w x4 są według mnie znacznie bardziej wydajne i dlatego też zdecydowałem się właśnie na tą.
Pytanie mam jednak odnośnie licencji na X5. Czy po upływie 30 dni testowych program może być dalej zainstalowany na komputerze.
część mówiącej o tym licencji:
"Jeśli oprogramowanie jest oznaczone w odpowiedniej dokumentacji użytkownika jako wersja demonstracyjna, próbna, „nie do sprzedaży" („NFS") lub „nie do odsprzedaży" („NFR") („wersja próbna"), Użytkownik może zainstalować i korzystać z jednej (1) kopii oprogramowania jedynie do celów ewaluacji oraz/lub demonstracji. Jeśli Użytkownik nie otrzyma zgody firmy Corel, nie może używać naszego oprogramowania do analiz porównawczych ani do innych celów komercyjnych, zawodowych lub zarobkowych. Użytkownik rozumie, że po zakończeniu okresu ewaluacji musi zaprzestać korzystania z oprogramowania lub zapłacić za oprogramowanie, aby kontynuować jego używanie. Jeśli Użytkownik nie zapłaci, licencja Użytkownika ulegnie wygaśnięciu. Niezależnie od powyższego, w przypadku produktów shareware (w tym produktów WinZip) firmy Corel obowiązują dodatkowe oraz inne warunki, które zostały omówione poniżej, w punkcie Dodatkowe warunki licencji w niniejszej umowie EULA.
Po przestawieniu daty w komputerze i przekroczeniu ilości dni testowych wyświetla się monit że minął okres próbny ale nadal można przeglądać pliki lecz bez możliwości zapisywania i edycji z czego według mnie wynika że może sobie leżeć.
Wydawać się może co niektórym że za bardzo sikam ale czeka mnie niedługo kilka kontroli w tym być może oprogramowania i dla tego wolałbym być w miarę legalny.
Pytania jakie kieruje to:
1 Czy można do instalacji użyć innej wersji oprogramowania np X4 zawierającą VBA ?
2 Czy można pozostawić zainstalowaną (nie używać) wersję trial po upływie 30 dni?
Do Corela pisałem ale mają mnie głęboko.
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
tegraf - 22 Czerwiec 2012, 21:53
| rafirynda napisał/a: | | Użytkownik rozumie, że po zakończeniu okresu ewaluacji musi zaprzestać korzystania z oprogramowania lub zapłacić za oprogramowanie |
Trial się skończył. Dalsze korzystanie choćby z fragmentu kodu jest nielegalne. Nieważne, że "jakaś część" (lub całość) dalej działa. Okres próbny zakończony - i kropka. Choć przyznam, że dla kontrolujących wychwycenie tego niuansu w tym konkretnym przypadku może być trudne, acz nie niemożliwe.
Struna - 22 Czerwiec 2012, 22:31
A czy razem z deinstalacją X5 usuwa się VBA? Bo z innym programem miałem przypadek, że niektóre komponenty zostawały mimo odinstalowania samego programu.
To mogłoby być jakimś rozwiązaniem i byłoby łatwe do wytłumaczenia - chyba
tegraf - 22 Czerwiec 2012, 23:13
| Struna napisał/a: | | czy razem z deinstalacją X5 usuwa się VBA? |
To bez znaczenia, wersja SE Corela to wersja, w której autorzy Corela VBA usunęli - dlatego też jest tańsza. I żadne sztuczki tego nie zmienią, nawet jeżeli działają. VBA z X5 po okresie próbnym jest nielegalny, mimo że działa. Chyba że jakiś szczególny punkt z licencji X5 ten komponent traktuje inaczej, ale tego nie wiem.
restauro - 23 Czerwiec 2012, 11:27
| rafirynda napisał/a: | | Pytanie mam jednak odnośnie licencji na X5. Czy po upływie 30 dni testowych program może być dalej zainstalowany na komputerze. |
Program nie zostanie zablokowany nawet po 30 dniach ale część funkcji stopniowo przestanie działać łącznie z możliwością zapisu .
|
|